Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 1. kolem nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL, BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem

Francouzi mají pro situaci, která potká basketbalisty Děčína a Ústí, krásný výraz – Déja vu. Tím se vyjadřuje pocit již něčeho viděného, prožitého, což pro Válečníky a Pandy bude platit dokonale. Oba celky se totiž ve vzájemném derby potkali v posledním kole základní část KNBL a los nadstavbové skupiny A1 je poslal hned v 1. kole znovu proti sobě, takže oba duely budou dělit jen čtyři dny.

Derby v Děčíně přineslo velmi vyrovnanou a dlouhou bitvu, protože až ve třetím prodloužení urvala Sluneta výhru 106:109 a poprvé v novodobé historii (po 16 letech) vyhrála na palubovce svého soka. Úvodní duel nadstavby tak bude pro oba týmy náročný, protože předchozí klání je stálo veliké množství sil. Vyostřené souboje severočeských rivalů jsou lákadlem pro kamery ČT, které tentokrát nebudou chybět, a proto se čas utkání posunul na 17.00.

Nejlepším střelcem Slunety po základní části je Pavel Houška s průměrem 15,4 bodu na utkání. Druhý je Američan Devante Wallace (15,1) a třetí Ladislav Pecka (12,6), který má také nejvíce doskoků (7,5). Ústí se na konci základní části posílilo o dalšího Američana Justina Martina a Dalibora Faita, který přestoupil z USK Praha.

Nadstavbová část je letos pozměněna, i když soutěž se znovu rozdělila na skupiny A1 a A2, kde se celky poměří tradičně každý s každým. Tentokrát však do skupiny A1 postoupilo prvních osm týmů po základní části, navíc po odehrání všech zápasů se celky na 7. a 8. místě utkají na dva vítězné duely v předkole play-off s mužstvy na 9. a 10. místě skupiny A2 o účast ve vyřazovacích bojích. Pro 11. tým sezóna končí, celek na 12. příčce čeká baráž se dvěma družstvy I. ligy mužů.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 76:66
Nejlepší střelci: Wallace 24, Pecka 14, Šotnar 10, Svejcar 10 – Autrey 14, Carlson 14, Ježek 11.
BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 106:109 po 3. prodloužení
Klinton 18, Autrey 15, Šiška 15, Pomikálek 15 – Houška 22, Wallace 21, Pecka 20.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Náš poslední vzájemný zápas je myslím tou nejlepší pozvánku na další derby. Před vyprodanou halou jsme prohráli až ve třetím prodloužení a určitě budeme tentokrát chtít doma Ústí porazit. Musíme se ale dát zdravotně do kupy a dobře zregenerovat, protože to bylo opravdu náročné utkání. Pro středeční derby platí, že musíme lépe využívat nabídnutých i vypracovaných šancí, dávat trestné hody a trefovat otevřené střely. Pak věřím tomu, že zvítězíme.“
Klinton Carlson, křídlo BK ARMEX Děčín: „V sobotu to byl velký boj, ve kterém jsme přišli zkrátka. Ale už se těšíme znovu hrát a konečně výsledek změnit. Fanoušci byli v sobotu úžasní a pokračují v dokazování skvělé domácí podpory. Jsou pro nás velkou výhodou, kterou opět potřebujeme na středu co největší. Dá se očekávat další parádní zápas!“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta