Rubriky
Zprávy

I přes velké sucho se lososi do řeky Kamenice začínají vracet

Do řeky Kamenice se v těchto dnech začínají vracet lososi. Letošní lososí tah je kvůli velkému suchu slabší, zatím se podařilo zpozorovat maximálně desítku kusů.

S mikrofonem jsme se vydali společně se strážcem národního parku vyčistit rybí scanner, který je ve Hřensku na Děčínsku.

Na zařízení, které monitoruje, fotí a natáčí proplouvající ryby a vlastně všechny živočichy, se každý den přijde do Hřenska někdo podívat, jestli funguje a jestli ho nezanesla řeka.

Scanner sem umístil Výzkumný ústav vodohospodářský a díky němu je jasné, že lososi se do Kamenice vrací i letos.

„Správa národního parku České Švýcarsko vypustila na jaře 60 000 lososů, na podzim jsme vypustili 3 000 o něco odrostlejších rybiček, Český rybářský svaz letos také vypouštěl lososy – asi 30 tisíc,“ vypočítává mluvčí parku Tomáš Salov.

První navrátilec byl spatřen už v roce 2002, tedy 4 roky po zahájení vysazování lososích plůdků. Celkový počet dospělých ryb se od ročně zvyšuje – v minulém roce byl odhadován na více než 20 exemplářů.

Příští rok startuje v národním parku pětiletý projekt, společně s organizací působící v ochraně přírody budou odborníci z parku pěstovat lososí jikry v plovoucích inkubátorech.

Vypouštět pak budou statisíce malých ryb, které se budou už od jiker líhnout v řece Kamenici, kam by se tak měli snáze vracet.

Spustit audio

Autor Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever