Rubriky
Sport Zprávy

L. Houser: je to skvělá chvíle zbystřit

Basketbalistům Děčína už skončila letošní sezóna, která přinesla 5. místo v Kooperativa NBL, 4. místo v Českém poháru a postup do čtvrtfinále Alpe-Adria Cupu. Zdánlivě tedy nebyla špatná, na druhou stranu fanoušci Válečníků si v předchozích třech sezónách zvykli na boje o medaile a konec zápasů v dubnu je pro ně určitým zklamáním. O tom, jak to vnímá vedení klubu, jsme hovořili s generálním manažerem BK ARMEX Děčín, Lukášem Houserem.

 

• Jak hodnotíte skončenou sezónu?
Jako průměrnou. Z pohledu tří předchozích sezón, kdy jsme byli vždy stříbrní, by se dokonce mohla zdát jako nepovedená, ale musíme si uvědomit, jaké proběhly změny v kádru, někteří hráči odešli, jiní přišli a my jsme s ryze českým týmem obsadili po základní části čtvrté místo, a v celkovém pořadí ligy jsme skončili pátí. Z naše pohledu to tedy není nějaký strašný průšvih, zkrátka jsme neobhájili stříbrné pozice. A musíme také respektovat sílu našich soupeřů.

• Tři stříbrné sezóny jsou však jakýmsi bičem…
Já to také tak vnímám, ale snažím se v současné situaci najít inspiraci pro příští sezóny. Třemi stříbrnými medailemi jsme se někam posunuli – vedení, hráči, fanoušci, realizační tým, zkrátka celý klub – a letošní konečné páté místo nám může pomoci v další práci. Být dlouho nahoře může znamenat, že člověk otupí. Teď je ale skvělá chvíle zbystřit, vrátit se trochu na zem a začít pracovat od bodu, kdy se nám dařilo.

• Předsezónní cíle byly tedy naplněny?
V Českém poháru jsme se chtěli dostat do Final four, což se nám povedlo a přitom jsme neměli lehkou cestu přes USK Praha a Slunetu Ústí nad Labem. Bohužel, závěrečný turnaj se nám nevyvedl a skončili jsme čtvrtí. Takže v poháru jsme splnili cíl, ale když už jsme byli ve Final four, určitě jsme chtěli dopadnout lépe. Druhou soutěží, kde jsme působili, byl Alpsko-adriatický pohár, a zde jsme si řekli, že chceme postoupit ze skupiny a dostat se do play-off. To se nám povedlo, přestože podle mého byla naše skupina velmi těžká s velice silnými soupeři. My jsme skupinu vyhráli, což bylo super, ale když už jsme postoupili a jako čtvrtfinálového soupeře jsme dostali USK Praha, určitě jsme mysleli výš. Možná až nejvýš. Tady to vnímám na hraně úspěchu a neúspěchu. No, a v lize jsme po základní části skončili čtvrtí, což znamenalo, že jsme šli proti pátým svitavským Turům a potvrdilo se, že zápasy takto postavených celků jsou hodně vyrovnané. Nám se bohužel nepovedl vstup do série, což ji pak ovlivnilo celou. Tady to beru jako neúspěch, protože jsme se chtěli poprat o medaile a hrát v květnu basketbal. Ale jak jsem již řekl, celkově neberu sezónu nijak tragicky. Nemá cenu teď brečet, spíš to chce začít pracovat, abychom byli lepší.

• Co podle vás v sezóně týmu chybělo, aby dosáhl na lepší výsledky?
Myslím si, že se nám malinko nepovedlo složení týmu. Chemie v mužstvu byla výborná, kluci byli také perfektní, ale chyběl nám jeden výrazný lídr. Měli jsme výborné hráče, kteří tvořili kompaktní celek, ovšem v nějakých chvílích bylo zapotřebí, aby to vzal někdo úplně na sebe, jenže to se v těch nejdůležitějších okamžicích nepovedlo.

• A plánujete někoho takového přivést?
Už jsme začali pracovat na skladbě týmu, rozhodně neležíme a nemáme dovolenou. Zatím jsme ve stádiu řešení a naše fanoušky budeme samozřejmě o změnách informovat. Ty by se mohly objevit v řádech týdnů. Změny určitě nastanou, protože týmy okolo nás posílily, soutěž se vyrovnala a každý může porazit každého. My se však chceme udržet v horních patrech tabulky, takže něco se změnit musí a pracujeme na tom.

• Ostatní týmy posílili především cizinci, plánujete to také?
Chtěli bychom jít dál nějakou českou cestou, ale příchodu cizinců, a to jsem říkal už i v minulých sezónách, se nebráníme. A pokud uznáme, že nám cizinec pomůže, bude tu hrát.

• Mapujete jako klub mladou českou scénu?
Ano, ale přebíráme už trochu přebrané. Jsou tu sportovní centra s tradicí a penězmi, školy s výborným zázemím. Děčín je v tomhle trochu na okraji, navíc z jedné strany máme Ústí, z druhé Německo a ze třetí Liberec, takže zde asi nevybudujeme krajské centrum jako je třeba v Pardubicích, Nymburku a podobně. Proto hledáme, zkoušíme a věříme, že se nám opět povede někoho přivést. Vždy ale ještě záleží na hráčích samotných. Hlavně se ale snažíme vychovat si vlastní hráče. A to i bez svazových peněz. A musím říct, že i když to bude ještě nějaký čas asi trvat, to jak máme rozjetou mládež, mi dělá velkou radost. Takže věřím, že i tohle by mohl být do budoucna zdroj hráčů pro A-tým. I když to samozřejmě není priorita výchovy našich dětí. Ať už u kluků nebo holek. Hlavní je, aby je to bavilo.

• Tato sezóna už pro vás skončila, s čím půjdete do té nové?
Určitě s trochu obměněným kádrem a ambicemi hrát o medaile.

• V letní přípravě se zúčastníte nějakého turnaje?
Na tohle je ještě moc brzy, spíš se ale domnívám, že půjdeme standardní cestou přípravy se zahraničními soupeři. Loni jsme tady v Děčíně měli anglický Leicester, který nám na oplátku nabídl účast na turnaji v Anglii, ale tohle je teprve v jednání a záležet bude také samozřejmě na financích.

• Jak to vůbec vypadá právě s financemi klubu?
Máme dlouhodobou podporu města, ještě dva roky nám běží smlouva s naším generálním partnerem Armexem a věřím, že i další společnosti nám zůstanou věrné. Je však samozřejmě možné, že něco vypadne, je možné, že se někde povede navýšit, takže v současné chvíli pracujeme se zhruba podobným rozpočtem, jaký jsme měli a na případné změny budeme reagovat, až pokud nastanou.

Zdroj: www.bkdecin.cz