Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci skončili v Českém poháru bez medaile

Bez vítězství skončili basketbalisté Děčína na závěrečném turnaji Českého poháru mužů, což znamená, že obsadili konečné 4. místo. V sobotu nejprve v semifinále nestačili na Pardubice, dnes prohráli v boji o bronz s domácími Svitavy, když svého soupeře stejně jako včera přestříleli, ale znovu měli nižší procentuelní úspěšnost.

Domácí šli do vedení po trefě Rosebora, Pomikálek sice vyrovnal, poté stejný hráč odpověděl i na dva body Slezáka, ale Tuři skórovali příliš snadno, naopak našim to nešlo, a tak po šesti minutách vedl Svitavští již dvojciferným rozdílem 18:8. V závěru této periody však Válečníci zabrali a především díky sedmi bodům P. Houšky snížili na 22:20. Druhou čtvrtku zahájily čtyři body exděčínského Strii, k němu se pak čtyřbodovou akcí (trojka s faulem) připojil Američan Petway a domácí opět vedli o deset bodů – 30:20. Střelecký půst Děčína ukončil po třech minutách Krakovič trestnými hody, ale celkově se v této části našim nedařilo v obraně i útoku a soupeř odskočil do patnáctibodového trháku. Po povedené pasáži, kdy J. Houška a Pomikálek trefili trojky a P. Houška přidal koš to bylo sice 42:32, ale do přestávky skórovali již jen Tuři – 48:32.

Druhou půli začaly čtyři body Krakoviče, avšak Tuři se rychle vzpamatovali, využili děčínských nepřesností, a v polovině této periody vedli již o dvacet bodů 58:38. Válečníci sice bojovali, po trojce Landy stáhli manko na 60:47, jenže poslední slovo patřilo opět Svitavským, jenž do poslední desetiminutovky nastupovali s luxusním náskokem 64:47. Čtvrtý díl přinesl na úvod oboustranně nepřesné střely, dříve se z této krize ale znovu vzpamatovali domácí, a po trojce Puršla vedli 69:47. Děčané ovšem ukázali, že se nevzdávají a třemi trojkami, tříbodovou akcí Kroutila a košem Grunta snížili na 74:63. Bohužel, další zdramatizování se jim už nepovedlo a Svitavy tak vyhrály jasně 81:65.

Domácí táhl Slezák s 21 body, Kerr přidal svůj tradiční double-double za 14 bodů a 11 doskoků, Roseboro přispěl rovněž 14 body a 8 doskoky a Petway dal 11 bodů. A to vlastně na Děčín stačilo, protože ten dlouho neměl žádného dvojciferného střelce. Nakonec se přes tuto hranici přehoupli Pomikálek a Feštr, jenže to na úspěch nestačilo. Válečníci byli opět pilnější ve střelbě, ale nedávali a nepomohlo jim ani 15 útočných doskoků, protože z nich dali jen 7 bodů.

Turnaj tedy skončil pro basketbalisty zklamáním, ale musí se z něj rychle otřepat, protože již za pár dní je čeká čtvrtfinále Alpsko-jadranského poháru a následně těžké boje ve skupině A1 Kooperativa NBL.

Trenéři po utkání
Lubomír Růžička, Dekstone Tuři Svitavy: „Musíme si uvědomit, že klub za posledních šestnáct měsíc prošel velkou rekonstrukcí, ať už kádru nebo na poli managamentu. Bronzová medaile znamená hodně nejen pro klub, ale i pro město. Máme tu skvělé podmínky ze strany vedení města a fanouškovské základny. Basketbal se tu za posledních osm let etabloval. Díky tomu tady máme na čem stavět. Ta medaile je jen jedna z třešniček na dortu. Dneska rozhodl přístup. Po včerejším zápase nás plno lidí kritizovalo, že to skončilo rádoby ostudou o padesát bodů. Neuvědomují si ale, že je to turnajový systém. Po tom, co tu Petr Benda dal tři trojky a šlo to na třicet bodů, věděl jsem, že musím šetřit Slezáka, Kerra, Marka a ostatní. Přišlo mi, že jsme dneska byli živější a šli za vítězstvím víc než Děčín, který působil unaveným dojmem, protože měl těžký semifinálový zápas s Pardubicemi. Hráči se přesvědčili, že hrát umí a mohou se měřit i třeba poločas s Nymburkem a Děčínem. Myslím si, že nám ten dnešek dodá zdravé sebevědomí do konce sezóny.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Abych řekl pravdu, my se celou sezónu nepotkáváme s útokem, což byl v tomhle měření sil (Final Four) pro nás základní problém. Nenašlo se moc hráčů, kteří by v některých pasážích pomohli větší produktivitou, než jakou měli. My na tom pracujeme, ale v přímé konkurenci s týmy, které mají vyšší individuální kvalitu, kdy Pardubice i Svitavy se mohou opřít o své zahraniční hráče, tak my – jako jeden ze dvou celků opírajících se ryze o české hráče – bojujeme, jsme houževnatí, ale některé situace hráči musí zvládat s větším procentem a jistotou. A když talent a jistota chybí, nebo hráči nemají střelecký den, soupeři už vědí, kde jsou naše slabiny. V sobotu Pavel Houška nedal ani bod, protože se trápí se zraněním na střelecké ruce, dnes nebyl produktivní Ondra Šiška. Nám se pak hraje špatně, a když nepřinese něco navíc někdo z lavičky, jako to dnes dokázal Robert Landa pěti body v řadě, tak v tu chvíli nemáme šanci. Soupeř ze Svitav se naproti tomu mohl opřít o jistou ruku Kerra, silovou hru Rosebora, trojky dal i Petway a svou práci si splnil Slezák.“

Hráči po utkání
Pavel Slezák, křídlo Dekstone Tuři Svitavy:
 „S třetím místem u nás panuje spokojenost. Je to první umístění na stupních vítězů a historický úspěch pro klub. Doufám, že se to našim fanouškům líbilo a dál budou chodit v tak hojném počtu. Jsem rád, že jsme dnes předvedli úplně jiný výkon než v semifinále s Nymburkem, kdy to byla ostuda. Po nepovedeném vstupu do druhého poločasu jsme to víceméně zabalili a vysoká porážka mě mrzela. Jsem proto rád, že jsme dnes bojovali a ukázali, že jsme kvalitní tým. Doufám, že jsme se dnešním zápasem zase chytli, protože poslední dobou jsme nepředváděli moc dobré výkony, hlavně venku. Věřím, že nás tenhle úspěch nakopne do zbytku sezóny. Oslavu dnes ale určitě neplánujeme. Máme před sebou tři dny volna a oslavíme to někdy později.“
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Final Four pro nás dopadlo zklamáním. Byla škoda už semifinále, které jsme si pokazili sami. Nejsme schopní zakončovat jasné situace. Jistě se může stát, že to někdy nepadá, ale proti Pardubicím jsme měli mnohem větší nástřel, který jsme nebyli schopni přetavit v úspěch. A dnes to bylo v podstatě stejné. Výborný začátek, kdy jsme byli schopni se Svitavami běhat a byli i aktivnější, pak jsme je i dočasně zamknuli na doskoku, ale vzápětí přišla sekvence, kdy jsme nedali pár střel, nás to začalo strašně zalamovat, naopak domácí Slezák tam trefil tři střely za sebou a nás tohle sráží a vezeme se pak celý zápas. Na konci ještě byl nějaký odpor, ale začít tři minuty s minus dvaceti body je už pozdě. Dát šedesát dva a šedesát pět bodů na Final Four, kde hrají čtyři nejlepší týmy, to bohužel nestačí.“

Základní sestavy
Pardubice: Marko, Slezák, Kerr, Jelínek, Roseboro
Děčín: Šiška, Kroutil, Pomikálek, Krakovič, J. Houška

Dekstone Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 62:75 
Body Svitav: Slezák 21 (3x 3), Kerr 14 (2x 3, 11 doskoků), Roseboro 14 (8 doskoků), Petway 11 (2x 3), Jelínek 6, Smithson 6, Puršl 5 (1), Stria 4, Marko 0 (8 asistencí), Kotásek 0, Kovář 0.
Body Děčína: Pomikálek 14 (2x 3), Feštr 12 (2x 3, 5 asistencí), P. Houška 9 (1x 3), Krakovič 6, Kroutil 5, Landa 5, Grunt 5, Šiška 4, J. Houška 3 (1), Ježek 2, Halada 0.
Střelba za 2 body 25/42:19/45, za 3 body 8/20:7/21, TH 7/8:6/11. Doskoky 40:32 (útočné 11:15), asistence 20:17, ztráty 16:14, fauly 16:17.

Čtvrtiny: 22:20, 26:12, 16:15, 17:18

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta