Rubriky
Turisti Zprávy

Zoo: První mláďata roku přivedli na svět tamaríni

Na první mládě roku 2018 čekala děčínská zoo jen 3 dny! O přírůstek se postaral pár tamarínů žlutorukých, který přivedl na svět hned dvojčata. „Tamarínci se narodili po zhruba 140 dnech březosti ve středu 3. ledna. Se zveřejněním informace jsme logicky čekali až na dobu, kdy bude možné předpokládat, že odchov proběhne bez problémů. Dvojčata nejsou u těchto drápkatých opiček vzácností,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Tvrzení, že matka se o mláďata skvěle stará, není u tamarínů tak zcela pravda. Zajímavostí tohoto druhu totiž je, že převážnou část dne má mláďata „na hrbu“ samec. A to doslova. Vozí je na zádech a matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci.

Tamarínům žlutorukým se v děčínské zoo daří. Zoo začala s jejich chovem na podzim roku 2015, od té doby se tu narodilo už 8 mláďat, vždy šlo o dvojčata.

O tamarínech žlutorukých
Tamaríni žlutorucí se ve volné přírodě vyskytují v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ – po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul. Jsou to zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, sousedy jim dělají neméně oblíbení kotulové veverovití.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.