Rubriky
Turisti Zprávy

Výtah se do Pastýřské stěny asi nevrátí

Lidi vozil pouhých jedenáct let. Posledních 25 let zbyla po výtahu na Pastýřskou stěnu v Děčíně jen prosklená nástupní stanice a šachta ve skále. Nyní město řeší, jak se šachtou a hlavně nástupním místem horolezeckých stezek u paty stěny naložit.

Výtah začal vozit cestující v roce 1983, poslední svezl v roce 1994. Od té doby je šachta nevyužívaná. „Pokud by se obnovoval výtah, byl bych i pro vybudování schodiště pro pěší. Mnozí lidé totiž mohou mít pocitově problém s tím, že samotná výtahová šachta je jen ve třetině stěny,“ připomíná jeden z velkých problémů bývalého výtahu městský architekt Ondřej Beneš.

Výtah nebo případné schodiště by pak nemusely sloužit pouze turistům mířícím do zoologické zahrady. Pro sestup z Pastýřské stěny by jej také mohli využít desítky tisíc horolezců, kteří se každoročně na stometrovou stěnu uprostřed Děčína vydávají.

Možností využít šachtu po výtahu se už zabývala také komise urbanistiky, jejíž členové si byli ruiny výtahu prohlédnout. Komise ale zatím žádné doporučení radě či zastupitelstvu nedala.

Celý článek…

Autor: Alexandr Vanžura, deník