Rubriky
Sport Zprávy

Medvědi Bílině uštědřili potupnou desítku

V ani jednom vzájemném utkání v základní části nenašli Bílinští recept na hokejisty Děčína. Ti si v posledním vzájemném měření sil na vlastním ledě s chutí zastříleli, když zvítězili vysoko 10:2. Do utkání zasáhl Lukáš Zika, jenž se do sestavy Děčína vrací takřka po roce. A ukázal, že rozhodně do starého železa nepatří, naopak. Na ledě byl hodně vidět a připsal si čtyři kanadské body za jeden gól a tři nahrávky.

Brankostroj první třetiny načal RADIM VACEK, jenž se v páté minutě trefil ve vlastním oslabení a otevřel účet středečního utkání – 1:0. Hosté ovšem v téže přesilové hře srovnali, když Lavingera prostřelil ONDŘEJ SÝKORA – 1:1. V deváté minutě šli Medvědi znovu do vedení. JAN MOLNÁR střelou z dálky využil přesilovu hru a misky vah překlopil opět na děčínskou stranu – 2:1. Děčínští měli i nadále tlak a ten vyústil ve dvanácté minutě další přesnou trefou. Těsně před Michajlovem se prosadil TOMÁŠ FAIGL – 3:1. O chvilku později se z mezikruží trefil Lukáš Zika, ale gól nebyl uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Vše si ale Medvědi vynahradili v závěru první části hry. ZDENĚK PETRÁŠ z mezikruží vymezl pavučiny v síti hostů – 4:1 a proti svému bývalému klubu se tak střelecky prosadil.

Na začátku druhé třetiny vznikla před domácí brankou obrovská skrumáž, ale obětavost obránců Děčína znamenala, že Lukáš Lavinger nemusel zasahovat. Tlak Děčínští ustáli a poté si vypracovali další šance. Ujala se ale až ta v šestadvacáté minutě, kdy dobrou práci v pásmu hostů předvedl Dominik Havlík, díky němuž se pak zrodila další branka Děčína. Kotouč se totiž dostal k JAROSLAVU HAŠKOVI, který ho poté prudkou střelou poslal za Chabrova záda – 5:1, který tak po vystřídání Michajlova inkasoval poprvé. A v rozmezí dvaatřicáté a třiatřicáté minuty musel čelit dalším třem brankám. Nejprve využil početní výhodu střelou od modré čáry JAN KALTENBÖCK – 6:1. A na další dvě trefy stačilo Medvědům devět vteřin. Po úniku dva na jednoho skóroval do odkryté části hostující branky FAMIL AMIROV – 7:1 a hned po buly pak přidal osmou branku JAN CHOVANEC, jen za Chabrova záda dorazil střelu z dálky – 8:1. Chabr poté brankoviště opustil a na jeho místo se vrátil Martin Michajlov. Draci ještě v závěru druho periody přidali druhý gól. FRANTIŠEK MÁLA napálil kotouč o tyčku děčínské branky a ten pak skončil za Lavingerovými zády – 8:2.

Třetí část hry nabídla podobný obrázek hry jako ty předchozí dvě. Medvědi stále útočili a hosté nevěděli, jak na ně hrát. V polovině poslední třetiny se podruhé v utkání trefil JAROSLAV HAŠEK, jenž využil přesilovou hru – 9:2. Publikum se poté mohutně dožadovalo desítky a ta na sebe nenechala dlouho čekat. O pět minut později střelou z mezikruží využil další děčínskou početní výhodu LUKÁŠ ZIKA a svůj první letošní start ve druhé lize korunoval desátou brankou v síti Bíliny – 10:2. A po hosty mohlo být hůře, Tomáš Faigl měl další velkou šanci těsně před Michajlovem, ale ten už další gól za svá záda nepustil. Medvědi tak na domácím ledě v přestřelce získali další důležité tři body do tabulky.

HC Děčín – HC Draci Bílina 10:2 (4:1, 4:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Vacek (Zajan), 9. Molnár (Vacek, Hříbal), 12. Faigl (Oliverius, Zika), 19. Petráš (Kaltenböck), 26. Hašek (Balcar, Havlík D.), 32. Kaltenböck (Zika, Oliverius), 33. Amirov (Petráš), 33. Chovanec (Amirov, Faigl), 50. Hašek (Zika, Oliverius), 56. Zika (Molnár, Oliverius) – 6. Sýkora (Petržílka, Kobes), 38. Mála (Kýhos, Hrdlička)

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Šticha) – Hříbal, Balcar, Kaltenböck, Havlík D., Michajličenko, Tenkrát, Chmel, Molnár – Zajan, Horák, Faigl – Oliverius, Chovanec, Petráš – Vacek, Hašek, Kopta – Zika, Amirov

Vendula Zdražilová, HC Děčín