Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci si zahrají čtvrtfinále Alpe Adria Cupu!

Po páteční domácí prohře s pražskými vysokoškoláky si basketbalisté Děčína spravili chuť v neděli, kdy ve svém posledním utkání v základní skupině B evropského poháru Alpe Adria Cup porazili slovenského vícemistra a obhájce titulu v této soutěži, Komárno. Pro Válečníky znamená výhra jistotu postupu do čtvrtfinále, které se bude hrát v roce 2018.

Naši vstoupili do zápasu velmi energicky, dobře bránili a hned druhý útok soupeře skončil ztrátou pro vypršení 24 vteřin. Poté otevřel skóre P. Houška a začala vyrovnaná bitva. Děčín vedl po trojce Landy a dalších bodech P. Houšky 8:4, Komárno však díky šesti trestným hodům v řadě otočilo na 8:10. Pak ale Pomikálek vrátil svému týmu vedení, které zvýraznili ještě Kroutil a Feštr – 16:12. Ve druhé čtvrtce pokračovali Válečníci v kvalitní obraně, k tomu přidali v útoku, kde si půjčovali balón a vytvářeli dobré střelecké pozice, které proměňovali. Celkově byla tahle část ta nejpovedenější a diváci se bavili dobrým děčínským basketbalem. Vše zahájila trojka Feštra, za tři body se trefil i Bažant, Kroutil rozbouřil halu svou smečí a náskok našich začal narůstat, protože hosté se špatně prosazovali přes děčínskou defenzívu. Po koši Landy s faulem to bylo už od dvanáct (29:17), po šesti bodech Pomikálka a koši Ježka 37:21. Soupeř sice bojoval, ale pak přišly v rychlém sledu trefy Bažanta a trojky Grunta s Feštrem a poločas skončil 45:28. Zajímavostí první půle bylo, že Komárno mělo jen jednu asistenci a žádnou trojku.

Do druhé půle vstoupili hráči Komárna přece jen aktivněji, jenže Děčané byli při střelecké chuti, a po třech minutách a trojce Halady vedli o dvacet – 54:34. A když se Šiška trefil za dva body, byl jejich náskok největší v utkání – 56:34. Ve zbylém čase této periody se však více dařilo slovenskému celku, který snížil na 62:49. Poslední desetiminutovku zahájilo Komárno dvěma body, navíc našim se nedařilo střelecky a leckomu zatrnulo, zda se náhodou nebude opakovat výpadek proti USK. Naštěstí se tak nestalo, protože Bažant tříbodovou akcí a P. Houška dvěma body vrátili trochu klidu na děčínskou lavičku – 67:51. Hosté ovšem znovu zabrali, pět minut před koncem snížili manko na deset bodů a trenér Děčína si vzal oddechový čas – 67:57. Ten týmu pomohl, protože hned vzápětí trefili Halada s Šiškou trojky a Válečníci znovu získali solidní náskok – 73:57. Navíc na každou další trefu soupeře vždy odpověděli stejnou mincí, a po závěrečné asistenci Šišky, který nahozením našel Grunta, vyhráli 84:70.
Děčín předvedl tentokrát dobrý týmový výkon, opíral se o tvrdou obranu a dařil ose mu také v útoku. Nikdo z mužstva vyloženě nevyčníval, ale každý přispěl svou trochou. Nejvíce bodů dal nakonec Feštr (13), dvojcifernými střelci byli také Pomikálek, Šiška a Bažant. Za zmínku stojí i stoprocentní úspěšnost Landy. Naši měli také více asistencí, dobré procento střelby za 2 body a jen osm ztrát.

Komárno odehrálo vlastně celý zápas se základní pětkou, z níž nejvíce vyčníval dvacetibodový Tomič a Bowman, který získal double-double za 11 bodů a 12 doskoků. Hosté házeli dvakrát tolik šestek, ale naopak se jim nedařila střelba za tři body a rovněž jejich lavička zaostala za tou děčínskou, když domácí dala 38 bodů proti 12 hostí.

Technické údaje k utkání ZDE.

Trenéři po utkání
Miloš Šporar, trenér Komárna: 
„Nejprve chci Děčínským pogratulovat. Dnes byli agresivnější, dobře pohybovali míčem, hráli s energií a především v první půli jsme je nechali dominovat. V prvních dvou čtvrtinách jsme nebyli absolutně schopni hrát, co umíme. Ve druhém poločase jsme se dostali do zápasu, ale je velmi těžké se dostat ze ztráty patnácti bodů. Největší problém máme v obraně a je těžké na tom nějak zapracovat, když hrajeme každé tři dny, ale tam se zlepšit musíme. O útok starost nemám, ale v obraně musíme hrát lépe, jako nám to dnes Děčín ukázal, a to byl také důvod jejich výhry.“
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Děkuji za gratulaci. Já jsem velmi rád za výhru a myslím, že jsme si ji dnes zasloužili především díky víceméně čtyřicetiminutovému stálému výkonu. Hlavní důraz bych pak dal obranné polovině, kde jsme byli hned ze startu agresivní a dostali jsme Komárno do několika těžkých situací a zkrátka to fungovalo. Také jsem rád za pohyb míče a mí hráči také dobře četli hru. Jsem rád, že postupujeme do další fáze soutěže, což byl jeden z našich sezónních cílů. Také jsem rád, že jsme potěšili fanoušky po nepříjemné páteční prohře v lize. Dnes dobrý zápas, dobrá výhra a čtyřicet minut energie.“

Hráči po utkání
Lukáš Hoferica, Komárno:
 „Gratuluji Děčínu, dnes nám ukázali, jak se má hrát agresivně hned od začátku. Z naší strany to dnes byly dva různé poločasy, v prvním jsme byli ještě hlavami jinde. Ve druhé jsme se pak probudili, ale vše je o koncentraci, hlavně tedy v obraně. Tohle a několik dalších detailů dnešní zápas rozhodlo.
Ondřej Šiška, Děčín: „Začnu s tím, že jsme za tuto výhru opravdu rádi. Nejsme v optimální formě a o to víc si tohoto vítěství musíme vážit. Věděli jsme, že Komárno má několik dost nebezpečných jmen, na něž si musíme dávat pozor. To se nám částečně podařilo pokrýt. Myslím, že jsme dnes byli týmovější na obou polovinách hřiště. V útoku, ale hlavně v obraně jsme si pomáhali a dobře rotovali. Důležité bylo také rozdělení minut.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Bažant, Halada, Landa, P. Houška
Komárno: Tomič, Djordjevič Bowman, Jankovič, Hoferica

BK ARMEX Děčín – MBK Rieker COM-therm Komárno 84:70 
Body Děčína: Feštr 13 (3x 3), Pomikálek 12 (6 doskoků), Šiška 11 (1x 3, 6 asistencí), Bažant 9 (1x 3), P. Houška 9, Halada 8 (2), Landa 8 (1), Grunt 7 (1), Kroutil 4, Ježek 2.
Body Komárna: Tomič 20 (3 asistence), Bowman 11 (12 doskoků), Jankovič 10 (2x 3), Djordjevič 9 (1), Hoferica 8, Adams 7, Vojtek 5 (1), Jurčina 0, Stojanov 0.
Střelba za 2 body 25/40:20/36, za 3 body 9/29:4/23, TH 7/11:18/22. Doskoky 35:39 (útočné 10:12), asistence 15:7, ztráty 8:14, fauly 22:17.

Nejlepší hráč: Ondřej Šiška

Diváků: 420

Čtvrtiny: 16:12, 29:16, 17:21, 22:21

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta