Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci deklasovali USK a jdou do čtvrtfinále Českého poháru

Třikrát se v letošní sezóně utkali Válečníci s pražskými Sovami a třikrát odešli poraženi. Napočtvrté to ale už vyšlo a basketbalisté Děčína vyhráli na Folimance o více než potřebných sedm bodů v odvetě 5. kola Českého poháru mužů, čímž si zajistili postup do čtvrtfinále. Naši sice nastoupili bez zraněných J. Houšky, Krakoviče a Ježka, ale hned od úvodu začali domácí drtit a nakonec si přivezli vysoké vítězství o 23 bodů.

Válečníci měli skutečně famózní nástup do utkání. Agresivní obranou nedávali domácím prostor pro volné střely, dobře doskakovali nepřesné pokusy USK a sami byl v útoku produktivní, takže během tří minut vedli po trojce Halady už dvojciferným rozdílem – 0:10! Domácí lavička zareagovala oddechovým časem, ten ale nepomohl, Pražané se dál trápili proti přesné defenzívě Děčína, který po trojce Bažanta a koši Halady zvýšil své vedení na 0:15! Pak si připsal parádní blok P. Houška, naši ubránili i 24 vteřin, ale nakonec vysokoškoláci přece jen smazali nulu na svém kontě, když po necelých sedmi minutách skóroval z jedné šestky Madsen – 1:15. Být tohle v Děčíně, kde diváci tleskají do prvního domácího koše… První čtvrtka nakonec přinesla výsledek 3:19, kdy USK bodoval jen z trestných hodů. Druhou čtvrtinu otevřel koš P. Houšky, domácí se však přece jen začali více prosazovat, dali i dvě trojky, a na palubovce se rozhořela tuhá bitva, tak typická pro klání těchto mužstev, která přinesla hubený poločasový výsledek 23:36.

Druhý poločas začala smeč Šišky, jež jakoby ukázala, že Válečníci jsou stále namotivováni a hladoví po vítězství. Ani Pražané však nechtěli hodit flintu do žita, a tak v polovině třetí části to bylo stále o třináct bodů – 33:46. Pak ovšem přišla parádní pasáž Pomikálka, který nejprve zasmečoval, pak dal dvě trojky v řadě a následně po asistenci Feštra opět smečoval, čímž definitivně zlomil odpor domácích – 33:56. Poslední body této periody zaznamenal Křivánek trojkou, ale přesto měli Děčané luxusní dvacetibodový náskok 36:56. V závěrečné desetiminutovce se první trefil domácí Sehnal, ale Bažant hned kontroval trojkou, Děčané navíc pokračovali ve své agresivní obraně a nutili soupeře k chybám i těžkým střelám. A protože si pohlídali obranný doskok, vyráželi do protiútoků, kde předváděli nádherné kombinace a navyšovali své vedení. To se po třech minutách vyhouplo na 40:65 a bylo už jasné, že čtvrtfinále si zahrají Válečníci. Ti tentokrát ani v závěru nepolevili, a po závěrečné trojce Feštra slavili vítězství 53:77.

Děčín rozhodl o své výhře poctivou obranou, celozápasovým nasazením a kvalitním doskokem. Naši soupře přestříleli i přeskákali, a to výrazně, když měli 24 útočných doskoků a celkem si doskočili 53 míčů. A z toho pramenilo 16 bodů z druhých šancí. Málo se střílely trestné hody, oba celky jen po deseti. Tahounem Děčína byl Pomikálek s 21 body (trojky 3/3), dařilo se i Šiškovi, Haladovi a Bažantovi. Svůj dílek do vítězné mozaiky ale přidali i ostatní. Na straně USK se dařilo pouze Křivánkovi a Bookertovi, ostatní zaostali.

„Dnes budu skutečně jen chválit. Samozřejmě, že byly okamžiky, které se daly vyřešit lépe, ale celkově musím smeknout před celým týmem. Hráči k tomu přistoupili výborně – s hrdostí, charakterem a srdcem,“ děkoval po utkání kouč Děčína, Pavel Budínský, a pokračoval: „Dnes rozhodlo nastavení naší hlavy. K zápasu jsme samozřejmě přistupovali s respektem, ale současně jsme chtěli uspět, protože vypadnout v této části poháru by byl neúspěch. Proto jsem rád, že jsme to zvládli a rozhodli vlastně už v první čtvrtině. Výborně jsme bránili a soupeř dal první koš ze hry až ve dvanácté minutě, což o lesčemž svědčí. Veřili jsme své taktice, narušili jsme hru USK a naše obrana byla funkční po celý zápas. K tomu pak přišla lehkost v útoku a přestože jsme museli opět kvůli zranění alternovat, zvládli jsme to na jedničku. Ještě jednou veliká pochvala všem.“

Základní sestavy
USK: Křivánek, Sehnal, Michal Mareš, Madsen, Raines
Děčín: Šiška, Bažant, Halada, Landa, P. Houška

USK Praha – BK ARMEX Děčín 53:77 
Body USK: Křivánek 18 (3x 3), Bookert 9 (5 doskoků), Štěrba 8 (2x 3), Petružela 5, Sehnal 4, Raines 4, Madsen 3, Tůma 2, Taussig 0, Žikla 0, Michal Mareš 0.
Body Děčína: Pomikálek 21 (3x 3, 8 doskoků), Šiška 15 (5 doskoků, 6 asistencí), Halada 13 (3x 3), Bažant 10 (2x 3, 7 doskoků), P. Houška 8, Feštr 5 (1x 3), Grunt 4, Landa 1 (6 doskoků), Kroutil 0.
Střelba za 2 body 16/34:23/51, za 3 body 5/24:9/23, TH 6/10:4/10. Doskoky 31:53 (útočné 9:24), asistence 13:19, ztráty 11:13, fauly 16:20.

Nejlepší hráč: Tomáš Pomikálek

Diváků: 242

Čtvrtiny: 3:19, 20:17, 13:20, 17:21

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta