Rubriky
Sport Zprávy

Střelecký kolaps a třetí porážka od pražských Sov

Basketbalistům Děčína to letos proti USK nejde. Nejprve prohráli první zápas základní části na půdě Pražanů, poté na ně nestačili doma v utkání Českého poháru a nevyhráli ani napotřetí. Přitom páteční duel Kooperativa NBL měli velmi dobře rozjetý, ale střelecký kolaps v poslední čtvrtce znamenal porážku.

Duel byl typický pro boj s vysokoškoláky – hodně fyzična, urputné obrany a poměrně málo bodů. Diváci čekali na první koš přes dvě minuty, kdy se trefil hostující Křivánek, Válečníci ale díky trefám Halady a Šišky strhli vedení na svou stranu a pak se skóre měnilo již rychle rychle a vyrovnaně na obou stranách. Hosté vedli 11:13, poté ale prohrávali po koších Pomikálka, Feštra a Ježka 17:13, ovšem konečný výsledek první části zněl 17:16. Také ve druhé desetiminutovce se dlouho čekalo na úvodní body, které až po dvou minutách obstarala trojka Sehnala. Bažant však vzápětí dal také trojku a odpověděl i na koš Křivánka – 22:21. Po další trojce, tentokrát z rukou Pomikálka, jenž vzápětí přidal dva body, získali Děčané náskok, který postupně navýšili na 37:29. Hosté ale v závěru snížili na 40:36, avšak trojka P. Houšky v poslední vteřině děčínského útoku upravila stav na poločasových 43:36.

Ve třetí periodě domácí hráči díky šestkám Bažanta a koši Halady poprvé získali dvouciferné vedení (47:36), navíc se jim dařilo v obraně a energii vkládanou do zápasu přetavovali v body, takže čtyři minuty před poslední přestávkou vedli 57:44. Jenže závěr této části se Děčínu nepovedl, hráči polevili, dělali chybná rozhodnutí v útoku, čímž nejen dovolili soupeři snížit, ale sami se dostali do nepohody. V závěru sice dobře ubránili rozehrávku Pražanů a P. Houška opět trojkou v poslední vteřině upravil na 61:51, ovšem to byla labutí píseň Válečníků. V poslední čtvrtce přišlo obrovské střelecké trápení, které až po pěti minutách prolomil Šiška a naposledy vrátil svému týmu vedení – 63:62. Bohužel, ani v dalších minutách se hra děčínského útoku nezlepšila, navíc Pražané začali kralovat i na doskoku, a v pohodě si dokráčeli pro možná až nespravedlivě vysoké vítězství 68:82.

Prohra to je bolestivá, protože se dlouho zdálo, že tentokrát Děčín svého soka udolá, jenže se tak nestalo a poslední čtvrtina jakoby smazala dobrou hru v prvních třech. Nejlepším v dresu domácích byl P. Houška, standard odvedli i Feštr, Pomikálek a Šiška. Válečníci měli více asistencí, střel i útočných doskoků, ale nic z toho nepomohlo. Naopak USK házelo opět výrazně více šestek, které vlastně rozhodly. Hráčem utkání se stal Ondřej Sehnal s 24 body a 11 získanými fauly. Dvoucifernými střelci byli i Křivánek, Raines, Madsen a Michal Mareš.

Trenéři po utkání
Jan Pospíšil, asistent trenéra USK Praha: „Celý týden jsme se snažili na Děčín připravit, i když jsme to neměli jednoduché, protože jsme měli dvě těžká utkání hned po sobě. Nicméně jsme odvedli dobrou práci na obranné půlce a utkání rozhodla až čtvrtá čtvrtina. Utkání rozhodl útočný doskok a naše body z druhých šancí , kterých bylo celkem devatenáct.“
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Už mi to přijde jako komplex z USK. Třicet minut jsme byli neustále trochu vpředu a myslím si, že jsme byli i lepším týmem. Měli jsme více střeleckých pokusů, asistencí i útočných doskoků. To všechno bylo OK, vyhráli jsme dokonce tři čtvrtiny a drželi jsme USK tam, kde jsme chtěli. Pak ale opět rozhodlo naše mentální selhání v útočné fázi, kdy nejsme schopni ublížit koši. Někteří hráči za stavu plus deset přestanou hrát aktivně, tempo se zpomalí a když se hra dostane do fáze pět na pět, chybí nám basketbalovost. Naopak USK se po našich neproměněných střelách nebo marných pokusech o doskakování dostane do rychlého protiútoku, dá dva, tři dvojtakty nebo promění druhou šanci. A jak se rozdíl zmenšoval, hráči soupeře, kteří vypadali už unaveně, začali dávat. Nyní to už není jen boj s USK, ale také s naší hlavou.“

Hráči po utkání
Ondřej Sehnal, USK Praha:
 „Třicet minut jsme dotahovali Děčín a nevěděli jsme jak ubránit jeho pick and roll. Rozhodla ale čtvrtá čtvrtina, kdy jsme Děčín ubránili na osmi bodech. Získávali jsme obranné doskoky a z nich chodili do rychlých protiútoků.“
Tomáš Pomikálek, Děčín: „Dnes jsem z toho už smutný, protože nám se opakuje stále stejný jev, a to, že jakmile vedeme vyšším rozdílem, někdo jakoby nás vypnul. Začneme střílet bláznivé střely, každý chce něco vytvořit. Pořád se to opakuje a přestože o tom mluvíme, nejsme schopni se tomu vyvarovat. Musíme to změnit, jinak se budeme pořád trápit.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Bažant, Halada, Landa, P. Houška
USK: Sehnal, Michal Mareš, Křivánek, Madsen, Raines

BK ARMEX Děčín – USK Praha 69:82 
Body Děčína: P. Houška 14 (2x 3, 6 doskoků), Feštr 13 (2x 3), Pomikálek 10 (1x 3, 7 doskoků), Šiška 8 (7 asistencí), Halada 7 (1x 3, 4 asistence), Ježek 7, Bažant 7, Grunt 2, Landa 1, Kroutil 0.
Body USK: Sehnal 24 (4x 3, 11 získaných faulů), Křivánek 19 (1x 3, 7 doskoků), Raines 15 (1x 3, 9 doskoků), Madsen 11 (1x 3, 9 doskoků, 5 asistencí), Michal Mareš 10 (1x 3), Štěrba 2, Bookert 1, Farský 0, Marek Mareš 0, Petružela 0.
Střelba za 2 body 19/49:18/31, za 3 body 7/22:8/32, TH 10/16:22/28. Doskoky 42:43 (útočné 15:12), asistence 15:12, ztráty 11:11, fauly 27:20.

Nejlepší hráč: Ondřej Sehnal

Diváků: 620

Čtvrtiny: 17:16, 26:20, 18:15, 8:31

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta