Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v derby nestačili na Ústí

Nedělní severočeské derby se hrálo před skvělou diváckou kulisou, děčínští fandové však nakonec odjížděli smutní, protože Válečníci ztratili ve druhém poločase dobře rozehranou partii.

Střetnutí začaly dva body Landy, domácí Singletary však třemi šestkami skóre otočil a stejný hráč o chvíli později opět trestnými hody zvyšoval na 7:2. Naši ale odpověděli a uzdravený Krakovič strhl vedení zpět na stranu Děčína – 7:8. Další minuty pak přinesly dost nepřesností, ale také trojky Kroutila a Feštra, po kterých byl stav 11:14. Domácí ovšem nakonec vyhráli první část 15:14. Tu druhou začal koš P. Houšky a Válečníci si začali budovat mírné vedení, které bylo ovšem nejvíce čtyřbodové (22:26). Ústečané se stále drželi na dostřel a po koši Šteffela ztráceli pouhý bod – 31:32. Konec první půle se ale hostům povedl náramné a dvě trojky Feštra, koš Bažanta a jedna šestka P. Houšky po technické chybě kouče domácích znamenala poločasový výsledek 33:41.

Druhý poločas odstartovala povedená série Šišky, který pěti body v řadě poslal Válečníky do vedení 33:46. Po time-outu Slunety se však karty začaly obracet, i když v polovině této periody to bylo po trojce Halady a šestkách Krakoviče stále veselejší pro hosty – 41:54. Jenže následovala šňůra Ústí 13:0, jež znamenala vyrovnání na 54:54, a do poslední desetiminutovky se šlo za stavu 56:57. Také v ní se v úvodu dařilo více Děčanům, kteří po čtyřech bodech Ježka odskočili na 59:63. Ovšem po koši Šmída s faulem a trojce Robinsona byla o krok vpředu Sluneta (65:63) a diváci následně sledovali velmi vyrovnanou partii. Po koši Pomikálka vedli Válečníci 70:71, minutu před koncem po trefě Šišky 74:75. Následně  ale Robinson proměnil koš s faulem, naopak Ježek na čáře trestného hodu ztroskotal a Ústí si pak dalšími přesnými trestnými hody dokráčelo pro výhru 81:75.

Jak už bylo řečeno, derby bylo velmi vyrovnané a vlastně jej rozhodly šestky domácích, kteří jich stříleli 29 (dali 25!) oproti 12 děčínským. Jinak Děčín vyhrál bitvu na doskoku, měl více asistencí i vyprodukoval více střel.

Válečníci měli ve svém středu dva dvojciferné střelce (Šišku a P. Houšku), ale to na výhru nestačilo. Naopak Sluneta měla hned pět hráčů, kteří dali deset a více bodů, které vedl s dalším double-double Ladislav Pecka (18 bodů, 11 doskoků).

„Je škoda, že po prvním poločase, který jsme odehráli jakž takž dobře, jsme to ve druhém nezopakovali. Nehráli jsme v tempu, nebyli jsme dostatečně agresivní a soupeř měl více šestek. Rozhodly individuality na straně domácích, kdy například Robinson dával těžké trojky,“ řekl po utkání děčínský křídelník Filip Kroutil.

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Bylo to další bojovné derby v perné atmosféře. My jsme hráli dobře dvacet sedm minut, ale už je to poněkolikáté, kdy jsme si vytvořili dílčí dvouciferný náskok a pak se naše hra z nějakých důvodů rozsypala. Chceme hrát nějakou údržbu, chceme hrát pomalu, místo abychom soupeře více atakovali v obraně. Hrajeme pak s mentalitou, že chceme neprohrát, místo toho, abychom hráli tak, že chceme vyhrát. Ústí to vycítilo, získalo znovu sebedůvěru, díky tomu, že trefilo nějaké střely, doskočilo nějaké míče, a po třiceti minutách se k nám přiblížilo. Pak už ta energie, hlavně u zahraničních hráčů, byla cítit a hráli hodně v izolované hře, ve které si věřili. Myslím, že dnes byl v té obecné rovině největší rozdíl v počtu střílených trestných hodů. Buď jsme málo aktivní, nebo si neumíme dojít pro faul. Hlavně ve čtvrté čtvrtině jsme neměli jedinou držbu míče, kdy bychom domácí ubránili. Buď byl faul, nebo jejich doskok. Fatální se mi zdála situace, kdy míč skákal asi třikrát po obruči a Filip Šmíd ho doskočil a dal koš s faulem a my na to koukali, neodstavili jsme hráče.“

Antonín Pištěcký, trenér Ústí: „Prvních dvacet pět minut jsme tahali za kratší konec. Tam jsme se po oddechovém čase nějak probrali hlavně tím, že jsme dali dvě, tři střely z dálky, dotáhli jsme se na přijatelnější rozdíl a potom jsme zapnuli i v obraně. Bohužel, u nás to jde ruku v ruce, že když se nám daří v útoku, nakopne nás to i do obrany, potřebovali bychom ale, aby to bylo obráceně. Nicméně slouží ke cti klukům, že ten zápas nezabalili, samozřejmě ve chvíli, kdy jsme si čuchli k tomu, že jsme byli na dostřel, tak jsme začali o hodně víc lítat, chodili jsme na útočný doskok, byli jsme aktivnější směrem dovnitř. Za nás super vítězství po těch nevalných výsledcích z minulých týdnů.“

Základní sestavy
Ústí: Singletary, Svejcar, Votroubek, Šteffel, Pecka
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Landa, Grunt

Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 81:75
Body Ústí: Pecka 18 (1x 3, 11 doskoků), Robinson 18 (2x 3), Svejcar 12 (1), Singletary 12 (1x 3, TH 9/9, 4 asistence), Šteffel 11, Treadwell 5 (1x 3), Šmíd 3, Votroubek 2.
Body Děčína: Šiška 12 (4 asistence), P. Houška 11, Feštr 9 (3x 3), Krakovič 8, Halada 8 (2x 3, 6 doskoků), Ježek 7 (1x 3), Pomikálek 6 (6 doskoků), Kroutil 5 (1x 3), Grunt 4, Landa 3, Bažant 2.
Střelba za 2 body 19/40:23/46, za 3 body 6/19:7/27, TH 25/29:8/12. Doskoky 39:42 (útočné 10:17), asistence 12:16, ztráty 10:11, fauly 19:24.

Diváků: 1 465

Čtvrtiny: 15:14, 18:27, 23:16, 25:18

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta