Rubriky
Sport Zprávy

Třináct trojek složilo soupeře ze Slovinska

Jen dva dny po těsné ligové výhře nad Pardubicemi nastoupili basketbalisté Děčína ke svému druhému zápasu v letošním ročníku Alpsko-jadranského poháru, a po jeho skončení slaví první domácí výhru v této soutěži.

Děčané vykročili za vítězstvím hned od prvních vteřin, když skóre otevřel smečí Pomikálek, který se rozehrál k výbornému představení. Domácí dobrou obranou nepouštěli soupeře do zakončení, ten se střelecky trápil, a po pěti minutách prohrával 15:1. A po koši Kroutila, který si vynutil ještě faul do bylo 18:1! Pak se konečně trefili ze hry i hosté, když se trojkou prosadil Pešič a Šentjur se přece jen trochu zvedl. Naši ale byli i nadále lepší a první čtvrtku vyhráli 31:17. Ta druhá byla ze strany Válečníků povedená nejméně. Bodově ji sice otevřel Krakovič, ale přestalo se dařit v obraně a hosté ukázali, že se umí trefovat. Naštěstí i domácí měli dobrou mušku (do půle nastříleli 11 trojek!), takže perioda, kde obrany příliš nehrály prim přinesla výsledek 32:34, což znamenalo poločas 63:51.

Druhou půli začali Válečníci tak, jak tu první. Tedy přesnou obranou, která nedovolovala Šentjuru snadné zakončení. Hosté opět nedali čtyři minuty ani bod, naopak naši díky koši a trojce Pomikálka a jedné šestce Šišky odskočili na 69:51. První body ze hry zaznamenal slovinský tým až po šesti minutách, jenže to už prohrával 73:52. Děčané předváděli v útoku pěkné akce a jen škoda, že nebyli úspěšnější, rozdíl ve skóre mohl být daleko větší. Hosté se v závěru třetí desetiminutovky opět trochu vzmohli a snížili na 80:63. Poslední dějství odstartovala smeč Landy, hosté sice vzdorovali, ale náskok Válečníků neustále osciloval okolo 20 bodů. Po trojce Ježka, který bodoval jako poslední z Děčínských, to bylo 98:78, Pešič pak snížil na 98:80, ale naši měli ještě jeden útok. Ten přinesl pokus Pomikálka o smeč, která však nevyšla a „stovka“ tak odolala. Přesto Děčín slaví pohodovou výhru 98:80.

Jasným lídrem Děčína byl Tomáš Pomikálek, který dal 27 bodů, přidal 7 doskoků a nasbíral na soupeřích 5 faulů. Druhý nejlepším byl Filip Kroutil s 16 body, který předvedl, že basketbalové řemeslo nezapomněl. „Jeho výkon se mi dnes líbil. Na útočné polovině dělal to, co je jeho práce, tedy střílel a atakoval obranu. V defenzívě měl nějaké hluché pasáže, ale celkově byl jeho výkon za jedna mínus,“ chválil kouč Děčína, Pavel Budínský. Dvojcifernými střelci byli i oba rozehrávači Šiška a Feštr.

Na straně Šentjuru byli nejlepší Miloš Pešič s 22 body a 9 doskoky a Marcus Williams s 15 body. Děčín opět výborně střílel za 3 body, dařili se mu i trestné hody a měl více doskoků a méně ztrát než soupeř. Celé utkání provázalo hodně faulů a nakonec pro pět chyb nedohráli čtyři hráči, na straně Válečníků to byl Ježek, na straně soupeře JerebFernandez a Bolčina.

Trenéři po utkání
Andrej Zakelj, trenér Šentjuru: „Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Děčín je dobrý silný fyzický tým, což nemáme rádi. My nejsme takový typ družstva. Hlavně ale nadšení a vůle nebyly z naší strany dobré, špatně jsme zápas začali. Děčín byl pak v pohodě, dával všechno, ale to bylo hlavně proto, že jsme jim to dovolili. Zkusili jsme se ještě dostat zpátky do hry, povedlo se nám dostat na osm nebo deset bodů, ale pak znovu soustředěnost a energie nebyly správné a Děčín si dnes výhru zasloužil.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Pro nás to je historicky první domácí vítězství v Alpsko-jadranském poháru, o kterém se rozhodlo v našem extrémně povedeném vstupu do utkání. Rychle jsme se ujali dvojciferného náskoku, hráli jsme s lehkostí a byli jsme koncetrovaní v obraně. Pak jsme ale výrazně polevili, nechali jsme soupeře zagresivnit, přišly i ztráty, přesto jsme v poločase vedli o plus dvanáct. Během přestávky jsme udělali nějaké korekce a myslím, že jsme se vrátili k trendu z první čtvrtky. Je to příjemná výhra a jsem také rád, že se dařilo všem devíti hráčům.“

Hráči po utkání
Marko Popadic, KK Tajfun Šentjur: „Především gratuluji Děčínu, porazili nás hodně snadno. Myslím, že jsme dnes dobře neodstavovali hráče, porazili nás útočným doskokem a přechodovou fází. Víme, jak se připravit na další zápas na naší palubovce.“
Tomáš Pomikálek, BK ARMEX Děčín: „“Měli jsme super vstup do zápasu, kdy jsme soupeři nedovolili žádný koš. Jediný bod dali ze šestky. Tam jsme si udělali náskok a cítili, že se s nimi bude moct hrát. Před zápasem jsme viděli jen jedno video, a podle toho se moc nedá usuzovat. Na úvod jsme se tedy hezky rozeběhli, ale ve druhé čtvrtině přišel propad v obraně a dostat padesát jedna bodů je trochu škoda. Na druhou stranu my jsme dali šedesát tři a měli jsme extrémní úspěšnost trojek. Ve druhém poločase jsme si už drželi soupeře od těla, ještě jsme vedení navýšili a koncovka zápasu už byla hraná v poklidu. Ale nevypustili jsme to, protože jsme si uvědomovali, že i skóre může rozhodovat.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Landa, Krakovič
Šentjur: Jereb, Maček, Popadič, Bolčina, Pešič

BK ARMEX Děčín – KK Tajfun Šentjur 98:80   
Body Děčína: Pomikálek 27 (4x 3, 7 doskoků, 5 získaných faulů), Kroutil 16 (3x 3), Šiška 14 (2), Feštr 10 (2x 3, 5 asistencí), Landa 9 (1x 3), Grunt 7 (7 doskoků), Krakovič 6, Bažant 6, Ježek 3 (1x 3).
Body Šentjuru: Pešič 23 (1x 3, 9 doskoků), Williams 15, Bolčina 10, Popadič 9 (1x 3), Fernandez 9 (1x 3, 7 asistencí), Rojko 6, Maček 3 (1x 3), Jereb 3 (1), Debelak 2, Lupše 0.
Střelba za 2 body 20/35:21/42, za 3 body 13/30:5/16, TH 19/24:23/30. Doskoky 40:32 (útočné 14:11), asistence 18:14, ztráty 13:17, fauly 27:24.

Nejlepší hráč: Tomáš Pomikálek

Diváků: 510

Čtvrtiny: 31:17, 32:34, 17:12, 18:17

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta