Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem KK Tajfun Šentjur – BK ARMEX Děčín

Nejvyšší českou soutěž mužů nyní čeká reprezentační přestávka, které děčínští Válečníci využijí k odehrání dvou zápasů evropského poháru Helios Alpe Adria Cupu.

Ten první absolvují na půdě slovinského KK Šentjur, který v soutěži AAC má na svém kontě již tři zápasy, ale výhru slavil jen jednou. Nejprve padl na půdě slovenského Komárna 85:74 (nejlepší střelci Šentjuru: Gabrovsek 23, Popadič 17, Bolčina 14), poté ovšem doma stejného soupeře přehrál 81:67 (nejlepší střelci Šentjuru: Popadič 18, Macek 15, Williams 14). Ke třetímu duelu přijel Šentjur do Děčína, kde si Válečníci skvělým vstupem do zápasu vybojovali rozhodující náskok (podrobnosti ZDE) a zvítězili jasně 98:80 (nejlepší střelci: Pomikálek 27, Kroutil 16, Šiška 14 – Pešič 23, Williams 15, Bolčina 10). Naši tím získali nejen dva důležité body do tabulky, ale také slušný náskok. Jak je patrné z ostatních výsledků nejen v „děčínské“ skupině B, domácí prostředí je v tomto ročníku Helios Alpe Adria Cupu velmi důležité. Páteční soupeř má se slovenským vicemistrem z Komárna vyrovnanou bilanci 1-1, na skóre (74:85 a 81:67) se mu však podařilo získat mírnou výhodu, jež může v konečném zúčtování rozhodovat.

Slovinský tým má v domácí soutěži Liga Nova KBM zatím vyrovnanou bilancí tří výher a tří porážek, která jej řadí do středu desetičlenné tabulky na 6. místo. Šentjur všechna vítězství získal na své palubovce, naopak u soupeřů zatím prohrává. Naposledy padl v Lublani na hřišti týmu Petrol Olimpija vysoko 100:63 (nejlepší střelci Šentjuru: Pešič 13, Jereb 12, Rojko 9, Bolčina 9).

Bodovým tahounem domácích je srbský pivot Miloš Pešič, který dává v průměru 18,5 bodů na zápas (letošní rekord si připsal proti slavnému celku KK Krka Novo Mesto, jemuž nasázel při výhře 104:101 v prodloužení úctyhodných 44 bodů), nejlepší doskok má Tomaž Bolčina (6,7) a nejvíce asistencí si připisuje jeden ze dvou Američanů v dresu Šentjuru, Darien Fernandez (4,5).

Z výše napsaného je patrné, že Děčín čeká na hřišti Tajfunu těžký oříšek, ale jistě nikoliv nerozlousknutelný. Po utkání v Děčíně řekl jeden ze soupeřova lídrů Marko Popadič: „Myslím, že jsme dnes dobře neodstavovali hráče, porazili nás útočným doskokem a přechodovou fází. Víme, jak se připravit na další zápas na naší palubovce.“ Válečnická bojovnost tedy musí dosahovat alespoň stejných parametrů jako v prvním zápasu, neboť jak je známo o balkánských týmech, umí výrazně přitvrdit a jistě to bude hlavním soupeřovým motem do odvety. Pro Děčín je výzvou získat výhru, obzláště v situaci, kdy největší favorit skupiny, maďarský Körmend, teprve ve čtvrtek 23. 11. odehraje svůj první zápas Helios Alpe Adria Cupu.  V postupové matematice by tak výhra ze Šentjuru měla hodně vysokou hodnotu.

Tým trenéra Budínského vycestuje jižním směrem již ve čtvrtek ráno a půjde-li dlouhá cesta podle plánů, měl by i stihnout aktivační trénink v hale v Šentjuru, ubytován však bude v nedalekém městě Celje, na něž má kouč Válečníků živé vzpomínky! Právě v Celje totiž Slovinsko hostilo základní skupinu C Eurobasketu 2013, kam děčínský „Buďa“ dovedl mužský národní tým. Češi v tehdejším systému (postupovali jen 3 nejlepší ze skupiny oproti čtyřem v dalších letech) nepostoupili ze čtvrtého místa ve skupině, když za sebou nechali Polsko a Gruzii, hned v prvním duelu těsně podlehli Slovinsku (nakonec skončili na 5.místě) a padli také se Španěly (3.) a Chorvaty (4.). Celkově tak obsadili sympatické dělené 13.místo v Evropě.

Tabulka sk. B
1. MBK Komárno          2    1     232:222     5
2. KK Šentjur                1    2     235:250     4
3. ARMEX Děčín          1    1    165:160      3
4. Egis Körmend           0    0        0:0         0

ZRANĚNÍ HRÁČŮ PŘED UTKÁNÍM

Kromě kapitána Jakuba Houšky rehabilitujícího po operaci kolene, bude trenéru Budínskému nejspíše chybět také Tomáš Pomikálek, který je ve čtrnáctce národního týmu trenéra Ginzburga pro utkání s Islandem a ve Finsku. Ve středu by se mělo rozhodnout, zda pocestuje s Děčínem na slovinskomaďarský trip nebo zda bude hájit barvy reprezentace.

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Dvojutkání v alpsko-jadranském poháru bude pro nás zajímavou konfrontací během reprezentační pauzy. Myslím, že jak ve Slovinsku, tak Maďarsku nás čekají skutečně těžké zápasy, které nám mohou pomoci sbírat cenné zkušenosti, jež se mohou v budoucnu hodit. Navíc nám tyto zápasy pomohou v procesu zlepšování se.“

Lukáš Feštr, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Čekají nás dva těžké zápasy ve dvou dnech a k tomu ještě navíc náročné cestování. Oba dva soupeři svojí kvalitu mají, i když o Körmendu nemáme tolik informací jako o Šentjuru, se kterým už jsme odehráli domácí utkání. Pohled na tabulku maďarské ligy a jejich výsledky ve FIBA Europe Cupu ukazují, že nás nečeká vůbec nic jednoduchého.“

Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Šentjur nám bude chtít oplatit porážku z minulého zápasu, kdy jsme byli velice produktivní v útoku. My znovu musíme být koncentrovaní po celých čtyřicet minut. Körmend je pro nás neznámý soupeř, ale už to, že se dostal do FIBA Europe Cupu svědčí o jejich kvalitě. Pro nás platí stejné jako ve Slovinsku, soustředit se na naši hru po celou dobu utkání.“

Zdroj: www.bkdecin.cz