Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice

Netradičně v neděli proti tradičnímu soupeři. V 6. kole Kooperativa NBL přivítají basketbalisté Děčína tým Pardubic, se kterým v minulé sezóně odehráli hned deset zápasů. Čtyři v dlouhodobé části (Pardubice vyhrály tři), jeden v Českém poháru (vyhrály Pardubice) a pět v semifinále play-off, kde ovšem Děčín zvítězil 4:1 na zápasy a postoupil do svého třetího finále v řadě.

Loni bronzové Pardubice opustili během letní přestávky američtí borci křídelník Joseph Wall a rozehrávač Lamb Autrey i česká křídla Lukáš Kotas s Josefem Příhonským a pivot Martin Roub. Tyto mezery zacelili američtí basketbalisté – rozehrávač Daiquan Walker, křídlo Jackson Kent a pivot Scott Martin. Na soupisku Pardubic se pak dostal i Michal Svoboda z mládeže.

Svěřenci trenéra Levella Sanderse se také letos pokusili probojovat do FIBA Europe Cupu, což se jim však nepovedlo. V 1. kvalifikačním kole sice dvakrát porazili rumunský tým CSU Sibiu (78:79 a 77:64), ve 2. kole  ale nestačili na belgický Charleroi (75:92 a 88:66).

V Kooperativa NBL lize mají zatím Pardubičtí bilanci tří výher a jedné porážky (zápas v Jindřichově Hradci odehrají až v prosinci), když doma porazili Ústí n. L. 84:81, USK Praha 83:67 a Ostravu 95:78. Zatím jedinou prohru utrpěli ve Svitavách, kde padli těsně 64:66.

Tahounem mužstva je opět Dominez Burnett, který dává v průměru 22 bodů na zápas, dvoucifernými střelci jsou pak ještě Kamil Švrdlík (12,3) a Dušan Pandula (12,3). Nejvíce asistencí má Radek Nečas (6,8), jenž přidává i šest doskoků na zápas. Přes šest míčů na utkání doskočí také Švrdlík, Martin a Kohout. Pardubice jsou zatím nejlépe doskakujícím týmem soutěže a mají i nejvíce asistencí, takže Válečníky nečeká nic lehkého.

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Řekl bych, že pokaždé, když se letos řekne v Pardubicích slovo Děčín, okamžitě se rozsvítí všem hráčům červená kontrolka signalizující mobilizaci prvního stupně. Tak silná bude podle mne touha uspět v každém vzájemném utkání, které nás letos čeká. Takže se na tuto skutečnost musíme především mentálně připravit. Bude to další těžké utkání, ale já věřím, že nám naši fanoušci pomohou podat kvalitní výkon, kterým bychom rádi uhájili domácí palubovku.“

Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Po neúspěšném vstupu do Alpsko-jadranského poháru s Komárnem, se kterým jsme prohráli 80:67, nás v neděli na domácí palubovce čeká nelehký soupeř z Pardubic. Po předchozích neúspěších bude pro nás tento zápas velmi důležitý a věřím, ze výhrou nad Pardubicemi potvrdíme kvalitu našeho týmu a prokážeme, že patříme mezi hlavní adepty na účast ve finále soutěže.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta