Rubriky
Zprávy

Děčín plánuje vybudovat v Horním Oldřichově kanalizaci za desítky milionů korun

Děčín plánuje odkanalizovat městskou část Horní Oldřichov. Zástupci města a projektanti se kvůli tomu sešli ve velkém sále magistrátu asi se stovkou obyvatel Oldřichova. Ukázali jim plány, přiblížili termíny stavby a zodpověděli všechny otázky. Kromě splaškové a dešťové kanalizace je v Oldřichově v plánu i nové osvětlení, vodovod nebo oprava povrchu místních silnic.

Přehrajte si celý příspěvek

„Kanalizaci tu nemáme, jen septik,“ říká paní Šikolová z Horního Oldřichova. „Ostatní tu všichni mají trativody,“ přidává se pan Jaromír Bílý a dodává: „Pojďte se podívat, jak tady tu silnici udělali, ten spád. Nemá to ani obrubníky, takže i když je malý déšť, teče nám to do zahrady, do garáže…“

Manželé Bílí a další stovka obyvatel Oldřichova se včera (20. 9.) navečer sešla se zástupci města a projektanty, aby se o nově plánované kanalizaci v jejich čtvrti dozvěděli co nejvíc.

Odkanalizování části Oldřichov je rozdělené na 9 etap za zhruba 80 milionů korun. S pracemi na prvních dvou etapách by se mělo začít příští rok na jaře. Město na ně chce mít připravených 20 milionů korun.

„Ty etapy jsou naplánované logicky, jakmile se jedna etapa udělá, bude to fungovat logicky,“ říká primátorka Marie Blažková z hnutí ANO.

Město má hodně lokalit, které ještě nemají kanalizaci – Bělá, Folknáře, část Křešic. Kvůli náročným terénům, ale i velké finanční zátěži tam chce město podpořit obyvatele ve výstavbě vlastních systémů čištění odpadních vod. „My raději těm lidem přispějeme na čističky, aby si odkanalizovali čističkou,“ říká Blažková.

Zastupitelstvo města bude dnes (21. 9.) hlasovat o dvou dotačních programech pro obyvatele. Jeden z nich by měl být určený právě na nákup čistírny odpadních vod v částech, kde se s výstavbou kanalizace nepočítá. Město by mohlo proplatit lidem 80 % nákladů z jejího pořízení, maximálně však 80 tisíc korun.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever