Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vyhráli úvodní zápas semifinálové série

Kdo nám to tady loupe perníček? Tak se ptají basketbalisté Pardubic po prvním semifinále play-off Kooperativa NBL. A z Děčína se ozývá: „Válečníci!“ Svěřenci trenéra Budínského měli se svým soupeřem letos negativní bilanci, v důležitém duelu ho však v napínavé koncovce porazili a získali velmi cenný první bod. „Všech devět hráčů dnes předvedlo tu správnou mentalitu Válečníka,“ chválil po utkání trenér Děčína, Pavel Budínský.

Děčané nastoupili do utkání bez zraněných Kroutila a Krakoviče a první vteřiny přinesly určitou nervozitu na obou stranách, která se projevila v několika ztrátách. Pak ale skóre otevřel Landa, za domácí vyrovnal Nečas. Ani jednomu týmu se v úvodní části příliš nedařilo střelecky, přesto Pardubičtí po několika děčínských ztrátách a trojce Walla vedli po třech minutách 9:2. To však bylo z jejich strany vše a Válečníci otočili na 9:10, o což se střelou s klaksonem postaral Landa. Druhou periodu začali lépe domácí a pěti body v řadě otočili na 14:10, v polovině této části vedli už 22:15. Naši ale zůstali v kontaktu díky trefám Pomikálka v závěru půle, kdy se trefil za dva a pak za tři body – 26:23.

Druhý poločas zahájily trojky pardubických Američanů Burnetta a Autreyeho, Děčané ale vždy odpověděli, přesto po dalších dvou trojkách Autreyho prohrávali 40:31. Pak se ovšem za tři body trefil i Pomikálek a opět následovala pasáž, kdy se skóre měnilo především díky trestným hodům, protože mnoho košů ze hry nepadlo. V závěru však Tomáš Vyoral trefil dvě veledůležité trojky, Landa přidal dvě šestky a do poslední desetiminutovky se šlo za takřka vyrovnaného stavu – 45:44. Úvod posledního dílu povedené basketbalové bitvy byl velmi vyrovnaný a naši vedli po minutě a půl 49:50. Pak přišel jeden z důležitých okamžiků, kdy Vyoral s Pomikálkem trefili slepené trojky a následně Vyoral zvýšil na 49:58. Po dvou šestkách P. Houšky a koši Šišky se dokonce rozdíl ve skóre poprvé vyšplhal na dvojciferný – 51:62. Pardubice ale doma prohrávají jen velmi nerady, což doložily vzápětí, kdy díky košům všech svých tří Američanů snížily na 61:62. A drama bylo na světě. Na dva body Vyorala odpověděl stejnou mincí Autrey, po smeči Kotase šli domácí dokonce do vedení – 65:64. Pak ale přišel druhý okamžik, a to trojka Šišky, jež znamenala vedení našich 65:67. To už do konce zbývalo jen 26 vteřin a svěřenci trenéra Sanderse museli po nepřesné střele Autreyho faulovat, aby se dostali k míči. Palyza však proměnil jen jednu šestku, naopak na druhé straně byl Kohout při šestkách stoprocentní a snížil na 67:68. Po dalším pardubickém faulu dal P. Houška opět jen jeden trestný hod, ale Burnett, který doskočil, podklouzl, a Pomikálek se obětavě vrhl na zem a získal míč pro Děčín. Následná trojka Pomikálka sice cíl nenašla, ale to našim vůbec nevadilo a slavili výhru 67:69. „Podle mého byl zisk Pomikálka v závěru klíčovým v celém střetnutí. To rozhodlo, protože soupeř už pak nemohl vyrovnat,“ uznal po zápase Pavel Budínský.

Úvodní semifinále přineslo líbivý basketbal a nádherné okamžiky. Pardubičtí se opět mohli spolehnout na své Američany, kteří dali shodně po 15 bodech, Autrey navíc přidal 10 doskoků a zaznamenal double-double. Naši měli rovněž tři dvojciferné střelce, a to Vyorala (hráč utkání), Pomikálka a Šišku. Důležité body dávali i P. Houška a Landa, který doskočil také sedm míčů. Střelecky byl zápas vyrovnaný, na doskoku byli však lepší Válečníci, jenž získali 20 útočných doskoků.
„Základem naší výhry byla celozápasová víra v úspěch a disciplína v obraně. Byl to tuhý boj, ale takové play-off už zkrátka je. Zde se nehraje na krásu. Ve druhém poločasu jsme utekli na jedenáct bodů, ale domácí Američané ukázali svoji kvalitu a manko vygumovali. V závěru to už pak byla šachová partie, ve které jsme byli vždy o kousek vpředu,“ zhodnotil duel děčínský lodivod a pokračoval: „Dobře jsme realizovali náš taktický plán a dvacet útočných doskoků bylo hodně důležitých. Za tohle musím hráčům opravdu poděkovat. A cenných bylo i jedenáct získaných míčů.“

Děčín tedy vede v sérii hrané na čtyři vítězství 0:1 na zápasy, druhý duel ho čeká hned zítra, opět v Pardubicích. „Samozřejmě, že jsem za výhru rádi, ale je to jen pořád jeden bod. Rozhodně se nám však půjde do zítřejšího utkání lépe,“ uzavřel Pavel Budínský.

Základní sestavy
Pardubice: Autrey, Burnett, Kotas, Wall, Nečas
Děčín: Vyoral, Bažant, Pomikálek, Landa, P. Houška

BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 67:69
Body Pardubic: Autrey 15 (3x 3, 10 doskoků, 4 asistence), Burnett 15 (2x 3), Wall 15 (2), Nečas 9 (5 asistencí), Pandula 4, Kotas 4, Kohout 4, Švrdlík 1, Půlpán 0.
Body Děčína: Vyoral 22 (4x 3, 8 doskoků, 4 asistence), Pomikálek 17 (3x 3), Šiška 10 (1), P. Houška 9, Landa 7 (doskoků 7), Bažant 2, Palyza 1, J. Houška 1, Ježek 0.
Střelba za 2 body 16/41:18/44, za 3 body 7/22:8/29, TH 14/23:9/14. Doskoky 41:47 (útočné 14:20), asistence 15:11, ztráty 17:13, fauly 21:19.

Nejlepší hráč: Tomáš Vyoral

Diváků: 1 358

Čtvrtiny: 9:10, 17:13, 19:21, 22:25

Výsledek druhého semifinále: ČEZ Basketball Nymburk – BK Opava 100:64 (62:31), stav série 1:0.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta