Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 1. a 2. semifinále BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín

Basketbalisté Děčína potřebovali na zdolání svého čtvrtfinálového soupeře, kterým byl Kolín, pět zápasů a postoupili do semifinále. Zde narazí na po základní části druhé Pardubice, které ve čtvrtfinále rovněž v pěti zápasech vyřadily Svitavy, jež vyhrály skupinu A2 a postoupily do play-off ze 7. příčky. První dva domácí duely Pardubičtí jasně ovládli, poté sice padli ve třetím střetnutí na půdě soupeře, o což se v závěru postaral exděčínský Jelínek deseti body v řadě, ale ve čtvrtém opět zvítězili a sérii ukončili doma jednoznačnou výhrou 90:62.

Pardubice zažívají velmi povedenou sezónu, když po dlouhodobé části obsadily 2. místo s bilancí 24 výher a 8 porážek a jako jediné porazily Nymburk. V Českém poháru získaly 3. místo, a při své premiéře ve FIBA Europe cupu se probojovaly do druhé fáze soutěže. O jejich letošní síle se ostatně přesvědčili i Válečníci, kteří z pěti vzájemných zápasů vyhráli jen jeden, a to hned ten první v základní části. V dalších už slavil soupeř, jenž Děčín vyřadil i z Českého poháru.

Tým trenéra Levella Sanderse bodově táhnou tři Američané – Dominez Burnett dává v průměru 17,8, Joseph Wall 12,7 a Lamb Autrey 12,6 bodů na zápas. Všichni jsou minutově nejvytíženějšími hráči, také dobře doskakují, navíc Burnett s Autreym umí i přihrát skórujícím spoluhráčům. Dalším dvojciferným střelcem je Slovák Dušan Pandula, který sice naskočil do sezóny až v její polovině, ale už se stihl dostat na číslo 10,1 bodů na zápas. Nebezpeční pro koš soupeře jsou ovšem také pivot Kamil Švrdlík (9,3), křídelník David Škranc (7,1) a rozehrávač Viktor Půlpán (6,5). Nejlépe doskakujícím mužem Pardubic je Radek Nečas (průměr 6,4), jenž má i přes tři asistence na zápas.

Vzájemné zápasy v základní části:
BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 79:73 (nejlepší střelci: Vyoral 22, Pomikálek 22 – Burnett 20, Autrey 17, Švrdlík 10)
BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 101:75 (Burnett 22, Wall 18, Pandula 13 – Vyoral 20, P. Houška 12, J. Houška 10, Pomikálek 10)
Vzájemné zápasy ve skupině A1:
BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 81:65 (Burnett 17, Švrdlík 16, Wall 10 – Šiška 13, Krakovič 9, Palyza 7, Ježek 7)
BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 68:72 (Pomikálek 16, Vyoral 12, Palyza 11 – Burnett 25, Švrdlík 10, Wall 8)
Utkání Českého poháru mužů:
BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 70:78 (P. Houška 16, Vyoral 15, Palyza 12 – Švrdlík 22, Autrey 18, Wall 11)

Další termíny semifinále Pardubice – Děčín: BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice (sobota 6. 5., 18.00), BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice (neděle 7. 5., 18.00). Případné další termíny: BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín (středa 10. 5., 18.00), BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice (sobota 13. 5., 18.00), BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín (středa     17. 5., 18.00).

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Semifinále s Pardubicemi je pro nás velkou výzvou, vždyť bychom v případě našeho postupu zažili finálové pocity potřetí v řadě! To zní velmi lákavě, ale to samé platí i pro Pardubice, které se o tento postup snaží již řadu let. Takže náboj série má. Pardubice si díky kvalitním a stabilním výkonům vybojovaly pro tuto sérii výhodu domácí palubovky a proto naším cílem nemůže být nic jiného, než minimálně jedna výhra z úvodního dvojutkání. Bude to ale těžký úkol, kvalita a síla v domácím prostředí je u Pardubic zjevná celou sezónu. V obecné rovině jsou klíčovými postavami všichni čtyři zahraniční hráči, kterým svými zkušenostmi a výkony velí Radek Nečas. Ale i ostatní hráči mají důležité role, takže díky širokému a kvalitnímu kádru dokáží Pardubice hrát velmi rychlý a tvrdý basketbal. Myslím, že to umíme i my, takže pokud budeme bojovat, ale hlavně hrát smysluplně, můžeme pomýšlet na dílčí úspěch.“
Tomáš Vyoral, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Čeká nás opět po roce semifinále Kooperativa NBL. Tentokrát narazíme na Pardubice, které tento rok hrají velice agresivní a rychlý basketbal založený na hře Američanů. Pokud zastavíme jejich rychlé protiútoky, vypořádáme se s tvrdou obranou, a v naší hře bude hodně pohybu bez míče se zlepšující se obranou, věřím, že máme šanci na vítězství.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta