Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vedou ve čtvrtfinále 2:0 na zápasy

Skvělá atmosféra, parádní basketbal, tuhé souboje pod oběma koši, emoce a nakonec vítězství basketbalistů Děčína. Druhé čtvrtfinále přineslo zápas hodný play-off a každý, kdo dorazil do ARMEX Sportcentra, jistě nelitoval.

Střetnutí začala sice trojka J. Houšky, ale v dalších minutách se našim příliš nedařilo střelecky a netrestali nepřesné pokusy Kolína. Po třech minutách tak Válečníci vedli jen 4:0, v polovině této části po koši Landy 8:6, ale dál se skóre měnilo jen pomalu. Střelci na obou stranách měli totiž vychýlené mušky, našim se navíc nedařili trestné hody. A tak hosté nakonec skóre otočili a Bakič trojkou upravil na 12:15. Druhou čtvrtku začaly dva body Bažanta, po trojce Vyorala bylo vyrovnáno na 17:17, a po smeči J. Houšky 19:19. Následně však Kolín bodově odskočil především díky trefám Bakiče, a v polovině této desetiminutovky vedl 21:29. Prapor Děčína v této chvíli ale pozvedl Ježek, který trefil trojku, domácí pak přidali v obraně a z rychlých protiútoků začali manko zmenšovat. Největší podíl na tom měl Bažant, který se blýskl šesti body, Pomikálek přidal čtyři a po jeho závěrečné trefě skončil poločas 36:33.

Druhý poločas zahájil opět J. Houška, pak ovšem přišla povedená pasáž Kolína, naopak Válečníkům se nedařilo střelecky a hosté utekli na 38:46. Tuto pro domácí těžkou chvíli však zažehnal P. Houška sedmi body v řadě, po dalším koši Bažanta už Děčín opět vedl – 47:46. Další důležitý okamžik přišel za stavu 47:50, kdy Pomikálek trefil těžkou trojku a následně dal koš, který pak potvrdil Palyza přesnou střelou ze střední vzdálenosti a svěřenci trenéra Budínského tak vedli před poslední částí 54:50. Bohužel, ve třetí čtvrtce přišli o svého kapitána J. Houšku, který po tvrdém souboji pod košem Kolína se zakrváceným obličejem musel na ošetřovnu, a po zápase pak vyrazil do nemocnice na šití tržné rány v dutině ústní. V závěrečné desetiminutovce se jako první prosadil bodově Vyoral, který zaznamenal koš s faulem. Válečníci s blížícím se závěrem hnáni svými fanoušky začali utahovat šrouby v obraně a soupeř měl problémy dát koš ze hry. První trefu tak zaznamenal až Skinner pět minut před koncem, kdy trefil těžkou trojku. To naši byli úspěšnější a polehoučku zvyšovali své vedení, takže po zmiňované trojce Skinnera vedli 63:58. Následně proměnil Šiška svůj dravý nájezd, a když P. Houška trefil trestný hod po svém koši, Děčín vedl poprvé dvojciferným rozdílem – 68:58. Jiskru naděje vykřesal pro hosty Vocetka trojkou, ale Šiška ji uhasil trefou stejné hodnoty, takže tři minuty před koncem byl stav 73:61. Avšak Kolín se nechtěl vzdát, bojoval a především díky přesným šestkám manko snižoval. Naši si ovšem výhru vzít nenechali, v závěrečné šestkované ukázali pevné nervy a vyhráli 80:71.

Jak už bylo řečeno, zápas nabídl skvělou podívanou v elektrizující atmosféře. Děčín lépe střílel za dva body, také soupeře přeskákal a dal více bodů z druhých šancí. Byl však horší v trestných hodech, naopak Kolín nedal jen jednu šestku z pětadvaceti pokusů. Oba celky si vážily míče, takže na ztráty to bylo 10:9.

V dresu Válečníků byli hned čtyři dvojciferní střelci, z nichž Lukáš Bažant (střelbu za 2 body měl 6/6) byl zvolen hráčem utkání. Dalšími byli P. Houška, Vyoral (TH 7/7) a Šiška (5 asistencí). Kolín táhl Bakič s 22 body, když neminul ani jeden trestný hod z jedenácti a dal tři trojky. Američan Skinner přidal 16 bodů a 7 doskoků. „Je to nové hrát dva zápasy takhle rychle za sebou, ale je to play-off a nemůže se na nic vymlouvat. Naopak atmosféra nás dnes hnala dopředu a hráli jsme na sto dvacet procent,“ řekl po zápase Lukáš Bažant.

Děčín tedy vede v sérii na čtyři vítězství 2:0 na zápasy, další dva duely ho čekají na kolínské palubovce v úterý 18. a středu 19. dubna.

Základní sestavy:
Děčín: Vyoral, Bažant, Pomikálek, Krakovič, J. Houška
Kolín: Hunt, Dixon, Skinner, Machač, KerrTrenéři po utkání

Predrag Benáček, trenér Geosan Kolín: „Gratuluji Děčínu, vyhrál zaslouženě. Dnes to byl mnohem bojovnější zápas, alespoň z naší strany, než ten včerejší. Bylo to jako na houpačce, chvíli jsme vedli my, pak zase Děčín, a pro diváky to bylo jistě zajímavé utkání. Náš největší problém byla hra amerických rozehrávačů Hunta a Dixona, kteří neodehráli svůj nejlepší zápas. Prohráváme 0:2 na zápasy a tlak je na naší straně. Nyní budeme hrát v Kolíně a musíme vyhrát.“

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Na play-off je krásné to, že sice hrajete stále s jedním soupeřem, ale každé utkání má jiný příběh. Myslím, že dnes to bylo mnohem bojovnější utkání. Počítali jsme s tím, že Kolín předvede jinou hru, že se víc vyšťaví a bude důraznější. To se naplnilo, navíc hned na začátku změnil obranu ze zónové na osobní. Byla to přetahovaná a tohle novum, kdy se hrají dva zápasy play-off ve dvou dnech hned za sebou, jsme zvládli. Jsme rádi, že jsme ubránili domácí palubovku a vedeme 2:0 na zápasy, ale dnes jsme se na výhru opravdu nadřeli. Dnes rozhodly maličkosti, ale za mě bych řekl, že momentem duelu byl okamžik, kdy soupeř udělal zkraje druhé půle šňůru třinácti bodů, dostal nás pod tlak, ovšem z něj nás vymanil svými body Pavel Houška a na konci této čtvrtky jsme vedli už o čtyři. Dnes nám nešla příliš střelba, naopak Kolín si pomohl skvělými šestkami, kdy dal dvacet čtyři z dvaceti pěti pokusů. vedeme tedy 2:0, ale nic není hotovo, protože v Kolíně nás čeká žhavá palubovka.“

Hráči po utkání

Ladislav Horák, Geosan Kolín: „Oba zápasy jsme si nesmírně užívali, protože v Děčíně je fantastická atmosféra. Dnes rozhodovaly nuance, bylo to vyrovnané a my měli snad jen horší střelbu za dva body. Možná nám také chybělo trochu štěstí, které ale věřím, že najdeme na domácí palubovce.“

Lukáš Bažant, BK ARMEX Děčín: „Kolín dnes předvedl úplně jiný výkon, než včera. Nastoupil soustředěněji a intenzivněji. Nám se zkraje nedařila střelba, přestože pozice nebyly špatné. Byl to zápas play-off se vším všudy – dobrá atmosféra, boje pod košem a osobní souboje. My jsme v důležitou chvíli utáhli šrouby v obraně, opřeli jsme se o naši defenzívu a bod po bodu jsme získali náskok.“

BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 80:71

Body Děčína: Bažant 12 (střelba za 2 body 6/6), Vyoral 12 (1x 3, TH 7/7, 6 doskoků), P. Houška 12 (1x 3, 5 doskoků), Šiška 10 (1x 3, 5 doskoků, 5 asistencí), Pomikálek 9 (1x 3), J. Houška 9 (1), Palyza 5, Ježek 5 (1x 3, 5 doskoků), Krakovič 3, Landa 3.

Body Kolína: Bakič 22 (3x 3, TH 11/11, 7 získaných faulů), Skinner 16 (1x 3, 7 doskoků), Horák 8, Machač 8, Kerr 6, Vocetka 5 (1x 3), Hunt 4, Číž 2, Dixon 0. 

Střelba za 2 body 23/45:16/41, za 3 body 6/21:5/18, TH 16/22:24/25. Doskoky 40:35 (útočné 11:8), asistence 17:16, ztráty 10:9, fauly 19:22.

Nejlepší hráč: Lukáš Bažant

Diváků: 980

Čtvrtiny: 12:15, 24:18, 18:17, 26:21

Zdroj: www.bkdecin.cz