Rubriky
Sport Zprávy

P. Budínský: Jsem spokojený, třetí místo je úspěch

Válečníci skončili po základní části Kooperativa NBL na skvělém 3. místě a nyní je čekají boje v nadstavbové skupině A1. O zhodnocení dosavadního průběhu sezóny jsme požádali trenéra Pavla Budínského, řeč ale přišla i na děčínskou účast v pohárech a cíle do závěru sezóny. Rozhovor vznikl před posledním utkáním základní části, sobotním derby s ústeckou Slunetou.

• Je třetí místo po základní části výsledkem, se kterým jste spokojen?
Myslím, že určitě ano. Opravdu to koresponduje se složením ligy a kvalitou hráčů i úrovní zápasů, která jsme doposud odehráli.

• Myslíte, že vaše postavení v tabulce mohlo být lepší?
Vždy to může být lepší, vždy to může být horší. Samozřejmě, že ideální by bylo, kdybychom po základní části měli bilanci dvacet dva výher, nula porážek, ale nejsme Nymburk. A ostatně ani ten to nezvládl bez prohry. To jen dokazuje, že letošní liga je vyrovnaná a těžší. Také nás mohly provázet různé zdravotní lapálie, kvůli kterým bychom nemuseli být třetí, ale třeba šestí, a klidně bychom nemuseli být ani v nadstavbové skupině A1. Takže za sebe jsem spokojený a naše umístění dokazuje, že děláme svoji práci správně. Na druhou stranu při našich nárocích a tužbách bychom vždy byli rádi s lepší bilancí výš.

• Dá se tedy říct, že máte za sebou základní cíl?
Ano, protože máme jistotu play-off. A to je úspěch, jelikož v letošní sezóně i poslední Brno mluvilo o tom, že chce do play-off. Nikdo neříkal, že se chce udržet v lize. Věděli jsme, že to letos nebude jednoduché, protože všichni si brousili zuby na účast ve skupině A1.

• Nyní vás čekají boje právě ve skupině A1, co od nich očekáváte?
Až se odehraje poslední kolo základní části, vykrystalizuje tabulka, v níž budou čísla jasně daná. Body po základní části se totiž přenášejí do nadstavby, takže i náš duel s Ústím je pro oba týmy velmi důležitý. Ve skupině A1 si určitě budeme chtít minimálně udržet třetí pozici a snažit se atakovat druhé Pardubice. To ale znamená, že budeme muset hrát velmi dobře a rozhodně vyhrávat na domácí palubovce. Ostatně to bylo v základní části pro nás velmi důležité, že jsme doma, když nepočítám duel s Ústím, prohráli z deseti zápasů jen jeden, a to ještě v prodloužení s Nymburkem. Doma ale byly silné všechny týmy a právě výhry na palubovkách soupeřů pak byly klíčem k tomu, kdo si zahraje skupinu A1. Jen si vezměte, kdo bude hrát A1 – Nymburk, Pardubice, Kolín, Opava a USK. Tedy všechno celky, se kterými jsme u nich prohráli.

Je něco, co vás v základní části zaujalo?
V pozitivním úhlu pohledu mě zaujalo několik nových hráčů, kteří svými výkony vykrášlili naši soutěž. Například pardubický Dominez Burnett nebo brněnský Kevin Ware. Zkrátka se objevilo hodně zajímavých cizinců, kteří udělali své kluby lepšími a více konkurenceschopnými. Mě by se vůbec líbilo, aby kluby měly finanční možnosti budovat kvalitní kádry a soutěživost byla ještě větší. Aby třeba v play-off sedmý vyřadil druhého, aby byla liga vyrovnanější. Také mě zaujalo to, že Nymburk neměl tak přesvědčivé výsledky. Prohrál s Pardubicemi, u nás měl hodně namále, v Kolíně vyhrál o čtyři, v Brně pak o osm bodů. Celkově bych řekl, že úroveň některých zápasů v základní části byla velmi dobrá.

• Děčín se během sezóny také posílil, a to o Lukáše Palyzu, který dorazil z Prostějova. Co říkáte jeho dosavadním výkonům?
Nejprve chci říct, že Lukáš nepřišel do Děčína jako jeho spasitel. Nepamatuji si situaci v Děčíně, kdybychom si řekli, máme špatné výsledky, musíme tým posílit a ten dotyčný musí dávat dvacet bodů zápas co zápas. To u nás neplatí. Lukáš přišel do týmu, který má svou herní výkonnost a nyní je oboustranná vůle zlepšit všechny aspekty jeho hry. Mužstvo tedy nebude pracovat pouze pro Lukáše, aby byl nejlepším střelcem ligy, ale naopak Lukáš bude pracovat pro tým. A to byla jasná podmínka naší spolupráce. Navíc sám Lukáš řekl, že chce týmový úspěch i za cenu toho, že se o něm nebude psát jako o nejlepším střelci ligy. Nemůžeme obětovat naší hru kvůli jednomu hráči. Samozřejmě, že chceme pro Lukáše pracovat, ale on zase musí pracovat pro své spoluhráče. Ale tohle bude ještě chvíli trvat, protože on se teprve adaptuje na nové spoluhráče, učí se je číst, poznává jejich přednosti i slabé stránky, a to na úkor toho, aby sobě nebo mě ukazoval, že je střelec. Chceme rozvíjet jeho talent, a já nejsem vůbec z ničeho zklamaný, protože je to skutečný profesionál a basketbal je u něj na prvním místě. A dny, kdy bude Děčín oslňovat střeleckými hody, jistě ještě přijdou.

• V posledních zápasech jste postrádal zraněného Lukáše Bažanta a Jakuba Houšku, kteří se však už na palubovku vrátili. Je tedy tým před skupinou A1 zdravotně v pořádku?
Zdá se, že ano. Navíc po návratu Jakuba mám velmi dobrý pocit, protože tréninky jsou víc intenzivní, dynamičtější a každý z hráčů může být na své originální pozici. Ideální pro trénink totiž je, že jsou všichni zdraví a každý den se přináší nové prvky hry, které se trénují neustále se stejnými hráči na jejich pozicích. Jenže když se pak dva hráči zraní, pozice zbylých hráčů se mění a některým chvíli trvá, než si na novou roli zvyknou. A tým najednou hraje hned celkově jinak. Tohle jsme ale snad překonali a měli bychom se vrátit ke své hře.

• Během základní části jste si premiérově vyzkoušeli také evropský pohár Alpe Adria Cup, kde jste však skončili už po základní skupině s jednou výhrou. Jak hodnotíte tuto zkušenost?
Na evropský pohár musí být sezóna nastavena od samého začátku. My jsme si evropskou soutěž chtěli vyzkoušet, ale nevyšlo to, takže jsme si řekli, že se budeme koncentrovat pouze na ligu a Český pohár. Pak ovšem najednou přišla nabídka z Alpe Adria Cupu, a my se rozhodli ji vzít. Jenže jsme netušili, jak těžké se bude přepnout se na neznámé soupeře. A to se potvrdilo hned v prvním domácím duelu s Rogaškou, o které jsme sice měli nějaké informace, ale až na palubovce jsme zjistili, že je to kvalitní tým, který si ve slovinské lize vede velmi dobře. Také Komárno, vicemistr Slovenska, ukázalo své kvality a doma jsme s ním prohráli, byť trochu nešťastně. Zápasy ve Slovinsku a na Slovensku nám však ukázaly, že soutěž nám začíná chutnat a po výhře v Komárně jsme si říkali, že je fakt škoda, že končíme. Konfrontace s evropskými týmy je fajn, hráči vidí, jak se hraje jinde a sbírají zkušenosti.

Bude tedy Děčín v nové sezóně hrát opět tento pohár?
Chtěl bych říct, že ano. Pro nás by to bylo jen dobře, protože konfrontace s rakouskými, chorvatskými či slovenskými týmy je vždy veliké plus. Ale záležet bude na ekonomickém hledisku.

Máte nějaké ohlasy ohledně vaší účasti?
Vedení Alpe Adria Cupu nám poděkovalo za velikou pomoc v tom, že jsme jim pomohli zalepit díru po odstoupivším týmu z Chorvatska, a také za to, jak jsme se prezentovali. Máme kvalitní zázemí, zápasy u nás měly svoji úroveň a hráli jsme konkurence schopný basketbal, což nakonec doložila naše výhra v Komárnu.

• Bohužel, cesta Děčína skončila také v Českém poháru, kde jste vypadli těsně před Final four…
Kouzlo téhle soutěže je v tom, že los vám může zařídit příznivější cestu k postupu. A nebo naopak vás pošle proti těžkému soupeři. Před dvěma lety jsme měli výhodu domácích zápasů, v semifinále jsme pak porazili Pardubice a finále si zahráli s Prostějovem. Loni to bylo obráceně, když jsme hráli všechny zápasy venku, přesto jsme je zvládli, a v semifinále díky příznivějšímu losu vyřadili Opavu a pak se poměřili s Pardubicemi. Letos jsme však v šestém kole narazili na Pardubice, které byly lepší a porazily nás. V minulých letech byl Český pohár zajímavý i tím, že v něm chyběl Nymburk a vítěz byl tak neznámý. Letos se však účastní a já budu v semifinále fandit právě Pardubicím, které ho vyzvou o postup do finále.

• Už v sobotu hrajete první zápas skupiny A1 proti Opavě.
Opava je podobný tým jako my, který hraje dobrý basketbal, má talentované typy hráčů, z nichž většina prošla výběry mládežnických reprezentací. Opavě sedí role, když není favorit. V tu chvíli hraje uvolněně a dokáže porážet silné soupeře. Naopak některé prohry Opavy přišly ve chvílích, kdy byla favoritem a zřejmě tam zafungovala česká mentalita. Ona role favorita totiž není vůbec jednoduchá, což jsme si také vyzkoušeli. My ale musíme doma vyhrát, být neustále v závěsu za Pardubicemi, čekat na jejich zaváhání a zkusit jim ještě trochu znepříjemnit situaci. A současně musíme odrazit případný útok čtvrtého týmu na naši pozici.

• Ve skupině A1 odehrajete deset zápasů, pak už přijde play-off. Těšíte se?
Těším se moc, protože jsem zvědav, jak budou týmy vypadat z hlediska kondice a taktiky. Ono hrát jednou za týden či za devět dní je zcela něco jiného, než když se bude hrát na čtyři vítězství, což znamená, že termínovka bude hodně nadupaná. Také se může stát, že s jedním týmem budete hrát za čtrnáct dní sedmkrát, což bude neskutečný maratón. Takže uvidíme, jak se s tím hráči i trenéři vypořádají. Teprve play-off ukáže, kdo má myšlení šampiónů.

Zdroj: www.bkdecin.cz