Rubriky
Sport Zprávy

Medvědi srovnali stav série, která tak začíná znovu od začátku

K domácímu utkání nastupovali hokejisté Děčína proti Moravským Budějovicím s jednou prohrou v zádech. Jenže Medvědi neponechali nic náhodě, na soupeře doslova vlétli a po výhře 5:2 tak sérii s Žihadly srovnali. Úvodní čestné buly vhodil děčínský odchovanec a nyní kapitán litvínovské Vervy Michal Trávníček, který tak klubu, ve kterém vyrůstal, přinesl štěstí.

Už ve třetí minutě měli velkou šanci domácí Medvědi, kteří jeli dva na jednoho. Volráb poslal puk na najíždějícího Lukáše Ziku, ale do jejich souhry vložil hůl jeden z obránců Žihadel a akci Děčína tak zastavil. Medvědí tlak sílil a už v šesté minutě šel Děčín do vedení. TOMÁŠ FAIGL z pravého kruhu propálil Dusíka a využil tak přesilovou hru – 1:0. V osmé minutě střílel na domácí branku Kliment, jeho střelu chtěl doklepnout před Lavingerem Lupač, ale brankář Děčína raději hru přerušil a ukryl kotouč ve své lapačce. Největší šance hostů se zrodila ve čtrnácté minutě, kdy Matějkova dělovka z pravého kruhu jen těsně minula děčínskou klec. Pak následovalo nedáš-dostaneš. LUKÁŠ ZIKA dostal přesný pas do mezikruží, odkud vyslal nechytatelnou střelu, se kterou Dusík nemohl nic dělat – 2:0. V závěru první třetiny měli hosté další velkou šanci, ve skrumáži se nejlépe zorientoval Matějka, ale jeho projektil zlikvidoval Lavinger. Medvědi tak svůj dvoubrankový náskok udrželi až do konce a poprvé do kabin se jim tak šlo s lepším pocitem, než hostům.

Hned v úvodu druhé třetiny měl obrovskou šanci Ondřej Šťáva, před ním zívala odkrytá část děčínské branky, ale ten nakonec puk poslal vysoko nad. Ve čtyřiadvacáté minutě inkasovala Žihadla třetí branku. MARTIN ZDVOŘÁČEK využil další početní výhodu, když střelou z pravé strany umístil kotouč ke vzdálenější tyči a s hosty to nevypadalo vůbec dobře – 3:0. Po třetím gólu opustil své brankoviště Lukáš Dusík, kterého nahradil Milan Dudáček. Při další přesilovce Medvědů ujel ve vlastním oslabení Ladislav Rytnauer, jeho samostatný nájezd ale vychytal Lukáš Lavinger. V osmadvacáté minutě dostal pět minut a do konce utkání hostující Lupač, který se na Vaňkovi dopustil úderu do oblasti hlavy a krku a zbytečně tak oslabil svůj tým. Medvědi dlouhou přesilovou hru, která byla umocněna dalším faulem hostů, když hráli pět na tři, znovu využili a vedli už o čtyři góly. Dudáček musel poprvé lovit kotouč ze své sítě, když ho prostřelil JAROSLAV HAŠEK – 4:0. Hra se potom kouskovala dalšími vyloučeními na obou stranách a přesilovku měla k dispozici Žihadla. Jenže ve vlastním oslabení ujel Lukáš Zika a byla z toho další šance Medvědů. Dudáček ale celou situaci zvládl a přesným zákrokem tak nepustil domácí hráče do vyššího náskoku. Na konci druhé třetiny pak měli hosté velký tlak, ale skóre se už neměnilo.

Žihadla se dočkala své první branky v pětačtyřicáté minutě. FILIP MATĚJKA z prostoru mezi kruhy střelou švihem připravil Lavingera o jeho čisté konto – 4:1. Odpověď ale našli domácí v devětačtyřicáté minutě, když LUKÁŠ ZIKA z pravého kruhu nedal Dudáčkovi vůbec žádnou šanci – 5:1. Pět minut před koncem třetí třetiny jeli dva na jednoho děčínští hráči, Ondřej Kopta pak místo přihrávky zvolil střelu a orazítkoval pravou tyčku hostující svatyně. V osmapadesáté minutě se ještě jednou měnilo skóre, hosté se ve vlastním oslabení dostali do šance a chybu v rozehrávce Děčína pak potrestal přesnou střelou LADISLAV RYTNAUER – 5:2. Už to ale bylo vše, nic podstatného se na ledové ploše neodehrálo a Medvědi tak dokráčeli k první výhře v sérii, kterou srovnali na 1:1.

HC Děčín – HC Moravské Budějovice 2005 5:2 (2:0; 2:0; 1:2)
Branky a nahrávky: 6. Faigl (Oliverius, Zdvořáček), 14. Zika (Oliverius, Faigl), 24. Zdvořáček (Zika), 30. Hašek (Volráb), 49. Zika (Oliverius, Kaltenböck) – 45. Matějka (Rytnauer), 58. Rytnauer (Krutiš)

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Michajlov) – Hříbal, Molnár, Zdvořáček, Vaněk, Chmel, Michajličenko, Kaltenböck – Hašek, Volráb, Zajan – Faigl, Oliverius, Zika – Vacek, Kopta, Rubeš F. – Chovanec, Šetka

Vendula Zdražilová, HC Děčín