Rubriky
Zprávy

8. března zřejmě nepojedou v Ústeckém kraji autobusy. Řidiči chtějí stávkovat kvůli platům

Řidiči linkových autobusů v Ústeckém kraji vyhlásili na 8. března celodenní stávku. Tvrdí, že nedostali přidáno tak, jak jim loni slíbila vláda. Podle Ústeckého kraje není pro stávku důvod ‒ argumentuje tím, že má smlouvy podepsané s dopravci, ne s řidiči.

Přehrajte si celý příspěvek

„Věříme, že řidiči do stávky nevstoupí, že se nám podaří dojednat, aby se to nestalo,“ komentovala informace o chystané stávce řidičů autobusů Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu. Podle ní není ke stávce důvod.

„Měli by stávkovat proti svým zaměstnavatelům, pokud jim nepřidali podle vládního usnesení. Budeme řešit, jak 8. Března zajistit cestujícím maximální komfort,“ dodala Dosedělová.

Podle autobusového odboráře Jiřího Kuchynky ohlásili stávku v předstihu tak, aby se mohlo o navýšení platů dál jednat. „Aby měli ještě nějaký čas to zvrátit. Navýšení se nám změnilo v komedii, z tisíců jsou stovky, takže výsměch,“ konstatuje Kuchynka.

Ústecký kraj už poslal dopravcům peníze na zvýšení mezd řidičů

Jedním z největších autobusových dopravců v kraji je společnost Busline. Podle předsedy představenstva Radka Chobota se budou snažit hrozbu stávky odvrátit. „Ihned s nimi vstupujeme do jednání a budeme se snažit celou tu situaci nějakým způsobem uklidnit a učinit všechny kroky k tomu, aby stávka neproběhla,“ potvrdil Chobot.

Ústecký kraj dá na zvýšení mezd řidičů dopravcům celkově zhruba 80 milionů korun v rámci dodatků ke stávajícím smlouvám. Právě o dodatcích dopravci s krajem stále jednají.

„Slíbené dodatky jsme už všem dopravcům zaslali a čekáme na jejich odpovědi. Dodatky jsou v celkové výši téměř 80 milionů korun. Je to nejvyšší možný zákonný dodatek ‒ 5,7 milionů na jednu smlouvu, a těch smluv máme celkem 14,“ upřesnila Dosedělová.

Podle odborářů je důvodem stávky špatná metodika pro vypočítávání navýšení platů. Požadují také změnu smluv s krajem, aby bylo možné lépe mzdy řidičů navýšit.

V případě, že budou řidiči stávkovat, hrozí dopravcům pokuty za nevypravené spoje. Případné pokuty za nevypravení autobusů by se mohly vyšplhat až na jednotky milionů korun.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever