Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vyřadili Českém poháru ústecké Pandy

sluneta-usti-nad-labem-vs-bk-decinPostup mezi poslední šestku týmů v letošním ročníku Českého poháru slaví děčínští basketbalisté, kteří nejprve ve 4. kole vyřadili prvoligovou Plzeň, ve středu 14. prosince pak ovládli derby 5. kola a podruhé v sezóně vyhráli na palubovce ústeckých Pand.

Děčané nastoupili k utkání bez zraněného Bažanta, a v první čtvrtině tahali většinu času za kratší konec provazu. Ústečané si dokonce dvě minuty před první přestávkou vybudovali po šestkách exděčínského Bosáka solidní náskok 18:10, ale naši ihned kontrovali a díky trestným hodům Landy a koši P. Houšky skončila první perioda 18:14. V té druhé Válečníci zpřesnili střeleckou mušku a během necelé minuty a půl skóre otočili. Landa proměnil obě šestky stejně jako Šiška, Palyza trefil trojku a Pomikálek přidal dva body – 18:23. A od této chvíle už Děčané své vedení nepustili. Domácí hráči sice zlobili, několikrát se dostali na dostřel, ale svěřenci trenéra Budínského vždy v pravý čas zabrali a odskočili. Po trojce Landy to bylo 22:28, po koši s faulem J. Houšky 30:35 a poslední slovo v poločase patřilo trestným hodům Palyzy, který svým desátým a jedenáctým bodem upravil na 33:37.

„Náš výkon byl konzistentní celých čtyřicet minut, ale opticky se stupňoval. Kvalita však byla stejná, jen se nám zkraje utkání nedařilo střelecky, což se ale postupně měnilo,“ řekl po utkání kouč Děčína, Pavel Budínský.

Po přestávce pokračovali naši v sympatickém výkonu, jenž zahájila trojka P. Houšky, zpoza trojkového oblouku se pak trefil i Kroutil, a v polovině této čtvrtky to bylo po tříbodové akci Vyorala a koši Ježka 41:50. Ústečané se však nehodlali jen tak vzdát a dotáhli se na 50:52. Pak si ale vzali slovo děčínští rozehrávači a zvýšili vedení svého týmu na 50:56. Poslední kvartál zahájily trestné hody Palyzy, na domácí trefy vždy naši odpověděli a sedm minut před koncem poprvé Děčín vedl dvojciferným rozdílem, o což se postaral slepenými koši P. Houška – 55:65. Následně se domácím přestalo dařit střelecky, čehož Válečníci dokonale využili, a po trefách J. Houšky a trojkách Palyzy s Kroutilem utekli na 56:75. A když se za dva body prosadil i Šiška, Děčín vedl už o 21 bodů – 56:77. V tuto chvíli už zbývaly do konce střetnutí necelé čtyři minuty a bylo jasné, že Pandám by pomohl jen zázrak. Cítili to i oba trenéři, kteří dali šanci hráčům z lavičky a utkání nakonec dospělo k výsledku 64:79, o což se na straně Ústí postaraly trojkové střely Zacha a Dolanského.

„Rozhodla čtvrtá čtvrtina, kdy jsme dostali domácí pod tlak a nedařilo se jim střelecky. Jakmile jsme se dostali do vedení o dvacet bodů, už se jen dohrávalo a mohl jsem dát šanci i Gavendovi a Jezberovi,“ dodal P. Budínský a pokračoval: „Myslím si, že dnes jsme uspěli především díky dobré obraně. Celou dobu jsme plnili taktické pokyny, což byl základ úspěchu, protože se nám povedlo, že Ústí se nerozehrálo více hráčů. Dnes se mi také líbila naše kreativní hra v útoku, kde oba naši rozehrávači, Vyoral s Šiškou, ale i ostatní hráči, velmi dobře pohybovali míčem a předváděli jsme až vymazlené akce. Zkrátka jsme hráli účelně.“

Děčín předvedl velmi dobrý výkon v útoku i obraně, když Pecka dal pouhých 8 bodů (navíc se vyfauloval), Abercrombie dokonce jen pět. Jedinými dvojcifernými střelci Pand tak byli Američané Smith (15) a Thompson (10). To naši měli hned čtyři střelce s dvojciferným počtem bodů – Palyzu (17), P. Houšku (15), Landu (11) a J. Houšku. Děčín měl tentokrát také dobré procento střely za 2 body, minul jen tři šestky ze sedmnácti a dařilo se mu i při trojkách. Oba týmy si vážily míče a vyprodukovaly málo ztrát.

Dalším soupeřem Děčína v Českém poháru budou Pardubice, které vyřadily v 5. kole Kolín výsledkem 71:75. Duel bude reprízou loňského finále ČP, v němž Pardubičtí porazili Válečníky 67:87. Naši mají tedy o motivaci postaráno, navíc budou hrát v poháru před domácím publikem po dlouhých devíti utkáních! „Náš další zápas, ve kterém narazíme na Pardubice, nemůže mít větší atraktivitu, protože se potkají loňští finalisté. Navíc konečně budeme hrát doma, takže věřím, že nás diváci podpoří,“ doufá děčínský lodivod. Termín utkání není zatím znám.

 

Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 64:79
Body Děčína: Palyza 17 (2x 3, TH 5/5), P. Houška 15 (1x 3, 6 doskoků), Landa 11 (1x 3), J. Houška 10 (1), Vyoral 7 (6 asistencí), Šiška 6, Kroutil 6 (2x 3), Pomikálek 5 (4 získané míče, 6 doskoků), Ježek 2, Jezbera 0, Gavenda 0, Krakovič 0.
Body Ústí: Smith 15 (2x 3), Thompson 10 (2), Bosák 9 (1), Šteffel 8, Pecka 8, Abercrombie 5, Igrutinovič 3, Zach 3 (1), Dolanský 3 (1), Šmíd 0, Votroubek 0.
Střelba za 2 body 17/35:22/37, za 3 body 7/16:7/18, TH 9/12:14/17. Doskoky 25:25 (útočné 9:8), asistence 8:12, ztráty 9:8, fauly 24:18.

Nejlepší hráč: Lukáš Palyza

Diváků: 890

Čtvrtiny: 18:14, 15:23, 17:19, 14:23

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Pomikálek, Palyza, Landa, P. Houška
Ústí n. L.: Thompson, Šmíd, Smith, Pecka, Abercombie

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta
Foto: Luděk Černý, Princip