Rubriky
Zprávy

Dálnice D8 je téměř hotová, zbývá položit asfalt v rizikovém úseku

dalnice-d8Dálnice D8 přes České středohoří už je téměř dokončena. Dělníci finišují s posledními úpravami hlavní trasy z Prahy do Drážďan. Rychlostní komunikace se má řidičům otevřít 17. prosince, silničáři do té doby ještě musejí dodělat asfalt u problematické prackovické estakády.

Soustava dvou prackovických mostů stojí v rizikovém svahu, a to jen několik set metrů od velkého sesuvu, který dálnici zavalil před více než třemi roky.

Podle Jana Rýdla z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se ale svah už pod mosty nehýbe. „Pokud bychom měli jakékoli pochyby, tak přijmeme nějaká opatření nebo ten provoz na dálnici vůbec nevpustíme. Buďte si ale jisti, že na tomto úseku D8 je a bude bezpečno,“ říká Rýdl.

Oproti tomu geolog Vladimír Cajz před časem hodnotil trasu dálnice jako špatnou. Podle něj vede rizikovým územím. „Pokud ŘSD tvrdí, že se svah nehýbe, rád bych jim věřil,“ říká na to.

ŘSD okolí stavby monitoruje sondami, výstupy z nich má každou hodinu. Čidla má nejen u tělesa dálnice, ale i v širším okolí.

Autor/foto: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever