Rubriky
Sport Zprávy

BK ARMEX Děčín v soutěži Sixt Alpe Adria Cup 2016/17

sixt-alpe-adria-cup-logoSixt Alpe Adria Cup

Sixt AAC je evropský basketbalový pohár, který měl v sezóně 2015/16 svoji premiéru s účastí 8 družstev ze Slovinska, Chorvatska, Rakouska a Slovenska. Do druhého ročníku byla soutěž rozšířena na 4 skupiny o 13 týmech. Největší zastoupení mají slovinské týmy – 5, dále jde o tři rakouská, dvě chorvatská, dvě slovenská a nově i jedno české družstvo. V základních skupinách se utká každý s každým systémem doma a venku. První dva celky z každé skupiny postupují do play-off. Čtvrtfinále, semifinále i finále se odehrají na dvě utkání, opět doma – venku. O vítězi každého kola tak rozhodne součet bodů ze dvou zápasů.

 

Účast BK ARMEX Děčín

V již probíhajícím ročníku došlo k dohodě jednoho z chorvatských klubů s vedením soutěže na odhlášení z důvodů výkonnostních a ekonomických. Uvolněné místo bylo nabídnuto Děčínu. Vedení Válečníků celou věc důkladně zvážilo a rozhodlo se nabídky využít. Pro účast byl nutný souhlas také vedení ČBF a ALK.

BK ARMEX Děčín dlouhodobě vyhledává mezinárodní konfrontaci v přípravných utkáních. Na soutěžní úrovni naposledy působil klub v EuroCup Challenge v ročníku 2005/06. Účast ve FIBA Europe Cup je komplikovaná především kvůli kapacitě domácího stánku ARMEX Sportcentra, která neodpovídá požadavkům mezinárodní asociace. Společně s větší termínovou volností je hlavně v tomto ohledu Sixt AAC méně náročný než například FIBA Europe Cup s českým zástupcem BK JIP Pardubice.

            Pro děčínské příznivce tak v novém systému Kooperativa NBL znamená účast v Sixt AAC minimálně 2 další domácí zápasy s možností pokračování i do vyřazovacích bojů.

 

Soupeři v základní skupině

Děčín čeká ve skupině D slovenský finalista MBK Rieker COM-therm Komárno, jehož zná Děčín ze září z přípravné výpravy na Slovensko, a také slovinský semifinalista KK Rogaška. Oba týmy se už utkali v úvodním duelu skupiny hned v úvodu října, Komárno zvítězilo v domácím prostředí 81:68.

Kvalita soupeřů je nesporná a to i přes zraněními ovlivněný nepovedený začátek slovenského vicemistra v domácí soutěži, jež se stále zkvalitňuje a vyrovnává. Vždyť i v přípravě na konci srpna Válečníci na půdě Komárna podlehli vysokým rozdílem 83:62! Komárno v roce 2015 poprvé získalo slovenský titul… Slovinsko je basketbalově velmi silná země s rovněž vyrovnanou ligou, kde po nedohraném 4. kole už není neporažený tým. KK Rogaška byl v sezóně 14/15 překvapivým finalistou a v loňském ročníku potvrdil příslušnost ke slovinské špičce.

Názory BK ARMEX Děčín

Generální manažer Lukáš Houser k účasti Válečníků v Sixt AAC: “My jsme měli vždy zájem hrát na mezinárodní scéně, ale za mého působení ve vedení klubu se to nikdy neuskutečnilo. A to především z finančních důvodů. I před letošní sezonou jsme přemýšleli a snažili se zařadit mezi kluby v pohárové Evropě. Jediná možnost však byla přihlásit se do FIBA Europe Cupu a na ten jsme bohužel nebyli dostatečně finančně připraveni. Proto když nyní přišla nabídka zúčastnit se Sixt Alpe Adria Cupu, v podstatě jsme neváhali. Tento pohár nemá tak striktní pravidla jako poháry pořádané FIBA a tudíž ani není tak finančně a organizačně náročný. Přesto se jedná o mezinárodní konfrontaci a také o navýšení počtu utkání, kterých v letošním systému KNBL ubylo. Po změně systému domácí soutěže jsme si nestěžovali, ale snažili jsme se s tím něco udělat. A jsme moc rádi, že našim fanouškům, partnerům i hráčům můžeme dopřát další kvalitní utkání. Určitě nechceme být v Sixt AAC pouze do počtu a budeme se snažit uspět.“

K narychlo dohodnuté účasti v evropském poháru se vyjádřil i kapitán Jakub Houška: “Myslím, že pro náš tým i pro tým fanoušků jde o velice dobrou zprávu. Hodně lidí se ptalo už před sezonou, jestli do poháru půjdeme a nakonec se to podařilo. Pro klub to bude po spoustě let soutěžní konfrontace na mezinárodní úrovni a já se na ni moc těším. Doufám, že naši příznivci na tyto zápasy dorazí v hojném počtu, protože půjde o zajímavé soupeře. Jestli mohu mluvit za celý tým, tak my další zápasy určitě vítáme. Každý duel navíc, a ještě k tomu mezistátní, je pro hráče velkým přínosem. Velice se těšíme.“

Svůj pohled připojil i trenér Pavel Budínský: “Možnost si zahrát jakýkoliv mezinárodní basketbal na klubové úrovni, je vždy velmi přínosným impulzem nejen pro celý klub, ale především pro samotné hráče, trenéry a fanoušky. Tato možnost se nyní naskytla i pro náš tým, a proto se na tuto konfrontaci těšíme.“

 

Vstupné a termíny

Vstupné na domácí utkání základní části Sixt AAC bude shodné jako na zápasy Kooperativa NBL, tedy 100,- Kč na sezení, 60,- Kč na stání. Majitelé permanentek budou mít předkupní právo na svá místa do daného termínu v návaznosti na datum zápasu.

Termín prvního utkání Válečníků je velmi blízko, a to již ve středu 9. listopadu 2016 v ARMEX Sportcentru, kdy přivítají slovinský KK Rogaška v netradičním čase od 17:00.

Rezervace vstupenek na první utkání je pro majitele permanentek možná do neděle 6.11.2016 prostřednictvím emailu na adresu marketing@bkdecin.cz. V pondělí 7.11.2016 ve 12:00 pak bude spuštěn volný prodej přes portál vstupenkadecin.cz.

 

Termínová listina utkání Děčína v základní skupině D

Středa 9. 11. 2016      17:00               BK ARMEX Děčín – KK Rogaška

Středa 23. 11. 2016    18:00               BK ARMEX Děčín – MBK Rieker COM-therm Komárno

Úterý 29. 11. 2016     17:00               KK Rogaška – BK ARMEX Děčín

Pátek 6. 1. 2017         18:00               MBK Rieker COM-therm Komárno – BK ARMEX Děčín

 

Zdroj: www.bkdecin.cz