Rubriky
Sport Zprávy

Medvědi na úvod ligy smetli Klatovy na jejich ledě

klatovyHokejisté Děčína zamířili v prvním kole druhé hokejové ligy na led farmy Plzně, tedy Klatov a nikdo neočekával, že by domácí klopýtli, obzvláště, když nastoupil extraligový brankář Polívka. Jenže Medvědi se nezalekli a oni byli první, kdo otevřel skóre utkání. A pak už byl zápas v jejich režii. Nakonec zvítězili 4:1 a po zásluze si připsali první tři body do druholigové tabulky.

Úvod utkání začal opatrně, oba celky nechtěly udělat zbytečnou chybu, aby neinkasovaly. Jako první si přesilovku zahráli domácí hokejisté, ale využít ji nedokázali. V osmé minutě ujeli dva na jednoho Medvědi a zrodila se úvodní branka. PAVEL ZAJAN dostal zpětnou přihrávku a bekhendovou střelu zakončil do odkryté klece – 0:1. Dokonale tak přelstil extraligového brankáře Polívku, jen musel jako první lovit kotouč ze své sítě. Medvědi po vstřelené brance nadále útočili a působili jistějším dojmem. V závěru první třetiny zkoušel překvapit svou střelou Michajlova Suchý, ale brankář Děčína našel puk ve své lapačce. Po něm to ještě zkusil na druhé straně Faigl, ale ani on mezi tři tyče nezamířil. Nicméně po první třetině se šlo lépe hokejistům Děčína, kteří si vypracovali jednobrankový náskok.

Také druhá třetina patřila Medvědům, kteří neustále ohrožovali domácí branku. Klatovy se nedostaly opět k vyložené šanci, a tak udeřili znovu hosté. V devětadvacáté minutě dostal na svoji hůl přesnou přihrávku od Tomáše Faigla MICHAL OLIVERIUS, který svou ránou poslal puk mezi betony Polívky. Plzeňský gólman tak musel lovit puk ze své sítě už podruhé – 0:2. Chvíli na to ale mohli domácí vsítit kontaktní branku. Leština pálil na Michajlova, který kotouč vyrazil pouze před sebe, k němu se ještě dostal Tulačka, ale brankář Děčína už měl přesný zákrok a udržel tak prozatímní čisté konto. Nedáš dostaneš, přesně tohle pravidlo se potvrdilo po šanci Klatov. Chvíli poté totiž skóroval JAROSLAV HAŠEK. Bylo to trochu se štěstím. Jeho střelecký pokus vyrazil Polívka do vzduchu a padající kotouč se nakonec dostal za jeho záda – 0:3. Snížit měli šanci domácí hráči, když měli výhodu další početní výhody, ale Medvědi se v oslabení dokázali ubránit. V závěru druhého dějství měli k dispozici vůbec první přesilovou hru Děčínští, ale ani oni ji využít nedokázali.

Na začátku třetí části měli domácí znovu výhodu přesilové hry, ale hosté z ní zase vyšli lépe. Krátce po jejím ubránění se do situace tři na jednoho řítili Medvědi, na konci celé akce byl Jaroslav Hašek, ale jeho střelu Polívka vyrazil do bezpečí. A dobrý zákrok předvedl i proti Oliveriusovi, jehož projektil vykopl svým betonem. Ve dvaapadesáté minutě využili Medvědi přesilovou hru, když se podruhé v utkání trefil PAVEL ZAJAN, jenž si doslova vychutnal Polívku a poté mu do jeho svatyně poslal další gólový pozdrav – 0:4. O dvě minuty později se ale přeci jenom trefili domácí, když se přesnou střelou z mezikruží trefil FILIP SUCHÝ a připravil tak Michajlova o jeho čisté konto – 1:4. Medvědi v závěru třetí periody už nikam nespěchali a žádné drama tak nechtěli dopustit. Klatovští to dvě a půl minuty před vypršením základní hrací doby zkusili bez brankáře, měli dokonce i početní výhodu, ale nakonec se gól, který by je mohl vrátit zpět do hry, nekonal. Medvědi tak z horkého ledu Klatov, které jsou farmou extraligové Plzně, odvezli všechny tři body.

SHC Klatovy – HC Děčín 1:4 (0:1; 0:2; 1:1)
Branky a nahrávky: 54. Suchý (Tulačka) – 8. Zajan (Hucek), 29. Oliverius (Fajgl, Kopta), 32. Hašek (Sýkora, Volráb), 52. Zajan (Zdvořáček)

Sestava HC Děčín:
Michajlov (Šticha) – Molnár, Vaněk, T. Procházka, Zdvořáček, Chmel, Hucek, J. Procházka – Hašek, Volráb, Sýkora – Faigl, Oliverius, Kopta – Fojt, Zajan, Patzelt – Vykouk, Chovanec

Vendula Zdražilová, HC Děčín