Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Den růží

ruzova_zahrada_alesoJednou z nejkrásnějších částí děčínského zámku je bezesporu Růžová zahrada. Její podmanivou atmosféru si budete moci ještě intenzivněji vychutnat v rámci nové slavnosti růží

Růžová, tehdy Lóžová zahrada, byla založena na konci 17. století během velké barokní přestavby děčínského zámku za hraběte Maxmiliána Thuna. Název Růžová zahrada se objevuje až po roce 1881, kdy zde Franz Josst ml., zřídil rosárium, které se brzy stalo proslulým po celé monarchii. Přestože z hlediska počtu pěstovaných druhů je dnes Růžová zahrada citelně chudší než na konci 19. století, stále patří mezi návštěvnicky nejatraktivnější části děčínského zámku. Na její krásu by měla upozornit i nová speciální slavnost nazvaná Den růží, která se uskuteční 18. června. Program celé akce se bude točit právě okolo těchto krásných a vznešených rostlin. Růže představují ženu – matku a proto je tento den věnovaný především ženám. Po celý den budou probíhat zajímavé přednášky o růžích. Například o možnostech jejich využití v aromaterapii, promluví Adéla Zrubecká ze společnosti Nobilis Tilia, která se aromaterapii věnuje již 20 let a její produkty bude možné v rámci slavnosti zakoupit. „Růže podporuje ženskou ušlechtilost a hloubku mateřství, dává vnitřní sílu, přináší uvolnění a klid. Je poslem lásky a soucitu a učí nás mít ráda sebe sama,“ říká Adéla Zrubecká. Přísloví „Chceš-li někomu udělat radost, daruj růži.“ je tedy naprosto pravdivé. A proč by nemohla být z vlastní zahrádky? Na veškeré dotazy týkající se pěstování růží odpoví zámecká zahradnice Alena Ungerová, která si na toto téma připravila obsáhlou přednášku. Dozvíte se o historii růží, jejích druzích, možnostech využití, potenciálních chorobách a škůdcích a získáte dobré tipy, jak se s nimi vypořádat. Správné provedení řezu doplní praktická ukázka. Návštěvníci si také budou moci zakoupit zajímavé produkty, které jsou vyrobeny z růží, například přírodní kosmetiku, šperky, mýdla, oleje a soli.

Nejen pro děti jsou nachystány výtvarné dílničky: plstění růžiček a výroba růžiček z organzy. Nejmenší návštěvníky jistě potěší originální omalovánky. Příjemnou atmosféru celého dne ještě umocní pěvecká vystoupení Kláry Kozlíkové v sala terreně. Kromě spojení žena a růže bude možné intenzivně zažít také spojení žena a čokoláda. A to konkrétně při ochutnávce novinky gastronomického světa, kterou je čoko-kebab. O další netradiční občerstvení se postará polévkárna Mezi domy, zámecká kavárna a palačinkárna Na cestě a své růžové menu připraví pro tento den i zámecká restaurace.

Den růží v Růžové zahradě se uskuteční v sobotu 18. červena od 10 do 18 hod. Vstupné je stejné jako běžný vstup do Růžové zahrady, tedy 15 Kč.

Zdroj: www.zamekdecin.cz