Rubriky
Sport Zprávy

Pražané domácí výhrou srovnali stav série na 1:1

13042012---usk-praha_18USK Praha vs BK Armex Děčín – 74:68 (20:14, 38:36, 57:52)
Vysokoškoláci nastoupili opět v kompletním složení, naopak děčínský kouč stále postrádal v sestavě zraněný tandem Tomáš Pomikálek (křídlo) – Jakub Houška (pivot).

Základní sestavy:
USK – Křivánek, Michal Mareš, Bohačík, Alič, Josipovič
Děčín – Vyoral, Stria, Bažant, Carter, Jelínek

Průběh utkání:
Válečníci – i za obrovské podpory početné ekipy svých fans – stejně jako v úvodním mači série na startu zápasu za svým soupeřem střelecky zaostávali. Tuto převahu dokázali svěřenci kouče Aliloviče přetavit v zisk dvouciferného vedení, když na startu 9. minuty po Gruntově koši svítil na tabuli stav 19:9 (děčínský celek navíc limitovalo, že již v úvodní periodě si tři fauly udělal power forward Jirka Jelínek). Do konce první desetiminutovky se děčínskému týmu povedlo stáhnout manko na šest bodů a v té druhé byli hosté těmi, kdo diktovali tempo hry. Díky tomu se svěřencům Pavla Budínského povedlo dokonce překlopit vedení na svou stranu, když na konci 16. po dvou šestkách Filipa Kroutila platil stav 29:31. Zbytek úvodní půle byl jako na houpačce – vedení na stranu Pražanů nakonec strhl závěrečnou trojkou na 38:36 Jaromír Bohačík.

Do druhé půle vstoupili Feštr a spol. velmi koncentrovaně, naopak Děčínští se trápili na obou stranách kurtu, především na té útočné. Pražané se zásluhou šňůry 14:0 odpoutali na začátku 26. na šestnáctibodový rozdíl – 52:36 – a na jejich drtivý tlak musel děčínský kormidelník reagovat dvěma oddechovými časy nedlouho po sobě. Záhy po timu číslo 2 ovšem první děčínské body ve druhé půli zapsal Luboš Stria a touto trefou jako by vypustil pomyslného „ofenzivního“ džina z láhve – do konce třetí periody vysázeli Válečníci 16 bodů oproti pěti domácím a po závěrečné trojce Tomáše Vyorala se do poslední čtvrtiny řádné hrací doby šlo za stavu 57:52.

Ve čtvrté periodě se děčínský celek snažil dostat domácím na kobylku. Vyrovnat průběžný stav se borcům v tmavých dresech povedlo v polovině 37., kdy brejk dva na jednoho zakončil úspěšně Ondřej Šiška a vyrovnal tak na 66:66. Strhnout vedení na svou stranu se ovšem Děčínským nepodařilo, naopak závěr utkání se lépe vydařil Sovám, kteří se zásluhou svých top skórerů Josipoviče s Bohačíkem odpoutali na 70:66, závěr mače si pohlídali a díky výhře 74:68 srovnali stav čtvrtfinálové série na 1:1 na zápasy.

Body: Bohačík 19 (9 doskoků i získaných faulů; 4 ztráty; z pole 9/6, trojky 6/4; validita 30), Josipovič 19 (7 doskoků; užitečnost 24), Michal Mareš 11 (z pole 4/4, trojky 2/2, TH 1/1), Feštr 11, Alič 5, Grunt 4, Křivánek 3 (5 asistencí a 4 ztráty), Slavík 2 – Vyoral 23 (trojky 9/4; TH 3/3; 5 plusových faulů; užitečnost 23), Šiška 15 (z pole 9/6, trojky 4/2; 5 F+), Ježek 9 (dvojky 3/3; TH 3/3), Carter 9, Jelínek a Stria po 4, Landa 2 (5 doskoků), Kroutil 2; střelba 3 b.: 17/7 – 23/6; střelba 2 b.: 30/19 – 37/18; TH: 22/15 – 20/14; doskoky: 29:28 (útočné 6:11); chyby: 23:23; ztráty: 15:12; asistence: 16:6; týmová efektivita: 85:58; počet diváků: 1242; nejlepší hráč utkání: Jaromír Bohačík (USK Praha).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín):
„Gratuluji trenérovi a jeho týmu k letošní první výhře nad námi. Samozřejmě k výhře v play-off, což je pro ně důležité a dává to sérii náboj, tak jako v jiných sériích, které se hrají. Já bych dnes svým hráčům nechtěl vytknout nasazení a bojovnost. Bylo to další pěkné utkání plné zvratů. Musím také říci, že po dlouhé době jsem zažil na Folimance atmosféru, kdy se fandilo z obou táborů. My máme problémy se sestavou, to se ví, přesto to nějak řešíme. Hlavním důvodem porážky bylo, že jsme dnes měli nižší procento střelby. Někdy jsou zápasy, kdy si budujete střelecké pozice, ale když to nepadá, tak to nepadá. Když se podíváte do statistik, máme o 13 střel z pole více než soupeř, ale s horším procentem. Čtyřicet procent je na Folimance málo.

Domácí dnes stříleli mnohem lépe. Některé situace nás mrzí, když jsme je nechali střílet z pod koše. Špatně jsme tam četli hru, nebo jsme to řešili kombinačně jinak, než jsme potřebovali. Na druhou stranu USK hrálo týmově, drželi se systému, a když ne, tak nás Jaromír Bohačík potrestal třemi trojkami do obličeje. To je frustrující, ale poločas byl otevřený. Nevyšel nám úvod druhého poločasu. Nebyli jsme schopni trefit se na vzdálenější straně. Naopak USK dalo 2 trojky, koš a šlo až na 16 bodů. My jsme nesložili zbraně, udělali jsme z toho samozřejmě drama. Našli jsme sestavu, která byla produktivní v útoku, trochu jsme přibrzdili USK zónou. K tomu, aby se šlo do prodloužení, nebo my do vedení, jsme nebyli schopni v držení míče vystřelit na koš. Gratulace USK.“

Mirsad Alilovič (kouč USK Praha): „V posledních dvou dnech jsme se věnovali především našemu systému a týmovosti. Dvakrát jsme se dnes dopustili příliš výkyvů. Především ve druhém poločase, což podnítila zóna soupeře. Důležité bylo, že jsme nezačali panikařit. Stále jsme měli dost času se na to adaptovat a zvrátit to. Máme dost času na to se teď připravit a vše zlepšit. Na konci rozhodla naše obrana, kdy jsme kontrolovali doskok jejich nedaných střel. Skvělé utkání pro fanoušky, plné energie a odolnosti. Musíme být i nadále ve střehu. Play-off není sprint, ale maraton. Stav je 0:0.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta