Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v důležitém boji o 2. místo po ZČ setnuli na domácím kurtu Prostějov!

BK_Decin_Prostejov_alesoBK Armex Děčín vs Ariete Prostějov – 79:56 (19:17, 42:33, 63:46)
Děčínský celek nastoupil do utkání v kompletním složení: po třízápasové pauze se do sestavy vrátil rozehrávač Tomáš Vyoral, jehož trápily problémy s kolenem. Prostějovský kouč nemohl v utkání využít služeb křídelníka Ondřeje Peterky.

Základní sestavy:
Děčín – Šiška, Stria, Pomikálek, Landa, Houška
Prostějov – Marko, Slezák, Palyza, Šteffel, Tomanec

Průběh utkání:
Válečníci vstoupili do utkání koncentrovaně a od úvodu na nich bylo znát, že si uvědomují, jak důležitý zápas s Hanáky pro další vývoj základní fáze soutěže je. V průběhu úvodní čtvrtiny se Děčínští odpoutali na rozdíl šesti bodů, ale tento náskok dokázali Orli záhy umazat. Po úvodní periodě byli svěřenci Pavla Budínského vpředu o dva bodíky. Ve druhém kvartálu se územní převaha domácích začala mnohem více odrážet také na průběžném skóre, když vedení borců v bílých dresech se v závěru 18. minuty přehouplo přes dvoucifernou hodnotu po trefě Lukáše Bažanta zpod koše na 39:28. Hanáci se sice pěti slepenými body na krátkou chvíli opět přiblížili, ale úvodní půli nakonec pečetila trojka Luboše Strii na 42:33.

Tomáš Pomikálek a spol. velmi dobře odstartovali i druhou dvacetiminutovku, v níž pokračovali v pestré a spolehlivé hře na obou stranách kurtu. Krátce po začátku druhého poločasu se náskok domácí ekipy opět přehoupl přes dvoucifernou hodnotu a postupně narůstal. Nejvyšší hodnoty dosáhlo vedení domácích v polovině 27., kdy po trefě Nata Cartera svítil na tabuli stav 58:39.

Hanáci sice své manko opět trochu stáhli (na 12 punktů), ale do poslední čtvrtiny řádné hrací doby se šlo za stavu 63:46 a nic nenasvědčovalo tomu, že by svěřenci Zbyňka Cholevy měli Děčín porazit podruhé v letošním ročníku KNBL. Děčínská družina v čele s kapitánem a Mužem Zápasu Jakubem Houškou vyšponovala svůj náskok ve čtvrté periodě až na 24 bodů, vedení si zkušeně hlídala a navrch bavila skvělé fans efektními i efektivními akcemi. Válečníci se díky výhře 79:56 odpoutali od svého soka na druhém místě v tabulce na dvě výhry, když aktuálně mají bilanci 26 výher ku osmi porážkám (a s Prostějovem navíc mají pozitivní zápasovou bilanci 3×1!).

Body: Houška 22 (7 doskoků a 5 získaných faulů; trojky 4/2; TH 8/8; validita 26), Carter 13 (trojky 2/2), Landa 11 (trojky 3/3), Pomikálek a Bažant po 7, Vyoral 5 (6 asistencí), Jelínek a Stria po 5, Šiška 4 (5 asistencí) – Šteffel 10 (10 doskoků → double-double – 6 útočných; 5 ztrát), Roseboro 10, Palyza 9, Norwa 8 (7 doskoků – 5 ofenzivních; 5 F+), Tomanec 7 (7 doskoků – 4 útočné), Marko 5, Kouřil 4 (5 asistencí), Dokoupil 3; střelba 3 b.: 19/11 (57,9%) – 18/3; střelba 2 b.: 30/17 – 53/19; TH: 17/12 – 10/9; doskoky: 30:39 (útočné 3:21)!; chyby: 18:21; ztráty: 14:13; asistence: 20:12; týmová efektivita: 100:46 (!); počet diváků: 910; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Technická chyba: 22. minuta Jan Tomanec (Prostějov).
Nesportovní faul: 22. minuta Brett Roseboro (Prostějov).

Názory trenérů po utkání:
Zbyněk Choleva (kouč Ariete Prostějov): „Gratuluju domácím, hráli velmi dobře v obraně. Ve druhé čtvrtině se jim začalo dařit střelecky, tam nás zasypali snad čtyřmi nebo pěti trojkami, chytli se a začali si věřit. Potom už to s námi šlo z kopce. V každém pick and rollu jsme byli pomalejší, nedostatečně důrazní, takže z každého pick and rollu měl Děčín výhodu, ať už pod košem, nebo nahoře, kterou trestal. My jsme to naopak nedokázali v útoku, byli jsme velmi dobře bránění a střelba asi pod tím tlakem byla taková, jaká je, byť jsme měli o nějakých 20 střel víc. Byli jsme taky lepší na doskoku, měli jsme druhé či třetí střely, ale prostě pod tím tlakem jsme nedávali.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Chtěl bych poděkovat fanouškům za atmosféru a svým hráčům za výkon. Řekl bych, že pro nás to bylo utkání pravdy, protože v posledních utkáních jsme nehráli dobře. Ale s příchodem Tomáše Vyorala na trénink jsme působili mnohem jistějším dojmem a herní projev byl úplně o něčem jiném než v předchozím týdnu. Koncentrovali jsme se na naši identitu hry, to se nám dařilo, chtěli jsme dobře bránit, což se nám taky dařilo. Myslím, že Prostějov neměl moc ze hry, co se týká kombinací a úplně volných střel nebo pro zakončení. Pravdou ale je, že letos jsme výrazně prohráli na doskoku, protože nás soupeř absolutně přeskákal na hrubou sílu – Michal Norwa nebo David Šteffel v tomhle udělali dobrou práci. Zkrátka výškové a silové parametry byly znát, když jim to nepadalo z delší vzdálenosti, tak vrhli veškerou energii na doskok a z druhých šancí dali 16 bodů oproti dvěma našim. I když jsme na útočném doskoku prohráli bitvu 3:21, tak si ale myslím, že jsme utkání měli pořád pod kontrolou, jelikož jsme každou čtvrtinu vyhráli. Taky jsme dobře pohybovali míčem, nehráli jsme tak zběsile až na dvě kratší pasáže. Hráči si vzali k srdci nějaké pokyny, hráli jsme trpělivě a pro nás je to příjemná výhra.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: aleso.cz