Rubriky
Zprávy

Za rok platil nájem 100 korun, teď stokrát víc. Děčín zdražuje pozemky

decin_alesoDěčínská radnice rozeslala 150 obyvatelům města dopis, v němž je informuje o změně cen za pronájem pozemků. Některé město zdražuje dramaticky. Na sociálních sítích se objevila smlouva k pozemku v městské části Vilsnice, jehož cena za roční nájem 102 korun má stoupnout na 10 410 korun. Pozemek je přitom vhodný jen k sekání trávy.

„Týká se to zhruba 150 smluv, které jsou staré třeba 10 nebo i 20 let,“ sdělila mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. V roce 2014 totiž město změnilo ceny za pronájem i prodej pozemků, které lidé využívají například v zahradních koloniích nebo jako rozšíření příjezdových cest ke svému domu.

Od 9. dubna 2014 tak při pronájmu lidé platí 10 korun za metr čtvereční, prodejní cena je potom 300 korun za metr čtvereční. Takové sumy platí všichni nájemci, kteří od předloňského roku s městem smlouvu uzavřeli.

Podle Lakomé je dopis, který 150 majitelů od města s novou cenou dostane, pouze zjišťovací, protože odbor místního hospodářství a majetku provádí revizi smluv pronajatých pozemků. „Není tak rozhodně automatické, že se nájemcům cena zvedne. Nyní s každým projednáváme změnu ceny tak, aby byla v souladu se všemi náležitostmi,“ vysvětlila mluvčí.

Ceny za pronájem se mění i v jiných městech
Nájemci nyní mají tři možnosti. Buď budou ochotni platit větší nájem, nebo si pozemek mohou odkoupit. Třetí možností je, že městu napíší, že s novým nájmem nesouhlasí. „Pokud k tomu dojde, město pak bude muset situaci řešit. V této chvíli jen situaci zjišťujeme,“ dodala Lakomá. Není ovšem podle ní přijatelné, aby někdo platil stokoruny, další tisíce.

Takové změny nejsou nic výjimečného, například v Mostě ceny za pronájem pozemků měnila radnice loni 15. května. A ceny jsou podstatně vyšší než v Děčíně. „Zvyšovaly se z 29 na 35 korun za metr čtvereční na rok. „V současné době se smlouvy upravují na nové ceny,“ sdělila mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.

Srovnatelné jako v Děčíně jsou ceny pronájmů pozemků v lázeňském městě Teplice, kde se zvyšovaly z 5 na 9 korun již v roce 2007. „K prověřování a úpravě starších nájemních smluv jsme ale zatím nepřikročili,“ sdělila vedoucí majetkového oddělení teplického magistrátu Zdeňka Popelková.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/