Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Výstava Fenomén Igráček

I12622536_933145833406014_1845075930040685321_ográček letos slaví své 40. narozeniny a zámek Děčín je prvním místem v ČR, kam přijede slavit své jubileum.
Po velmi úspěšné výstavě historické železnice, na kterou si během Vánoc našly cestu skoro tři tisíce návštěvníků, se na děčínském zámku otevírá další expozice věnovaná historickým hračkám. Výlet proti proudu času ovšem bude tentokrát o něco kratší a zaměří se na jeden typicky český fenomén, kterým je Igráček. S charakteristickou postavičkou si hrály již „Husákovy děti“ v sedmdesátých letech, později jejich mladší sourozenci a dnes už jejich děti. První figurka spatřila světlo světa v roce 1976, což znamená, že letos oslaví kulatých 40 let své existence. Přes kritické okamžiky na počátku nového tisíciletí, kdy byla jeho výroba na čas ukončena, se nakonec podařilo Igráčka převést přes všechna úskalí společenských změn a tak může čtyřicítku oslavit plný sil a nových nápadů. V roce 2010 totiž začala s jeho výrobou firma Efko, která ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně také zámeckou výstavu připravila. Návštěvníci se na ní seznámí s výrobou a vývojem figurky i se současnou produkcí. Dozví se například, že postavička Igráčka se skládá celkem z devíti částí. Základem je duše, na kterou se nasadí nohy, vsune se do těla, ve kterém jsou připraveny nasazené ruce a celé se zajistí hlavou s pevně nasazenými vlasy.

V rámci expozice se mimo jiné také ukáže, že za čtyři desítky let své existence prošel Igráček jistou evolucí. „Oproti původním verzím mají současné postavičky řadu vylepšení,“ říká autor výstavy Zdeněk Rauš z Technického muzea v Brně. „Přibyl nos, slušivý potisk těla, nové vlasy a hlavně otočné zápěstí, díky kterému může uchopit doplňky v různých úhlech.“ Během čtyř desetiletí byla vytvořena celá řada variant. Igráčci existují jako chlapci i dívky, členové rodiny a především v podobě nejrůznějších pracovních profesí. Ostatně už první sériově vyráběná postavička byl zedník. Dnes je k dispozici také celá řada doplňků, například rozkládací kufřík, ze kterého je možné vytvořit množství pracovních prostředí – benzínové stanice, obchody, nemocnici, poštu atd. Igráček také může jezdit na nákladních automobilech, traktorech, popelářském voze či cisternách. Některé z nich si děti budou moci přímo vyzkoušet, neboť součástí výstavy bude také hrací kout. Připravena bude i soutěž o zajímavé ceny.

12510236_929774530409811_1086760316659513436_n Zdroj: www.zamekdecin.cz