Rubriky
Sport Zprávy

Válečnické trojkobití zlomilo odpor srdnatě hrajícího Brna

brno_foto_ValentaBK Děčín vs mmcité Brno – 90:83 (28:16, 47:39, 70:58)
Děčínský tým nastoupil do utkání s Brnem v kompletním složení. Brněnský kouč nemohl počítat s rozehrávačem Janem Kozinou (problémy s kolenem) a pivotem Michalem Norwou (natažený sval).

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Landa, Houška
Brno – Jones, Šmíd, Křemen, Zachrla, Egwuonwu

Průběh zápasu:
Začátek utkání vůbec nenaznačoval, že na děčínském kurtu se bude odehrávat vypjatý part. Válečníci do zápasu s Brnem vstoupili velmi dobře, dařilo se jim na obou stranách hřiště a postupně si vypracovali až čtrnáctibodové vedení, když v závěru 8. minuty po trojce Pavla Bosáka svítil na tabuli stav 23:9. Úvodní desetiminutovka nakonec skončila 28:16 a i na startu druhé oscilovalo děčínské vedení kolem desetibodové hranice. Svěřenci kouče Pětivlase ovšem postupně převzali otěže zápasu do svých rukou, když se jim výrazněji začalo dařit na útočné polovině – a když v polovině 16. prohnal síťkou trojku Ivo Prachař, bylo to již jen o čtyři body – 34:30. Konec prvního poločasu se nakonec přeci jen více podařil děčínským borcům, kteří do šaten odcházeli s osmibodovým vedením v zádech – 47:39.

Borci z jihu Moravy ovšem druhou půli odstartovali ve velkém stylu a brzy byli opět na dostřel pouhých čtyř bodů, konkrétně na startu 24. po Jonesově trojce na 53:49. Po oddechovém čase děčínského lodivoda se ovšem výkon domácích rapidně změnil a v závěru 27. po trojce kapitána Jakuba Houšky byli Děčínští ve třináctibodovém trháku. Hosté do konce třetí periody ze svého manka umazali pouze jediný bod, takže po třech periodách byl průběžný stav 70:58.

Do závěrečné čtvrtiny řádné hrací doby ale vletěl celek z jihu Moravy ve velkém stylu a díky šňůře 7:0 se přiblížil na rozdíl pěti punktů. Vlažný výkon Děčína spojený s maximální intenzitou hostující ekipy gradoval v závěru 34., kdy Jaroslav Prášil trojkou otočil vývoj utkání ve prospěch hostí – 73:75. Záhy ovšem děčínský celek šesti body v řadě kontroval a v závěru si, i přes enormní snahu Brňanů, již výhru vzít nenechal. Válečníci tak nakonec doslova vydřeli výhru 90:83, zapsali již 21. zářez v probíhajícím ročníku KNBL a s bilancí 21×2 i nadále suverénně vedou tabulku!

Body: Houška 14 (10 doskoků → double-double; trojky 4/2, TH 4/4; užitečnost 20), Vyoral 14 (6 asistencí i získaných faulů; dvojky 3/3), Bosák 12 (trojky 3/3), Stria 10, Landa 9 (z pole 5/4, dvojky 4/3), Pomikálek 8, Jelínek 7, Bažant 6 (trojky 3/2), Šiška 5 (7 asistencí), Kroutil 5 – Jones 23 (6 plusových faulů; trojky 4/2), Křemen 16 (z pole 8/6, trojky i dvojky 4/3), Egwuonwu 14 (8 doskoků – 6 útočných), Zachrla 7, Prášil, Prachař a Šotnar po 5, Nehoda a Šmíd po 3, Pumprla 2 ; střelba 3 b.: 28/14 (50%) – 26/10; střelba 2 b.: 28/16 – 39/19; TH: 19/16 – 20/15; doskoky: 34:25 (útočné 7:9); chyby: 21:24; ztráty: 19:13; asistence: 20:13; týmová efektivita: 107:76 (!); počet diváků: 1050; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Technická chyba: 27. minuta Tomáš Pětivlas (mmcité Brno).

Názory trenérů po utkání:
Tomáš Pětivlas (kouč mmcité Brno): „Gratuluju Děčínu k vítězství. Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání, ve kterém jsme vyhráli dvě čtvrtiny. Měli jsme výhodu, že jsme se na tohle utkání mohli celý týden připravovat, Děčín hrál ještě ve středu těžké utkání v Kolíně. Naše příprava byla celkem znát, utkání rozhodly v závěru maličkosti. Jednak vyfaulování Paula Egwuonwua, který nás držel jak na útočném doskoku, tak byl na konci naším hlavním skórerem, potom nedaný koš Michala Křemena a dvě otevřené trojky Děčína, které ti hráči obě proměnili – a to celé rozhodlo o výsledku utkání. Myslím si, že pro diváky dobré, nemůžu svému mužstvu nic vytknout, protože jsme se hlavně ve druhém poločase ještě více zaměřili na obranný doskok, Děčín za druhý poločas neměl jediný útočný doskok. Domácí jsme přeskákali, naopak v první půli jsme byli na doskoku málo aktivní. Rotací jsme dokázali zastavit protiútok Děčína a jeho tlak. Opravdu chybělo málo, abychom tady zvítězili, takže z mého pohledu poklona před hráči. Děčín držely otevřené trojky a padesátiprocentní střelba za tři body, což dneska rozhodlo.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci k výhře a rád bych gratuloval Brnu k výkonu. Dneska jsme přesně řešili to, co říkal kouč Pětivlas, že každý tým, s nímž hrajeme, má vždy týden pauzu. Víme tedy, že každý tým se na nás pečlivěji připravuje, protože není v tom režimu, že hrajete dvakrát v týdnu. Jednou věcí tedy byla extra motivace, aby se hráči v tomhle fajnovém prostředí ukázali. V poločase jsem nabyl dojmu, že jsem tady dnes během naší přípravy naházel tak asi čtyři, možná pět vagonů hrachu na zeď. Protože to, co jsme si řekli, jsme vůbec nebyli schopní proměnit, naše exekuce taktického plánu byla velmi špatná, byť to po první čtvrtině vypadalo, že by to mělo být v těch kolejích, kde si každý myslí, že by to mělo být.

Kouzlo sportu je v tom, že vůbec neplatí momentální postavení v tabulce, ale rozhoduje se na hřišti. Někteří hráči mě dnes velmi zklamali výkonem i přístupem a hlavně tím, že nechápou, že podvědomě si exhibovat a vymýšlet nějaké extra kombinace, které prostě neumíme a plyne z toho, že máme 19 ztrát. Byly to zbytečné ztráty jako kroky či přihrávky do neznáma, které nemají žádného adresáta. Pak z toho vznikne to, že náš výkon postrádá kontinuitu a plynulost. Naštěstí máme jednu vlastnost, že když se dostaneme do deficitu, tak víme, že máme přepnout a někteří hráči vezmou zodpovědnost na sebe. Hlavním důvodem, proč jsme vyhráli, byla úspěšnost trojek 50%. Už 14 dní, měsíc říkáme, že tak dlouho pokoušíme štěstěnu, viz naše šťastné střely jako v Ústí, tak kdybychom příště prohráli, tak ať se nikdo nediví. Hráči musí pochopit, že každý zápas pro nás bude těžší a těžší právě z těch důvodů, které jsem říkal.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta