Rubriky
Zprávy

Přívozu přes Labe v Dolním Žlebu končí technická. Je v tak špatném stavu, že další nedostane

privoz zleb_alesoPřívoz v Dolním Žlebu je v dezolátním stavu, další technickou kontrolou neprojde. Magistrát se snaží získat dodavatele nového prámu. Ztráta přívozu by byla citelnou ranou nejen pro turisty, ale i místní lidi, kteří cestují domů většinou autem. V místě totiž není ani obchod s potravinami.

Přehrajte si celý příspěvek

Do Dolního Žlebu se dá dostat vlakem, autem nebo přívozem. Cesta autem je ale velmi náročná – místní musí jezdit po silnici, na kterou se stěží vejde jedno auto.

Problematickou cestu popisuje Martin Hruboň: „V létě máte ten problém, že proti vám jezdí další auta, plus jezdí cyklisté a hromada bruslařů, kteří mají převážně všichni sluchátka v uších. Takže vyhnout se tam je naprosto nereálná věc.“

Přívoz ale nezahálí ani v zimě: „No, v zimě taky, když je namrzlý kopec, tak se jezdí taky přes mě. Takže pro místní je to jediná spojnice…“ vysvětluje převozník Jaroslav Kybal.

Plavidlo je ve velmi špatném technickém stavu, radnice hledá dodavatele na nový prám

„Už několikrát jsme se snažili vyhlásit výběrové řízení na nového dodavatele přívozu, bohužel se nám to nedařilo. V tuto chvíli je těsně před koncem další výběrové řízení, které vypadá nadějně,“ říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Jestli bude po Labi jezdit prám nový, to se rozhodne na začátku příštího roku. Místní mají obavy, že zůstanou odříznuti od světa, radnice totiž plánuje opravu silnice v Čertově vodě. Ta leží právě na zmiňované spojnici mezi Děčínem a Dolním Žlebem.

„A ta Čertovka se má teď opravovat, takže ten přívoz bude jedinou možnou cestou, jak se dostat do Žlebu, jedinou možnou alternativou,“ dodává Martin Hruboň, který trpí roztroušenou sklerózou a doma má postižené dítě. Funkčnost přívozu je pro něj tedy otázkou života a smrti.

„Potřeboval jsem rychle pomoc, tak pro mě posílali z Děčína záchranku, ta míjela cyklisty nebo bruslaře, jeden z nich se lekl, spadnul z toho srázu, tak záchranka musela zachraňovat jeho a pro mě musela vyrazit druhá, která musela vyrazit přes přívoz, protože to tam bylo neprůjezdné. Zaplaťpánbůh za ten přívoz, že tady je, že aspoň se ke mně ta pomoc dostala.“

Oprava silnice v Čertově vodě má začít na jaře, a tak dolnožlebští doufají, že se do té doby stihne vyrobit nový prám, jinak se do svých domovů nedostanou.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever