Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci nezaváhali proti USK a zapsali již pátou výhru v řadě!

usk-prahaBK Děčín vs USK Praha – 80:66 (20:17, 43:30, 64:46)
Děčínský kouč postrádal v utkání kvůli zranění křídelní tandem Lukáš Bažant – Pavel Bosák. Kvůli zraněnému kotníku scházel Pražanům také hráč na perimetr, Jaromír Bohačík.

Průběh zápasu:
Válečníci měli na startu zápasu ve svém středu jednoho hlavního tahouna, jímž byl mladý křídelník Filip Kroutil. Ten svým dalekonosným projektilem otevřel skóre utkání – a když zkraje 6. minuty prohnal síťkou již svou třetí trojku, byl děčínský celek v plusu osmi bodů – 16:8. V závěru úvodního kvartálu ovšem byli lepší hosté, přitáhli se na rozdíl tří punktů a do druhé periody se vstupovalo za stavu 20:17. V závěru 11. si „and-one“ připsal T-Pomikálek a díky jeho trefě překonal děčínský klub magickou hranici 8000 bodů v nejvyšší soutěži! Borci v bílých dresech měli na kurtu převahu i v dalším průběhu tohoto herního období – v závěru 15. po rychlém protiútoku, v němž výborně hrající F-Kroutil vybídl ke skórování Luboše Striu, jenž nezaváhal, donutil za stavu 32:20 hostujícího kouče k oddechovému času. Dvoumístný náskok si svěřenci kouče Budínského udrželi až do konce úvodní půle a do kabin se šlo za stavu 43:30.

Houška a spol. měli raketový nástup do druhé půle. Zásluhou šňůry 12:0, kterou korunoval v závěru 22. dlouhou dvojkou F-Kroutil, se děčínský náskok vyhoupl až na pětadvacet bodů – 55:30. Děčínští hráči ovšem ve zbytku třetího kvartálu trochu ubrali z nastoleného tempa, čehož hosté využili a ze svého manka deset bodů umazali. Po závěrečné trojce Šimona Ježka se nakonec do poslední čtvrtiny šlo za stavu 64:48 a nic nenasvědčovalo tomu, že by vysokoškoláci utkání ještě nějak zdramatizovali. Pod dvoucifernou hranici opravdu domácí tým svého soka nepustil – a když se v polovině 35. opět zpoza perimetru prosadil T-Vyoral a zvýšil na 74:54, bylo o vítězi defintivně rozhodnuto. V rámci jubilejního tisícého utkání v NBL tedy BK ARMEX Děčín zdolal na svém kurtu USK Praha poměrem 80:66.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Houška, Jelínek
USK – Feštr, Michal Mareš, Šafarčík, Alič, Josipovič

Body: Kroutil 21 (5 asistencí; trojky 6/5; dvojky 4/3; validita 25), Vyoral 16 (4 získané fauly; užitečnost 23), Jelínek 10 (trojky 2/2), Stria 10 (5 asistencí; trojky 3/2), Houška 8 (9 doskoků a 4 plusové fauly; efektivita 19), Ježek 7, Pomikálek 5, Šiška 2, Kaša 1 – Michal Mareš 14 (7 doskoků), Josipovič 13, Grunt a Slavík po 9, Feštr 8 (6 asistencí; trojky 4/2), Alič 6 (7 doskoků), Šafarčík 5, Křivánek 2; střelba 3 b.: 25/12 (48%) – 13/4; střelba 2 b.: 39/19 – 41/22; TH: 13/6 – 16/10; doskoky: 36:29 (útočné 9:3); chyby: 18:18; ztráty: 14:17; asistence: 22:15; týmová efektivita: 95:69; počet diváků: 1040; nejlepší hráč utkání: Filip Kroutil (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Mirsad Alilovič (kouč USK Praha): „Děčín od začátku vstoupil do utkání s velkou energií, na začátku nebylo pochyb o tom, kdo bude v tomto zápase kralovat. Nicméně my jsme nebyli dostatečně tvrdí v obraně, v útoku při zakončování jeden na jednoho a v dalších dovednostech a aspektech hry. Děčín měl dobrý střelecký den a hrál dobrou obranu. Gratuluji domácímu trenérovi.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Pochopitelně že jsme očekávali dobré a kvalitní utkání, protože USK je tým talentovaných a perspektivních hráčů. Ale já musím pochválit především základní sestavu za to, jak jsme vstoupili do utkání. Myslím, že naše základní sestava byla dneska klíčem, proč jsme vyhráli.Až na nějaké drobné detaily musím říct, že jsme skutečně hráli dobrou týmovou obranu, i podle taktického plánu. Ale hlavně se mi líbil útok. Jak říkal kolega, pohybovali jsme míčem a našli jsme volného střelce, který proměňoval střely, hlavně Filip Kroutil pomohl na začátku svými proměněnými střelami. Je patrné, že jakmile prostřídáme, tak někteří noví hráči v našem týmu ještě zkrátka nejsou úplně sžití úplně s konceptem na obranné či útočné polovině. USK vycítil šanci a přitáhl se k nám, nicméně po prostřídání jsme se zase dostali v poločase do dílčího náskoku. Výrazně nám také pomohl brilantní vstup do druhého poločasu – a když se náš náskok vyšplhal na 25 bodů, tak se dá říct, že utkání vypadalo, že se již víceméně dohraje. Výrazně jsme prohrávali bitvu ve vymezeném území – 26:42. USK hrál do dolního postavení velmi dobře.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip