Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Hodiny a hvězdy na zámku

Vezni-hodiny_plakatPrvní polovina září je na děčínském zámku ve znamení komentovaných prohlídek.

V rámci první z nich se hlásí o pozornost děčínské veřejnosti zbrusu nová výstava v podkroví děčínského zámku. Během léta zde členové Českého spolku horologického instalovali zajímavou expozici časoměrných strojů. Hlavními exponáty jsou především věžní hodinové stroje, od časů gotických až po 19. století. Některé z nich jsou dokonce plně funkční. Vystaveny budou také důležité součásti hodinových mechanismů jako jsou cimbály, bicí či zvonící stroje, rozvodovky, ručkové převody, historické rafie, závaží a podobně. Všechny exponáty pochází ze sbírek soukromých sběratelů, kteří se v sobotu 12. září ve 14:00 ujmou slova, aby zájemce po nové výstavě osobně provedli. Kromě vlastních hodinových strojů tvoří součást výstavy také fotogalerie představující technickou i výtvarnou stránku pražského orloje, několik novodobých originálních hodin či sbírka miniatur ve tvaru kostky.

Neobvyklou premiéru zažije děčínský zámek také o necelý týden později. V pátek 18. září totiž jeho prostory poslouží jako improvizovaná hvězdárna odkud bude možné v podvečer a na počátku noci pozorovat řadu nebeských objektů. Z hvězdářských dalekohledů umístěných na Dělové zahrádce a jižním parkánu budou nejprve k vidění skvrny na slunci a s přibývající tmou například Saturnovy prstence či měsíční krátery. Pozorování oblohy je samozřejmě závislé na počasí. V případě, že mraky neumožní pozorovat nebeské objekty, bude připraven náhradní program zahrnující astronomickou přednášku v Rohovém sále. „Hvězdářské dalekohledy nesložíme, ale budeme jimi pozorovat alespoň některé zajímavé objekty ve městě, objasňuje ředitelka zámku Iveta Krupičková. Obě verze počítají také s programy pro dětské návštěvníky. Vstupenky je nutné předem rezervovat, můžete zde>>.

Hned následující den, v sobotu 19. září se od 14:00 koná repríza jarní komentované prohlídky jižních zahrad u příležitosti 200 let od narození slavného zámeckého zahradníka Franze Jossta. „Přednášku povede badatel Jaromír Tlustý, který se tomuto tématu dlouhodobě věnuje. Opakujeme ji především na základě ohlasů několika našich příznivců, kteří ji na jaře nestihli,“ vysvětluje Iveta Krupičková. Nejprve přímo v tzv. Zahradnickém domku, kde Josst bydlel proběhne přednáška nejen o něm, ale i o dalších zámeckých zahradnících. Poté bude následovat procházka jižními zahradami s výkladem o původním umístění skleníků a jejich náplni s důrazem na inovace, které navrhl a na děčínských zahradách poprvé uvedl v život právě Franz Josst.

Více o výstavě Děčínské hodinárium se dozvíte zde >>.

[FŠ, MV]
 Zdroj: www.zamekdecin.cz