Rubriky
Zprávy

Zoo se raduje z přírůstků u kopytníků

kozorożec kavkazskýDalší nové přírůstky hlásí děčínská zoologická zahrada. Radost tentokrát zavládla mezi ošetřovateli kopytníků. Nejvzácnějším odchovem je mládě kozorožce kavkazského, které přišlo na svět na konci měsíce května. „Mláďata kozorožců jsou schopná už asi dvě hodiny po porodu následovat svoji matku a nejinak to bylo i u našeho mláděte. Má se čile k světu a vesele skotačí po expozici. Pohlaví prozatím neznáme,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Malý kozorožec je teprve druhým mládětem tohoto druhu, které se podařilo v Zoo Děčín odchovat. Kozorožce kavkazské chová děčínská zoo od roku 2007. Specifikem těchto zvířat je to, že dokážou šplhat s neuvěřitelnou jistotou i po strmých skalních srázech. K pohybu po kamenitém podkladu mají přizpůsobená kopýtka – okraj je ostrý, ale mírně pružný, a vlastní chodidlo je mírně prohloubené. „Při došlápnutí tak vznikne podtlak podobně, jako když přitisknete na sklo gumovou přísavku. Vnitřní měkká část kopyta přitom přilne k povrchu skály,“ vysvětlila Houšková.

 

 

 

muflonDalším „kopýtkem“, které rozšířilo počet letošních narozených mláďat, je mládě muflona. Je k vidění v zadní části zoo hned nad expozicí kozorožců kavkazských. „Jsou mu tři týdny a i ono se má čile k světu. Na svět přišlo po 5,5 měsíční březosti samice a zhruba 5 měsíců jej bude nyní matka krmit mateřským mlékem,“ popsala mluvčí zoo. Už po dvou týdnech ale je mládě schopné přijímat i rostlinnou potravu. „Zhruba měsíční muflončata jsou již relativně samostatná a velmi ráda si hrají. Jejich hry slouží především k rozvoji reflexů a tělesné zdatnosti. Oblíbené jsou časté honičky a poskoky.“

 

zebu zakrslýNejčerstvější přírůstkem je mladý býček zebu zakrslého. „Je na světě 14 dní a matka se o něj skvěle stará. Je již třetím mládětem tohoto druhu odchovaným v naší zoo. V loňském roce tu na svět přišla dvě mláďata,“ uvedla mluvčí zoo. Zebu zakrslý patří ve zvířecím světě k rekordmanům. Jde totiž o nejvzácnější a zároveň nejmenší plemeno domácího skotu na světě. Název pochází z tibetštiny a znamená „hrbatý“. To proto, že typickým znakem pro tento druh skotu je nápadně vyčnívající hrb na hřbetě, který je složen z tukové tkáně a slouží podobnému účelu jako hrb u velbloudů. Dalším znakem všech plemen zebu jsou také dlouhé odstávající uši, které slouží k termoregulaci. Zebu zakrslý dosahuje hmotnosti do 200 kg a nepřevyšuje kohoutkovou výšku 1 metr. Kráva může ročně vrhnout až dva potomky.
Dalšími kopytníky, kteří se v zoo narodili již v průběhu jara, jsou dva oslíci domácí nebo tři kůzlata kozy domácí.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.