Rubriky
Zprávy

Jílové si užije rok bez kamionů, do opravy mostů mají zakázaný vjezd

kamiony doprava decinCentrum děčínských Podmokel, Jílové a Libouchec si na rok oddechnou od těžkých kamionů. Dva mostky v Jílovém jsou v havarijním stavu a nutně potřebují rekonstrukci. Kamiony tak musí volit trasu přes Ústí, a to jak ve směru od Liberce, tak od dálnice D8, a stejně tak v opačném směru.

„Stát dlouhá léta neinvestoval do obnovy mostků, pouze je alibisticky označil značkou, že je na ně od určité hmotnosti zakázaný vjezd. Jenže toto omezení neavizoval na příjezdových komunikacích takzvanou návěstí, takže plně naložené kamiony přijely před mostek, kde se už nemohly otočit, a tak přes něj pokračovaly dál,“ popsal devastaci mostků Jan Štefan ze sdružení Děčínské fórum, které se zabývá dopravou v regionu.

Teď už by řidiči k mostkům dojet neměli. Návěstí upozorňující, že v Jílovém je zákaz, jsou umístěná na všech potřebných místech.

„Poslední značky jsme nainstalovali minulé úterý,“ řekl Jiří Fliegel, šéf děčínské firmy Wali specializující se na služby v oblasti dopravního značení.

O stavu jílovských mostků vypovídá to, že na ně byl zakázán vjezd už teď, ačkoli ještě není jasné, kdy oprava začne. Ředitelství silnic a dálnic v tuto chvíli teprve připravuje projekt, který mimo jiné určí i přesnou cenu stavby. Zřejmé zatím není ani to, jak silničáři během oprav vyřeší průjezd či objížďku města.

„Přesnější termín než druhá polovina příštího roku nelze sdělit. Závisí to na vývoji projednání projektové dokumentace s úřady,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. U jednoho mostu se podle ní podařilo najít řešení, kdy nebude nutná úplná uzavírka.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/