Rubriky
Sport Zprávy

Heroický výkon dovedl Válečníky k první výhře v semifinálové sérii!

prostejovBK Děčín vs Ariete Prostějov – 81:71 (22:23, 43:34, 62:60)
Děčínský kouč nemohl počítat se službami pivota Dana Hendrycha. Orli naopak přicestovali na sever Čech v kompletním složení.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bosák, Stria, Houška, Jelínek
Prostějov – Marko, Slezák, Mrviš, Nečas, Švrdlík

Průběh utkání:
Děčínský tým do prvního semifinálového klání výborně vstoupil a brzy se ujal pětibodového vedení, když zkraje 3. minuty prohnal síťkou trojku Tomáš Vyoral a zvýšil již na 8:3. Orli ale postupně tlak borců v bílém otupili a poprvé v zápase se dostali do vedení v polovině 6. po „and onu“ Romana Marka – 12:14. Ve zbytku úvodní periody se skóre přelévalo ze strany na stranu a tečku za tímto hracím obdobím nakonec udělal úspěšným nájezdem na 22:23 Tony Tucker. Ve druhém kvartálu svěřenci Pavla Budínského přitáhli na obranné polovině šrouby a dovolili soupeři v této čtvrtce nastřílet pouze 11 punktů. Naopak Válečníci jich sami přihodili 21, čímž jasně demonstrovali svou převahu, z níž vyplynulo i jejich dvouciferné vedení, které zařídil v polovině 16. trefou přes hlavu na 38:28 Robert Landa. V závěru úvodní půle, který byl velmi bojovný, vypjatý a plný soubojů, sice Orli z děčínského náskoku jeden bodík umazali, ale i přesto šli domácí borci do kabin mnohem spokojenější za stavu 43:34.

Po změně stran byla hra, především ze strany Děčína, rozháraná, plná nepřeností a nevynucených chyb. Toho Hanáci využili a z náskoku Vyorala a spol. začali postupně umazávat, navíc v této sekvenci hry je výrazně podržela i přesná střelba zpoza perimetru. Ze své převahy ale Orli vytěžili „pouze“ snížení na jediný bod rozdílu v polovině 29., kdy proměnil obě šestky Dylan Talley – 59:58. Do vedení však Děčínští svého soka nepustili, po třetí čtvrtině vedli 62:60 – a to byl nakonec možná X-faktor celého mače.

V závěrečné periodě Válečníci, které znovu hnalo bouřlivě fandící vyprodané ČEZ Sportcentrum, opět zpevnili svou obranu (v obou sudých čtvrtinách mimochodem inkasovali shodně 11 bodů) a trpělivou hrou podpořenou solidní střelbou strhli nakonec výhru na svou stranu. Pomyslný hřebíček do prostějovské rakvce pak zatloukl v polovině 37. Pavel Bosák, jenž se vydal neohroženě skrz celou „defe“ Orlů, svůj nájezd úspěšně zakončil a získal tak pro Děčín opět dvoumístné vedení – 76:65. Po následném time-outu Hanáků se již na kurtu nic podstatného neudálo a Válečníci si díky výhře 81:71 mohli opět vychutnat ovace fans ve stoje! Aktuální stav semifinálové série tedy zní – 1:0 na zápasy pro Děčín!

Body: Stria 15 (TH 6/6), Tucker 14 (6 doskoků; TH 4/4; trojky 4/2; efektivita 21), Landa 12 (8 doskoků – 4 útočné; 3 zisky), Jelínek 11, Bosák a Vyoral po 9, Houška 5 (12 doskoků), Bažant a Kaša po 3 – Marko 18 (7 asistencí; trojky 7/4), Švrdlík 12 (12 doskoků → double-double – 5 ofenzivních), Talley 12 (5 získaných faulů; TH 6/6), Mrviš 12 (trojky 3/2), Slezák 8, Nečas 6 (11 doskoků), Tomanec 3; střelba 3 b.: 20/7 – 26/8; střelba 2 b.: 49/21 – 45/17; TH: 24/18 – 18/13; doskoky: 40:42 (útočné 10:13); asistence: 14:20; chyby: 22:22; ztráty: 6:11; týmová efektivita: 88:78; počet diváků: 1200 (vyprodáno!); nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Zbyněk Choleva (kouč
Prostějova): „Gratuluju Děčínu, vede 1:0. Řekl bych, že jsme bojovali, seč jsme mohli, ale nebylo to dost na agresivitu a jakýsi lauf, který jsme dopřáli Děčínu od začátku, kdy si každý úspěšně vystřelil. Myslím, že se od začátku cítili lépe než my v tomto prostředí. Bylo to hodně tvrdé, bohužel za první půlku jsme se dostali jednom jednou na čáru trestného hodu, abychom házeli šestky. Do vnitřního prostoru jsme se tedy nedostávali, tak jsme to ostřelovali zvenku a tam nám to nepadalo. Ve druhé půlce jsme se vrátili do zápasu, ale zase to nestačilo. Děčín po většinu času vedl, byl agresivnější, my jsme se to snažili nahradit doskoky, ale ta spolupráce byla narušena agresivitou obrany Děčína, vázla nám a nebyla tak efektivní, jak bychom si přáli. Takže gratuluju Děčínu.“

Pavel Budínský (kormidelník Děčína): „Děkuju za gratulaci. Nebylo úplně jednoduché se mentálně nastavit na utkání s Prostějovem, protože poslední dvě utkání jsme s ním prohráli. A to byl samozřejmě signál, který jsme vnímali jako velkou výzvu. Ale musím všem poděkovat za to, jak jsme do utkání vstoupili, a chtěl bych říct, že takto odehrát první poločas z obou stran, to jsem v české lize moc dlouho neviděl. Bylo to krásné utkání plné nasazení, soubojů a myslím, že to přispělo celkově k té úrovni hry. Oba týmy hrály v neuvěřitelném nasazení, s agresivitou a hra se přelévala z jedné strany na druhou. A jak říkal Zbyněk, nám se povedlo ve druhé čtvrtině jít do minibrejku, kdy jsme odskočili a skutečně jsme byli v takové první vlně entuziasmu, který se samozřejmě poločasovou přestávkou zklidnil. Bylo zřejmé, že Prostějov nesloží zbraně, vyvinul velké úsilí a sílu pod košem, kde mají obrovskou výhodu. Důležitý moment, proč jsme vyhráli, bych viděl za stavu 62:60, kdy jsme zkrátka nepustili Prostějov přes nás a ten sedmibodový, pětibodový až dvoubodový náskok udrželi, a zase jsme ho pak drobnými krůčky navýšili. Hlavní faktor tedy byl, že jsme z psychologického momentu nedovolili soupeři jít přes nás, což by pro nás bylo složité, protože jsme měli některé hráče obalené fauly, navíc síly samozřejmě ubývaly. My jsme to ustáli a závěr už jsme zvládli. Vedeme 1:0, byl to boj, hraje se semifinále. Na další zápas se musíme pečlivě připravit a očekávám ještě tužší bitvu.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta