Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoMějte na paměti práva druhých
RUMBURK – Rumburští policisté pracovali v uplynulých dnech letošního roku na přečinu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, ke kterému mělo docházet v letech 2009 až 2014 prostřednictvím obviněného muže z Rumburska. Zmiňovanému přečinu čelí od devětadvacátého ledna letošního roku sedmasedmdesátiletý senior ze Šluknovského výběžku. Zdatný důchodce přes internet stahoval různé věci, převážně však filmy, které posléze nabízel k dalšímu využití jiným uživatelům či na ně poukazoval prostřednictvím odkazů, umístěných na vybraných webových stránkách. Během pěti let umožnil různým zájemcům přístup minimálně ke stovce chráněných audiovizuálních děl, čímž vlastníky děl připravil o značné zisky. Současně na svém domácím počítači využíval řádně nezakoupené komerční programy, kterými neoprávněně vydělal nejméně 37.000,- českých korun. Policisté u internetového piráta zajistili počítač, jenž byl podroben znaleckému zkoumání. Vzhledem k tomu, že muž se svým jednáním dotkl autorského práva a duševního vlastnictví, vymezené v autorském zákoně, skončil pod drobnohledem rumburských policistů. Muž je vyšetřován na svobodě. Jeho počítač může propadnout státu, případně mu může být uložen peněžitý trest. Svým přešlapem se ale také může připravit až o pět let pobytu na svobodě.

Autorský zákon č. 121/2000 Sb. naleznete zde.
Jak legálně nakládat s filmy a hudebními nosiči naleznete zde.
Jak legálně nakládat s knihami tištěnými i elektronickými nalezenete zde.

Hlava nehlava
DĚČÍN – Prosincová roztržka v autobuse měla dohru u místních strážců zákona. Během jízdy městskou hromadnou dopravou napadl pátého prosince ráno pětadvacetiletý mladík o rok mladšího cestujícího. Co bylo důvodem roztržky, se policistům ani po provedeném šetření nepodařilo zjistit. Útočník využil svého práva nevypovídat. Napadený cestující vyhledal lékařské ošetření, protože byl při ranním incidentu zraněn na hlavě. Loňský incident vyústil ve sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže mladému muži, jenž čelí přečinu výtržnictví ve zkráceném přípravném řízení. Věc bude předána do rukou státního zástupce.

Neplatí
BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ – Pětinásobná matka nedostává svým zákonným povinnostem. Na svých pět potomků má pravidelně k rukám otce přispívat částkou dva a půl tisíce českých korun. Vzhledem k tomu, že alimenty v rodinném rozpočtu chybí, se případem zanedbání povinné výživy začali zabývat také policisté z Benešova nad Ploučnicí. Dluh narostl do výše patnácti tisíc českých korun. Případem se zabývají benešovští policisté. Ženě za zanedbání svých povinností hrozí trestní stíhání a trest odnětím svobody v délce do dvou let.

O kabelku nepřišla
VARNSDORF – Od osmadvacátého ledna večer pátrají rumburští kriminalisté po neznámém útočníkovi, jenž krátce po půl osmé večer zaútočil na ženu procházející Kostelní ulicí. Starší žena přišla během mžiku o svou kabelku s osobními věcmi, doklady a finanční hotovostí. Ihned po oznámení loupežného přepadení varnsdorfští policisté propátrávali místo události a jeho přilehlé okolí. Nedaleko místa činu chybějící kabelku nalezli. Nicméně pár věcí v ní chybělo. Škoda v tuto chvíli čítá necelé tři tisíce českých korun. Po útočníkovi se slehla zem, nicméně policisté i nadále sbírají potřebné informace k objasnění případu loupeže.

Bez telefonu
DĚČÍN – Podmokelští policisté z Děčína pátrají od čtvrtečního podvečera po telefonním přístroji, uloženém v černobílém zebrovaném pouzdře. Oznamovatelka uvedla, že o přístroj přišla její dcera s největší pravděpodobností během nakupování ve večerce. Dívenka se domů vrátila bez mobilního telefonu zn. Samsung Galaxy S3 mini, jehož hodnota odpovídá čtyřem tisícům českých korun. Ztracený telefon měla uložený v postranní kapse svého batohu, ze kterého si jej mohl klidně leckterý šikovný lapka v nestřeženém okamžiku vzít. Na případ je pohlíženo i z úhlu možného přečinu krádeže.

Chybí nářadí
DĚČÍN – Pracovní nářadí v hodnotě patnácti tisíc korun je fuč. Jak se zatím ukazuje, za zmizením pracovního nářadí z přístřešku rodinného domu by měla být konkrétní osoba, která odmítá postrádané věci vrátit zpět do držení jejich majitele. Věci byly uskladněny v rodinném domě na Folknářích v Děčíně do chvíle, než si je dle dostupných výpovědí měla odnést osoba, jež pomáhala tamnímu obyvateli s údržbou domu. Uběhly necelé tři měsíce a pracovní nářadí stále ještě není zpět u svého majitele. Na výzvy, ani telefonní volání nereaguje. A tak se do případu možného přečinu krádeže vložili místní strážci zákona, kteří prošetřují všechny okolnosti lednového oznámení s ohledem na překročení zákona.

Děčín, 3. února 2015
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín