Rubriky
Politika Zprávy

Krásná Lípa odmítá pokutu za losovačku. Tvrdí, že losoval někdo jiný

Krásná Lípa_alesoKrásná Lípa se chce bránit rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který jí dal pokutu 150 tisíc korun za losovačku při výběru firmy na výstavbu kanalizace. Pokuta je pravomocná, protože se město neodvolalo. Radnice ale tvrdí, že o řízení vůbec nevěděla a navíc losoval někdo jiný.

„Zkoumáme s právníky možnosti, neboť jsme přesvědčeni, že jsme nedostali zprávu o zahájení řízení, a tudíž jsme neměli jak se odvolat. Hledáme to tu celý den a nic. A navíc, my jsme nelosovali, dělala to pro nás firma Allowance, která na to měla státní certifikát,“ uvedl místostarosta Zbyněk Linhart.

Výběrové řízení bylo vypsáné v roce 2011, kdy zákon ještě umožňoval omezovat počet uchazečů losem. Zakázku na více než 100 milionů korun získalo Sdružení SaM, ve kterém byly firmy SaM silnice a mosty Děčín a Energie – stavební a báňská a.s.

Úřad průběh zakázky označil za netransparentní. Pražská společnost Průmstav totiž před zahájením losování požadovala, aby zájemci o zakázku dostali nová čísla. Organizátor losovačky to odmítl a neumožnil ani kontrolu losovacího zařízení.

„To zapříčinilo pochybnosti o řádném průběhu losování,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Eva Kubišová.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/