Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Děčín nabízí bohatý předvánoční program

vanoce_2014Již o tomto víkendu se rozsvítí vánoční strom na Masarykově náměstí. Každoroční adventní oslavy začnou sobotním gastrofestem a skupinou Elán revival. Následovat bude mnoho zajímavých aktivit a koncertů pro malé i velké. Stačí si jen zvolit to pravé právě pro vás.

Předvánoční čas je tradičně spojen s mnohými akcemi, které dětem zpříjemňují čekání na Ježíška, dospělým pak dávají čas se zastavit a naladit se na tu správnou atmosféru, sejít se s přáteli, nebo jen tak rozjímat. V Děčíně je letos z čeho vybírat a to své si najde opravdu každý.

Zajímavé kulinářské zážitky zažijete v sobotu na Masarykově náměstí. Organizátor letošních trhů věnoval sobotní den právě gastronomii. Ochutnat budete moci různé druhy svařáku či jiné speciality a to samozřejmě za doprovodu bohatého kulturního programu Domu dětí a mládeže. Závěr dne bude patřit skupině Elán revival. Kdo by rád strávil den více aktivně, může zajít do muzea. Vyrobit si tady za pomoci instruktorů můžete například svícen na vánoční stůl nebo věnec na dveře. S předstihem můžete vzít děti na Mikulášskou besídku, kterou připravila Junior KC hned ve dvou termínech.

V neděli rozezní Masarykovo náměstí písničky Jaroslava Uhlíře, podívat se budete moci na živý betlém, nebo na vystoupení dětí ze zájmových kroužků. Velký vánoční strom rozsvítí kněz Zbigniew Czendlik, vánoční písně zazpívá Pěvecký sbor gymnázia. Ve stejný čas se rozsvítí také strom na Husově náměstí a i zde bude malý komorní program. Komornější vánoční atmosféru zažijete také v synagoze, v 17 hodin začíná koncert tria Waldaufových Vánoční rozjímání.

Zoologická zahrada na začátek prosince připravila akci pro děti Děti zvířatům – zoo dětem. Za balíčky plných dobrot získáte zážitkový výukový program ZOOškoly s 50% slevou. Všichni milovníci betlémů nesmí vynechat tradiční výstavu betlémů v Oblastním muzeu. Ta začíná ve středu 3. prosince v 17 hodin, následující den pak muzeem zazní vánoční hudba v podání Děčínského barokního kvarteta, která již neodmyslitelně patří k tradicím děčínských vánoc.

S blížícím se Mikulášem roste nabídka různých besídek, nadílek a čertovských rejů. Vybrat si lze mezi nadílkou na Kozí dráze, v Aquaparku, v ZOO nebo v mateřských centrech. Čas vánoční je také spojen s rukodělnými pracemi. Různé dílničky a kreativní koutky nabízí jak městská knihovna, tak Oblastní muzeum.

Advent by nebyl tím správným adventem bez koncertů. I těch je pestrá nabídka, stačí si jen zvolit žánr, který je vám blízký. Společenský dům Střelnice nabízí Janka Ledeckého, kostel sv. Anny v Jedlce ženský komorní sbor Luciana, městské divadlo Děčínský symfonický orchestr nebo kapelu Fešáci.

Přehledný program všeho, co se před Vánoci a mezi svátky v Děčíně děje naleznete na webových stránkách města a pokud náhodou pořádáte v tomto čase něco zajímavého a v přehledu to není, rádi akci doplníme. Napsat můžete na adresu marketa.lakoma@mmdecin.cz.

Zdroj: Magistrát města Děčín