Rubriky
Sport Zprávy

Děčínští basketbalisté zahájí sezónu v sobotu proti Lions Jindřichův Hradec

lions-j-hradecSezonu 2014/2015, s již novým titulárním partnerem a názvem Kooperativa NBL, odstartují Válečníci v sobotu 27. září domácím střetnutím s Jindřichovým Hradcem.  

Loňská sezona byla z hlediska výkonnosti pro jihočeskou družinu jako na houpačce, ale celková 10. příčka (12 výher a 30 porážek ze 42 utkání) je historickým úspěchem klubu. Sportovní řevnivost a bitvy o ligové body ale 14. ledna přehlušila tragická smrt tří nadějných a mladých hráčů tamního klubu, Michala Fröhdeho, Filipa Sahana a Romana Vacha.

Názor BK Děčín
Mgr. Pavel Budínský (hlavní trenér): „Sobotním utkáním otevíráme nový ročník Kooperativy národní basketbalové ligy. První utkání mívají svoje specifické kouzlo, kdy se mnohdy stírají papírové předpoklady. Je zřejmé, že v roli papírového favorita jsme my, což nás předurčuje k tomu, abychom první domácí zápas zvládli. Jindřichův Hradec však rozhodně bude proti a určitě nepřijede s poraženeckou náladou, ale naopak bude chtít předvést bojovný a koncentrovaný výkon, na který musíme být všichni připravení.„


Změny v kádru Lions:

Řídit tým by měla zbrusu nová rozehrávačská dvojice Brison White – Petr Andres, který naposledy hájil barvy svitavských Turů. Z křídelních prostorů bude nově obrany soupeřů větrat americké duo Donald Robinson a Armond Battle, jenž v případě potřeby může nastoupit i na pozici menšího pivota. Podskošovou sestavu pak vyztužil zkušený ex-kolínský forward Stanislav Zuzák. Kromě nich jsou na soupisce ještě mladíci Lukáš Stegbauer (z nymburské líhně), Jakub Hanuš (odchovanec mládežnické akademie v Pardubicích) a Radek Vartecký (přišel z týmu Sokol Sršni Písek).

Přípravné zápasy soupeře:

V přípravě sehráli Jindřichohradečtí celou řadu zápasů, které vyvrcholily o posledním víkendu turnajem právě v hale Lions. Tento turnaj nakonec ovládli hráči Kolína. V prvním zápase porazili Vošlajer a spol. slovenský Svit 94:76 (nejlepší střelci JH: Robinson 35, Novák 15), ve druhém klání nestačili těsně na rakouský Wels a podlehli mu poměrem 94:98 (Novák 18, Robinson 17); o vítězi turnaje rozhodl až poslední hrací den, kdy Lions podlehli opět čtyřbodovým rozdílem pozdějšímu celkovému vítězi, kolínskému Geosanu, a to v poměru 85:89 (Robinson 32, Zuzák 18). O ostatních přípravných zápasech, ale například i podrobnosti o posilách Jihočechů či report před sobotním vzájemným sobotním kláním v ČEZ Sportcentru naleznete na soupeřově webu v sekci články, tedy na http://www.bkjh.cz/cz/clanky.html.

Loňské vzájemné zápasy:

V loňských vzájemných kláních proti Lions jsme ani jednou nezaváhali. Nejblíže vítězství byli svěřenci Karla Forejta v posledním měření sil, ale děčínští hráči nakonec těsnou výhru urvali. Specifický byl pak především třetí zápas, který odehrál soupeř pouhé čtyři dny po zmiňované tragické nehodě, a utkání se tudíž neslo ve zvláštním smutečním a vzpomínkovém duchu…  

Loňská utkání v kostce:
Děčín – Jindřichův Hradec 97:70 (nejlepší střelci: Bartoň 20, Landa 15 – Pavlík 18, Ringgold 15)
J. Hradec – Děčín 73:85 (P. Novák 16, Ringgold 13 – Houška 14, Landa a Vyoral po 13)
Děčín – J. Hradec 117:88 (Bosák a Venta po 20 – Hall 25, Laroche 16)
J. Hradec – Děčín 70:72 (Tracey 24, Laroche 15 – Jiříček 20, Stria 19) 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta