Rubriky
Zprávy

Na problémová místa v Děčíně budou dohlížet dobrovolné romské hlídky

Asisten Prevence Kriminality_bezdomovecV problémových místech Děčína se formují dobrovolné romské hlídky. Ve spolupráci s městskou policií chtějí dohlížet na pořádek. Na sídlišti Boletice jedna z nich působí od pondělí a jejím úkolem je naučit přistěhovalce slušnému soužití se starousedlíky.

„Za rok do sídliště přibylo určitě na sto romských rodin z různých měst. Ale vzhledem k tomu, že jsem taky Rom, tak na mě snad dají,“ doufá velitel boletické hlídky, starousedlík Milan Horváth. Hlídka je dvoučlenná a chodit bude odpoledne a večer.

„Je tu sice několik málo slušných rodin, pracují, chovají se bez problému, ale ten zbytek to neumí. Žijí jen z dávek, které jim stát dá, obtěžují okolí hlukem a nepořádkem. A to pak kazí jméno ostatním Romům,“ říká Horváth.

Zatím má k sobě další tři dobrovolníky, druhá skupina se formuje na sídlišti na Starém Městě. Romské hlídky bude mít pod patronátem děčínská městská policie.

„Rozhodně to není žádná domobrana. Je to jen způsob, jak lidi trochu aktivizovat, aby nebyli neteční a přispěli k pořádku v okolí. Nelze si slibovat, že bude hned stoprocentní pořádek všude, to je utopie, ale je to další faktor, který může ke slušnému soužití ve městě trochu pomoci,“ říká zástupce ředitele děčínských strážníků Tomáš Pavlík.

Podle Pavlíka má zájem v hlídkách pracovat už dvanáct lidí, ne všichni jsou přitom Romové.

Dřív tu bydleli i doktoři, vzpomíná muž v paneláku hrůzy
Místní takovou aktivitu vítají. „Žilo se tu kdysi pěkně, ale teď, co se sem přistěhovaly ty nové rodiny, bůh ví odkud, je to děsné,“ říká žena, která v Boleticích bydlí už třicet let.

Nejhorším domem v Boleticích je panelák číslo 355 v ulici Partyzánů. Má vytlučené vchodové dveře, zničené poštovní schránky, páchne to tu a na zemi je nepořádek. V domě už třicet let bydlí Jozef Lacko.

„Byl to slušný barák, bydleli tu i doktoři, ale ti už jsou všichni pryč. Co jde, opravím, uklidím, ale připadá mi to jako marná práce,“ stěžuje si.

Z domu by se ale neodstěhoval, věří na lepší zítřky. „Majitelé slibují, že to opraví a pak že mi i dají funkci správce,“ doufá třiapadesátiletý muž.

Domy na boletickém sídlišti patří různým majitelům. Ti do nich většinou stěhují sociálně slabé lidi a za ně inkasují tučné nájemné. Pohybuje se kolem třinácti tisíc korun za byt. Některé domy vlastní česko-italská podnikatelka Milena Puci a její domy spravuje firma BVG. Telefony v ní ale vyzvání marně a zaměstnanci nereagovali ani na SMS.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/