Rubriky
Zprávy

Evakuace po pádu balvanu potrvá několik dní, Děčín čeká na posudek

sesuv žlebLidé evakuovaní po nedělním pádu pětadvacetitunového balvanu v děčínské čtvrti Horní Žleb zůstanou v hotelu nejspíš několik dní. Masiv nad domy nyní zkoumají geologové a sanace začne, až dokončí posudek.

„Evakuace stále trvá, lidé budou muset v hotelu ještě chvíli zůstat. Snažíme se vše urychlit, aby se na místě začalo co možná nejrychleji pracovat, ale nejprve tam musí proběhnout geologický posudek. Domů by se mohli dostat v řádu dnů,“ uvedla mluvčí Děčína Markéta Lakomá.

V hotelu Pošta zůstávají tři muži, jejichž roubence se pískovcový balvan vyhnul jen těsně, navíc jen díky tomu, že jeho dráhu vychýlil smrk. Pobyt v hotelu nyní mužům platí město.

Magistrát shodou okolností dostal minulý týden z ministerstva životního prostředí rozhodnutí, že v místě mohou začít sanační práce. Velký kámen tu totiž spadl již před rokem.

„Dnes se tam provádí geologický posudek. Až bude hotov, tak teprve nastoupí firma. Rozhodně to tedy nebude tak rychlé, jak se původně předpokládalo. Ačkoliv je to pozemek státu a Lesů České republiky, tak pro nás je důležitá bezpečnost obyvatel a to, aby se tam nemuseli bát,“ poznamenala Lakomá.

Nad domy vzniknou lanové zábrany a největší kameny dělníci roztlučou a použijí na zpevnění svahu.

Autor: jkr
Zdroj: http://usti.idnes.cz/