Rubriky
Zprávy

V Horním Žlebu došlo k sesuvu skalního masivu

sesuv žlebV neděli po šesté hodině večer došlo ke zřícení části skalního masivu v Horním Žlebu. Odlomený balvan o váze přibližně 25 tun poměrně těsně minul dům stojící pod lesem. A po zhruba 200 m pádu zastavil v zahradě bývalé mateřské školy. Obyvatelé domu museli být evakuováni. Na místo přijeli hasiči i primátor města. Svah, z kterého se skála uvolnila, spravují Lesy ČR.

V ulici Pod Svahem to není první sesuv kamenů. Více jak před rokem došlo k pádu kmene do zahrady obytného domu, ten sebou strhl i kameny. V pondělí dopoledne svah pečlivě prohlédl technik a pracovníci magistrátu. „Bohužel bylo zjištěno, že odlomená část skály pochází z masivu, který je narušen a hrozí další sesuv již menších kusů. Co nejdříve proto začneme se zabezpečením masivu,“ řekl František Pelant, primátor města. Přestože pozemek patří státu a spravují ho Lesy ČR, město urychleně jedná, aby nedošlo k dalšímu ohrožení obyvatel žijících pod svahem.

„Z provedeného šetření plyne, že pád kamene způsobily přírodní vlivy a současně byla vyloučena jakákoli souvislost s nedávnou, na jaře letošního roku ve svahu prováděnou těžbou přestárlých a nebezpečných stromů. Těžební práce byly ukončeny již k datu 30. dubna 2014. Na některých místech svahu, kde nebezpečné stromy byly odstraněny v dřívější době, již proběhla nová výsadba, která postupně bude přispívat ke zlepšení stabilizace svahu,“ řekl Zbyněk Boublík, mluvčí Lesů ČR.

Městu se také podařilo získat dotaci na zabezpečení svahu od Ministerstva životního prostředí. Z té by se měly postavit dynamické ploty. Zajištění svahu by podle vypracovaného projektu mělo stát 6,5 mil. korun. „Přesto, že se o pozemku starají Lesy ČR, chceme ochránit naše obyvatele. Dotaci jsme získali právě včas. Věřím, že se nám domy podaří dostatečně ochránit,“ doplnil František Pelant. Vzniknout by tak měli lanové zábrany a největší kameny by měli být roztlučeny a vyskládány.

Se svahem byly problémy již v minulosti. V březnu 2013 zde začala těžba poškozených stromů. „Podle odborníků bylo nutné odtěžit nezdravé stromy, které hrozily pádem. Při těžbě však došlo k uvolnění káceného kmene a jeho zřícení do zahrady jednoho z domů. Vedení města ihned vyhlásilo evakuaci osob žijících v blízkosti těžby a začalo intenzivně vyjednávat o zajištění svahu a dokončení těžby. „Zdálo se skoro nemožné donutit Lesy ČR, aby dokončily těžbu poškozených stromů. Pomohla nám až intervence ministra zemědělství. Lesy ČR nakonec těžbu dokončily až koncem letošního jara,“ vysvětlil primátor.

Evakuace osob zatím trvá. Snížena byla také rychlost projíždějících vlaků na přilehlé železniční trati. O změnách budeme informovat na webových stránkách města, Facebooku a prostřednictvím médií.

Zdroj: Magistrát města Děčín