Rubriky
Zprávy

Dělníci musí odstřihat zámky lásky. Mám z toho černé svědomí, říká šéf

zabradli most_alesoZamilovaní v Děčíně přijdou o symboly své lásky. Ze zábradlí na Tyršově mostě přes Labe začali dělníci odstřihávat zámky, kterými páry symbolicky uzamkly své vztahy, aby trvaly věčně. Zábradlí je potřeba vyměnit a i když magistrát vyzval majitele, ať zámky sundají, zůstalo jich na mostě šest set.

„Samozřejmě z toho mám černé svědomí a trochu se bojím o lásku těch, kteří to sem navěsili. Ale pevně věřím, že rozvodovost nestoupne,“ smál se pracovník firmy Silnice a mosty Česká Lípa Josef Fuit, jenž má opravy zábradlí na starosti.

Na výzvu města si přišlo zámky odmontovat jen pár lidí. „Ty stovky dalších nepřišly, protože nemají klíče. Poté, co zamilovaní zámky připevnili na zábradlí mostu, hodili je do řeky,“ vysvětlil Fuit. Právě to má totiž zaručit, že láska bude věčná.

Opravy mostního zábradlí začaly v úterý a potrvají zhruba tři měsíce. Během opravy bude most pro pěší na straně blíže k zámku uzavřen. Dělníci musí odmontovat některé prvky zábradlí, ty dostanou nový protikorozní nátěr. Další části zábradlí bude třeba kompletně vyměnit.

„Zámky jsou pro nás samozřejmě práce navíc, ale odmontovat je musíme. Zábradlí se bude pískovat a to by stejně nepřežily,“ dodal Fuit.

Některým kolemjdoucím je odstranění zámků líto.

„Podle toho, kolik tady těch zámků je, se z toho stala tradice. Je škoda, že zámky musí zničit. Kdybych byla mladší, vzala bych muže a šli bychom si sem taky jeden pověsit. I když po pětatřicetiletém manželství to asi není potřeba, to jasné, že naše láska je pevná a snad věčná,“ poznamenala důchodkyně Anna Jarošová, která po mostě procházela.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/