Rubriky
Turisti Zprávy

Vítání ptačího zpěvu v Českém Švýcarsku

vitani_ptaciho zpevuČeské Švýcarsko, 5. 5. 2014 Dvě desítky účastníků přivítaly v sobotu[1] spolu s pracovníky Správy národního parku České Švýcarsko ptačí zpěv. Akce pořádaná tradičně ve spolupráci s Českou společností ornitologickou[2] proběhla navzdory chladnému počasí a mlze. Letos se akce nesla v duchu oslav 10. výročí vzniku Ptačí oblasti Labské pískovce a během úvodní přednášky se účastníci seznámili nejen se čtyřmi prioritními druhy – sokolem stěhovavým, čápem černým, výrem velkým a chřástalem polním – ale také s probíhajícím celorepublikovým sčítáním čápů bílých a černých. Poté se skupina vydala na exkurzi k ptačí rezervaci Velký rybník.

“Mlha byla natolik hustá, že jsme nakonec nemohli použít ani připravené stativové dalekohledy,” říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: “I přesto jsme však viděli a slyšeli množství zajímavých druhů, účastníci určitě nelitovali.”

Během akce se podařilo okroužkovat také špačka obecného, pěnici hnědokřídlou a budníčka většího. “Kroužkování je významnou součástí vítání ptačího zpěvu a lidé se setkají s některými druhy skutečně nablízko. Ornitologům naopak přináší velmi cenné poznatky ze života ptáků,” doplnil ředitel Benda.

Vítání ptačího zpěvu probíhá obvykle počátkem května na řadě míst nejen České republiky, ale i celé Evropy, a to v návaznosti na tradici založenou v roce 1983 v britském Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day. Později tuto aktivitu převzali partneři partneři sdružení BirdLife International.

Poznámky:
[1] sobota, 3. května 2014
[2] http://www.birdlife.cz/

Zdroj: www.npcs.cz