Rubriky
Turisti Zprávy

První virtuální stezka v Českém Švýcarsku

ceske svycarsko_alesoČeské Švýcarsko, 15. 5. 2014 V sobotu 17. května bude oficiálně spuštěna historicky první virtuální naučná stezka v Národním parku České Švýcarsko. Název stezky je Příběh lesů Českého Švýcarska, obsahově se zabývá historií vývoje lesních společenstev na území Českého Švýcarska, popisuje druhy stromů a změny ve složení lesa, ke kterým došlo zásahy člověka v minulosti. Návštěvníci se dozvědí řadu zajímavostí nejen o historii, ale hlavně o přírodě Českého Švýcarska. Díky chytrému mobilnímu telefonu a zkušenému průvodci ze správy národního parku se v sobotu 17. května od 10 hodin mohou osobně seznámit s historií využívání lesů v regionu Českosaského Švýcarska.

Stezka má 20 zastavení – úvodní je v Jetřichovicích u informačního střediska. Dlouhá je 8,2 km, jedná se o okruh po žlutě značené turistické cestě směrem Na Tokání a zpět přes Purkartický les a Balzerovo ležení po červené značce. Součástí stezky je vědomostní soutěž. Pro zobrazení informací a soutěžních otázek potřebuje návštěvník mobil nebo tablet s přístupem na internet. Přes QR kódy či NFC tagy, které jsou umístěny na malých tabulkách podél trasy, se pak dostane k jednotlivým textům a otázkám. Po úspěšném dokončení všech otázek mu bude v aplikaci vystaven diplom.

Zmíněné – pro někoho záhadné – zkratky nejsou ničím jiným než označením technologií umožňujících zakódovat např. textovou informaci, ke které se návštěvník dostane pomocí speciální aplikace ve svém chytrém telefonu či tabletu. V případě naučné stezky se tak dostane na příslušnou webovou stránku obsahující informace k danému zastavení. Pokud návštěvník nemá na svém zařízení přístup na internet, může si obsah celé naučné stezky nahrát již na začátku své cesty u informačního střediska v Jetřichovicích pomocí nově zavedeného a bezplatného Wi-Fi připojení.

Problematika lesů je v národním parku České Švýcarsko jedním ze stěžejních témat, zejména díky introdukované invazivní borovici vejmutovce. Společně se správou parku se obecně prospěšná společnost České Švýcarsko rozhodla toto téma lidem přiblížit, vysvětlit, a to netradiční moderní metodou pomocí mobilních informačních technologií, které jsou blízké zejména mladé generaci. Pokud tento projekt bude úspěšný, dočká se území Českého Švýcarka dalších stezek, které nepotřebují velké neskladné tabule v terénu a vystačí si jen s malou destičku s QR kódem.

Naučnou stezku připravila Správa NP České Švýcarsko ve spolupráci s obecně prospěšnou společností České Švýcarsko v rámci projektu podpořeného Ministerstvem životního prostředí.

qrcode