Rubriky
Turisti Zprávy

Obnova nátěru státní vlajky na Labském nábřeží

Obnova nátěru státní vlajky na Labském nábřežíStátní vlajka, nacházející se na skále nad Labským nábřežím se dočkala nového nátěru.
Obnovu nátěru zajistili členové Klubu Českých Turistů Děčín, jmenovitě Karel a Petr Laštovičkovi (předseda OKČT Děčín). KČT Děčín tak chtěl přispět k oslavě Děčínských slavností 2014.

Trocha faktů a historie od pana Karla Laštovičky:
„Vlajka je namalována na velké podezdívce. Pravděpodobně byla poprvé namalována za první republiky, kdy do těchto míst začínali přijíždět první Češi – státní zaměstnanci. V oné podezdívce na vlajce jsou díry po kulkách. Možná z roku 1968… ale spíše z roku 1938, kdy byly Sudety osvobozeny od Čechů a připojeny k říši. Na začátku 70. let obnovila vlajku děčínská skalní četa, kde tehdy pracoval můj táta (tudíž tam předtím byla). Poté někdo opakovaně maloval přes vlajku černý pruh s datem 21.8.1968. Později byla přemalována na modrou kotvu v bílém poli, nejspíš k příležitosti konání Děčínské kotvy (…nebo kvůli černému pruhu). Než se nátěr obnovil, z toho původního vykukovala právě kotva, z čehož lze usoudit, že se jednalo nejspíš o první nátěr vlajky po kotvě.“

Zdroj: www.idecin.cz