Rubriky
Zprávy

ZŠ Máchova je první bezbariérovou školou

vytah machovkaVýtah na Základní škole Máchova je první objekt na plánované bezbariérové trase vedoucí středem Děčína IV.

Žáci a rodiče dětí ze základní školy, kteří mají potíže s mobilitou, mohou nově pro pohyb po škole využívat výtah. O jeho výstavbu usilovalo vedení školy již od roku 2003. „V roce 2007 se nám podařilo získat projektovou dokumentaci, v loňském roce jsme začali stavět,“ řekla Alena Tomášková, ředitelka školy. V současné době sice žádný vozíčkář do školy nechodí, ale i tak výtah najde své uplatnění. „Máme tady například rodiče, kteří nemají možnost dostat se na třídní schůzky. Navíc tu máme několik dětí, které mají špatnou koordinaci či pohyblivost,“ doplnila Alena Tomášková. S jízdou výtahem bude žákům pomáhat osm zdravotních asistentů.

Město vybralo jako první bezbariérovou trasu střed města Děčína IV. První akcí této trasy je právě výtah v ZŠ Máchova, pokračovat by se mělo budovou DDM, následovat budou chodníky na Teplické ulici, Pr. Holého, Ruské atd. Záměr vychází z programového dokumentu „Děčín – Podmokly, Generel bezbariérových tras“. „Rádi bychom měli co nejvíce míst bez bariér a je dobře, že se nám podařilo i díky dotaci Ministerstva školství, mládeže a kultury výtah postavit. Pokračovat chceme úpravou přístupu Domu dětí a mládeže na Teplické ulici,“ řekl František Pelant, primátor města. Město ze svého rozpočtu uvolnilo na stavbu výtahu 1,4 miliónu korun, stejnou částkou přispělo také ministerstvo.

Zdroj: Magistrát města Děčín