Rubriky
Zprávy

Geologové začnou zkoumat sesuv u dálnice D8. Určí, jak svah odtěžit

D8 most_alesoNa sesunutém svahu na dálnici D8 u Litochovic na Litoměřicku dnes začne geologický průzkum. Měl by trvat zhruba tři měsíce a Ředitelství silnic a dálnic za něj zaplatí dva miliony korun. Výsledky průzkumu rozhodnou o tom, kdo a jak svah bezpečně odtěží. Sanace by měla začít v létě. Ministr dopravy předpokládá propojení dvou hotových úseků dálnice v roce 2016.

Už dříve dělníci na svahu vykáceli stromy a keře. Dnes začnou geologové s průzkumnými vrty. Svah zavalil rozestavěnou dálnici loni v červnu. Podle expertů by se při vydatnějších deštích mohl opakovat a ohrozit nedaleké Litochovice.

Geologové po ukončení průzkumu určí postup sanace téměř půlkilometrového svahu o šířce asi 200 metrů. Na rozestavěné dálnici leží kolem 500 metrů krychlových zeminy, někde až do výšky 17 metrů. Likvidace škod po povodních z června 2013 může stát stovky milionů až miliardu korun.

Dostavba dálnice D8 
– Zahájení stavby: říjen 2007
– Sesuv svahu: červen 2013
– Sanace: léto 2014
– Předpokládané uvedení do provozu: 2016
Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Začátek sanace oddalovaly i politické změny vloni v létě. Končící Nečasova ani prozatímní Rusnokova vláda na sebe nechtěly vzít politickou odpovědnost.

Sesuv však postihl také lokální trať Lovosice – Teplice, která už prakticky neexistuje, masa zeminy ji posunula o padesát metrů níže po svahu.

Samotná sanace začne nejdřív letos v létě. Ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO chce dálnici dostavět v současné trase, podle vedoucího stavby Františka Zuckersteina by D8 měla být hotová v polovině roku 2016.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever
Autor: Gabriela Hauptvogelová